Fotbal intern

Singurul străin din delegaţia dusă de Steaua la Sevilla! Miliardarul care s-a bucurat pe teren de trofeu. Cum i-a premiat pe stelişti

07.05.2020 | 15:18
Singurul strain din delegatia dusa de Steaua la Sevilla Miliardarul care sa bucurat pe teren de trofeu Cum ia premiat pe stelisti
Singurul străin din delegaţia dusă de Steaua la Sevilla! Miliardarul care s-a bucurat pe teren de trofeu + cum i-a premiat pe stelişti
ADVERTISEMENT

Sevilla 1986 rămâne momentul de vârf al fotbalului românesc, însă puţini sunt cei care ştiu că în delegaţia dusă de Steaua în Spania s-a aflat şi un străin. O raritate pentru comunismul de la finalul anilor ’80! FANATIK îţi prezintă cine este miliardarul care a sărbătorit pe gazon câştigarea Cupei Campionilor Europeni.

Iorgos Vardinogiannis, singurul străin din delegaţia dusă de Steaua la Sevilla

La fotografia de grup de la finalul meciului Steaua – Barcelona, un bărbat în costum deschis stă între Anghel Iordănescu şi Emerich Ienei. Mulţi dintre microbişti au crezut că personajul este unul dintre oficialii clubului, însă adevărul era cu totul altul.

ADVERTISEMENT

În centrul grupului se afla Iorgos Vardinogiannis, un cunoscut armator din Grecia şi patron al echipei Panathinaikos. Cum a ajuns la Sevilla? Povestea este una care începe la mijlocul anilor ’70. După o vizită a familiei Ceauşescu în Grecia, Valentin s-a împrietenit cu Iorgos, care se dovedise un ajutor important pentru România în acel deceniu, când a salvat o navă românească în Atena.

străin delegaţia steaua sevilla
Iorgos Vardinogiannis, între Emerich Ienei şi Anghel Iordănescu

Cadoul lui Duckadam pentru Vardinogiannis

Până la finala de la Sevilla, Iorgos Vardinogiannis a fost prezent la returul cu Anderlecht. Grecul a sărbătorit alături de fotbaliştii lui Emerich Ienei calificarea în finala Cupei Campionilor Europeni, performanţă în premieră pentru fotbalul românesc.

ADVERTISEMENT

Mişcarea s-a repetat la Sevilla, când Iorgos Vardinogiannis a fost invitatul lui Valentin Ceauşescu. La finalul meciului, armatorul grec a coborât în iarbă şi a sărbătorit trofeul alături de jucători, însă în special a stat lângă Anghel Iordănescu. Cei doi se ştiau bine din 1982, când “Generalul” s-a transferat la OFI Creta, mutare intermediată de Vardinogiannis.

După finala de la Sevilla, Iorgos Vardinogiannis s-a ales cu un cadou de mare preţ. “Echipamentul de atunci l-am dat domnului Vardinogiannis. Era un magnat grec, un simpatizant de-al nostru”, avea să povestească peste ani Helmuth Duckadam.

ADVERTISEMENT

Vacanţă în Grecia, premiul oferit de Vardinogiannis pentru stelişti

Pe lângă primele oferite de Ministerul Apărării, jucătorii stelişti au fost premiaţi şi de Iorgos Vardinogiannis. La puţin timp după terminarea sezonului 1985-1986, Helmuth Duckadam şi colegii lui au fost invitaţii armatorului grec.

“Am trăit o săptămână de vis. În afară că ne-a invitat cu soţiile, că ne-a dat de la sosire vreo 1.000 de dolari să avem bani de buzunar, ne-a plimbat peste tot. A dat o serată pe iahtul său care valora vreo şase milioane de dolari, ne-a plătit toate mesele, am fost la circ, la buzouki, ce mai, a fost distracţie pe cinste.

ADVERTISEMENT

Steaua nu a plătit niciun ban, nici măcar transportul pe care a trebuit să-l suportăm noi. Ţin minte că zborul ne-a costat 10.000 de lei de pereche”, a povestit Helmuth Duckadam în cartea “Super Steaua” scrisă de Andrei Vochin.

Familia Vardinogiannis, avere de peste 1,2 miliarde de dolari

Iorgos Vardinogiannis şi Vardis, fratele lui, au construit un adevărat imperiu încă din anii ’60. Implicaţi în afacerile de transport maritim, în timp, familia Vardinogiannis a ajuns să deţină acţiuni în peste 90 de companii din Grecia. Conform topului Forbes, averea acestora este estimată la peste 1,2 miliarde de dolari, fiind plasată pe locul 2 în Grecia, după Philip Niarchos.

Între 1979 şi 2000, Iorgos Vardinogiannis a fost patronul şi preşedintele lui Panathinaikos, fiind supranumit “Kapetanios” (n.r. Căpitanul). Clubul a mai fost deţinut de familia armatorului grec până în 2011, când au fost vândute 54,7% din acţiunile clubului.

ADVERTISEMENT