News

Sistemul sanitar din Europa se pregătește de război. 100 de milioane de euro pentru România, pentru pregătiri în caz de atac nuclear

Raed Arafat a vorbit despre pregătirile pentru război din toată Europa, din perspectiva sistemului sanitar care trebuie să gestioneze mai multe situații complicate.
26.02.2024 | 12:17
Sistemul sanitar din Europa se pregateste de razboi 100 de milioane de euro pentru Romania pentru pregatiri in caz de atac nuclear
Sistemul sanitar din Europa se pregătește de război. 100 de milioane de euro pentru România, pentru pregătiri în caz de atac nuclear. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Printre acestea se numără primirea soldaților răniți, dar și a civililor în caz de atac chimic, biologic sau nuclear. Astfel, secretarul de stat în MAI și șeful DSU Raed Arafat, a oferit mai multe detalii despre modul în care spitalele din Europa și toate țările NATO se pregătesc de război.

Sistemul sanitar din Europa se pregătește de război, potrivit lui Raed Arafat

Interesant, țara noastră a fost aleasă, alături de alte țări, să gestioneze stocurile de echipament necesar unui atac nuclear, chimic sau biologic, iar în acest sens au fost redirecționați aproximativ 100 de milioane de euro. Raed Arafat a explicat, în direct la Digi 24, că toate spitalele civile vor primi militari răniți, pentru că nicio țară nu are destule spitale militare care să facă față unui astfel de scenariu.

ADVERTISEMENT

”Dacă UPU-rile sau dacă în spitalele civile, în caz de conflict, vom primi pacienţi, este normal. Toată Europa, toată lumea vede acest lucru, că militarii, dacă sunt răniţi, vor ajunge la un moment în spitalele civile. Nicio ţară n-are spitale militare cu toate specialităţile care să acopere nevoia militarilor. Aşa că orice spital civil va ajunge în final să primească, posibil, răniţi, militari sau civili”, a declarat şeful DSU.

Cu toate acestea, Raed Arafat recunoaște că ”mai este de lucrat pe sistem, precum și pe partea de terapie intensivă și capacități chirurgicale”. Extrem de sincer, Raed Arafat a lăsat să se înțeleagă că sistemul sanitar din UE nu este tocmai pregătit de un astfel de scenariu de război, astfel că toată lumea muncește din greu.

ADVERTISEMENT

Cu toate că nimeni nu spune că un război între NATO și Rusia este iminent, mai mulți lideri NATO și UE au lăsat să se înțeleagă că este o posibilitate ca acest conflict să devină o realitate în cel mult 10 ani. ”Este mult de lucrat şi aici. Să ştiţi că se lucrează, nu numai în România. Se lucrează peste tot pentru pregătirea sistemelor sanitare din ţările membre NATO pentru a face faţă unei eventuale situaţii de conflict.

România a primit aproape 100 de milioane de euro pentru a face stocuri în caz de atac nuclear

Chiar dacă toată lumea spune că acest lucru este foarte puţin probabil şi că nu trebuie să ne speriem, da, aşa este, dar a fi pregătit este un lucru obligatoriu. Şi anul trecut, nu este niciun secret că s-a ţinut la NATO o întâlnire a grupului întrunit de sănătate, care este un grup pe care am onoare să-l coordonez de câţiva ani”, a declarat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

O mare problemă a sistemului sanitar din Europa este faptul că acesta nu e pregătit, deocamdată, să gestioneze un conflict în masă și un număr foarte mare de răniți. Tocmai de aceea țara noastră a primit aproape 100 de milioane de euro pentru a crea stocuri medicale și de detecție sau monitorizare când vine vorba despre un ipotetic atac chimic, biologic și radio-nuclear.

”Că vin din altă ţară, că vin din ţară, dacă vin din cauza unui conflict sau vin din cauza unei catastrofe, oricum trebuie să fim pregătiţi. Deci pot să spun că mai avem încă, dar creştem, creştem la stocuri, la pregătire, la materiale sanitare. Recent am luat un proiect de 96,5 milioane euro pentru crearea unui stoc medical şi de detecţie şi de monitorizare pe partea de chimic, biologic şi radio-nuclear.

ADVERTISEMENT

Un stoc pe care noi îl creăm în România în numele Uniunii Europene şi sunt alte ţări similare nouă care au luat astfel de sume ca să facă aceleaşi lucru. Astea toate cresc nivelul de pregătire”, a concluzionat Raed Arafat. Vladimir Putin declara într-un interviu acordat jurnalistului american Tucker Carlson că nu are nicio intenție să provoace un război cu UE sau NATO, însă multă lume privește cu scepticism aceste afirmații.

ADVERTISEMENT