News

Site-urile de “matrimoniale”, luate cu asalt pe timp de pandemie. Prostituţie la liber, la tot pasul în online

Pandemia a crescut cererea românilor pentru servicii matrimoniale, ceea ce se reflectă în activitatea acestora pe platformele de profil
04.08.2021 | 18:04
Siteurile de matrimoniale luate cu asalt pe timp de pandemie Prostitutie la liber la tot pasul in online
Site-urile de "matrimoniale", luate cu asalt pe timp de pandemie. Prostituţie la liber, la tot pasul în online Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Duse sunt zilele când primele semne de amor se trimiteau prin răvașe. Prezentul și viitorul le aparțin aplicațiilor și site-urilor de dating.

Iar astăzi există din plin și în România, de la Tinder și până la Bumble, deși mai nou se pare că până și pe Olx poți găsi companie intimă mascată sub forma unui simplu anunț de masaj.

ADVERTISEMENT

Cât despre platforme de tipul Publi24, acestea nici măcar nu se mai chinuie să mascheze anunțurile de acest tip, totul fiind, cum se spune, la vedere. Altfel spus, pe platforme cum este cea amintită, sexul se vinde împreună cu mașinile second-hand și excavatoarele fără niciun fel de jenă.

Anunț masaj postat pe Olx
Anunț masaj postat pe platforma Olx. Sursa foto: captură de ecran

Este legal ca o platformă online să posteze anunțuri de natură sexuală?

Dacă la o primă vedere, pare incredibil că se pot găsi anunțuri de acest tip pe unele platforme online, nu trebuie să ne mirăm având în vedere cât de permisivă este legislația în România din acest punct de vedere.

ADVERTISEMENT

Practic, singurele prevederi legale care se aplică unor astfel de site-uri sunt cele privind protecția datelor, în speță GDPR, precum și Legea privind comerțul electronic.

Așa stând lucrurile, prin urmare, între anunțuri care oferă sex fără perdea și anunțuri care oferă același lucru, dar mascat, nu stă decât gradul de educație, ori bunul simț al posesorilor platformei. Altfel, așa cum se poate observa, legislația din România nu reglementează acest tip de anunțuri în niciun fel.

ADVERTISEMENT

Este de altfel breșa perfectă pentru un site precum Publi24, deținut de firma Russmedia Digital SRL din Oradea, care a obținut un profit de peste 7 milioane de lei în plină pandemie, deși are un număr de numai 8 angajați.

Anunț pe site-ul Publi24
Anunț explicit postat pe site-ul Publi24. Sursa foto: captură ecran

Matrimoniale “cu de toate“, pentru toate gusturile și preferințele

Cât despre ofertă, aceasta s-a diversificat atât de mult încât există modalități de dating pentru absolut orice pretenții. Există aplicații numai pentru gay, cum ar fi celebrul Grindr, există site-uri exclusive pentru persoane cu un nivel academic peste mediu, tot așa cum există platforme pentru cei “experimentați“, pentru seniori, pentru părinți singuri etc.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, pentru cei de modă mai veche, care vor să evite mediul online și preferă întâlnirile direct în oraș, există așa-numitele servicii de “speed dating“ care fac exact acest lucru.

Cât despre agregatorul cel mai cunoscut și mai folosit de servicii amoroase, Facebook Dating, FANATIK a scris deja despre acesta la momentul lansării sale în România. În concluzie, amorul, așa cum îl știau bunicii noștri a dispărut, lăsând locul unui fast-food “cu de toate“.

Pe de altă parte, nici nu trebuie să fim ipocriți și să recunoaștem că roata istoriei nu face altceva decât să repete anumite lucruri sub alte forme. Cum ar fi, spre exemplu, rubrica de matrimoniale, pe care de altfel bunicii noștri o vedeau, cel mai probabil, la fel de indecentă pe cât de deplasate vedem unii dintre noi aplicațiile amintite mai sus.

Românii, cu 30% mai activi în matrimoniale pe timp de pandemie

Judecând după cât de dificil a fost ultimul an și jumătate pentru cei singuri (dar nu numai), se poate lesne asuma faptul că serviciile matrimoniale au cunoscut o creștere a solicitărilor.

Acest lucru ne-a fost confirmat de altfel, în exclusivitate, de Ionuț, specialist SEO în cadrul platformei pentru matrimoniale cupidon.ro, care a recunoscut că numărul românilor care apelează la servicii matrimoniale “a crescut în proporție cu aproximativ 30%“. Cât privește orizontul de timp în care a avut loc această creștere, reprezentantul cupidon.ro a declarat că “de când a început pandemia constatăm o frecventare mai densă, deci nu aș limita la un, ar fi un an și“.

Totodată, acesta a dorit să mai specifice și faptul că “publicul ar trebui să știe totuși și care sunt dezavantajele unui site de matrimoniale. Mulți se înscriu ca să-și găsească sufletul-pereche, dar, din păcate, constatăm în ultimii ani o superficialitate. Rata de răspuns la mesajele transmise de domni, în special, pe site-urile de matrimoniale este foarte mică. Multe persoane se înscriu din curiozitate și aici intervin serviciile personalizate, care sunt preferate de o anumită categorie de persoane, care doresc garanția unui anumit număr de întâlniri, altfel este o pierdere de timp.“ 

Anunțurile de natură sexuală pot fi asimilate “celei mai vechi meserii“?

După cum remarcă unii specialiști în domeniu, atât timp cât, în urma unor anunțuri postate pe astfel de platforme ori aplicații, există persoane care pretind sau chiar încasează diverse sume în schimbul unor servicii ce pot fi și de natură sexuală, această activitate poate fi lesne asimilată prostituției.

O activitate care, așa cum bine știm, a beneficiat de nenumărate tentative de legiferare în țara noastră, prima având loc chiar în anul 1859, anul unirii Principatelor Române.

Ulterior, pe o perioadă ce s-a întins din anul 1862 până în perioada interbelică, prostituția putea fi practicată cu o înregistrare în prealabil la Poliție, dar și la Serviciul Sanitar în așa-numita “evidență a prostituatelor“. Foarte interesant este însă și faptul că în anul 1944 prostituatele aveau la dispoziție ceea ce se numea “livretul de economii“, patronii acestora având obligația de a depune 10% din câștiguri la Casa de Economii.

Scoaterea în afara legii a prostituției a avut loc în anul 1949, la presiunea autorităților comuniste, termenul fiind chiar înlăturat din primele dicționare editate în timpul regimului comunist. Fenomenul prostituției a căpătat însă amploare la începutul anilor 1980, când nivelul de trai începea să scadă vertiginos.

Ulterior, după Revoluție, au existat numeroase tentative de legalizare a “celei mai vechi meserii“, dar în toamna anului 2009 Patriarhia Română a transmis un mesaj tranșant, conform căruia instituția va respinge legalizarea prostituției “indiferent de inițiatorul propunerii“. Reacția venea de altfel ca urmare a propunerii Comisiei prezidențiale pentru Analiza Riscurilor Sociale și Demografice ca sexul comercial și consumul de droguri să fie dezincriminate.

Ultima tentativă de legalizare a prostituției a avut loc în anul 2019, fiind inițiată chiar de către fostul președinte Traian Băsescu.

ADVERTISEMENT