News

Situația fermierilor români, subiect în propaganda Rusiei. Atac la adresa Guvernului de la București

Propaganda Rusiei anti-Occident se folosește de situația fermierilor români pentru a lansa un atac la adresa Guvernului de la București.
28.03.2024 | 14:45
Situatia fermierilor romani subiect in propaganda Rusiei Atac la adresa Guvernului de la Bucuresti
Propaganda Rusiei ia în vizor situația fermierilor români. Atac la adresa Guvernului de la București. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Situația grea a fermierilor români a ajuns o temă folosită de propaganda Rusiei pentru a lansa un atac la adresa Guvernului de la București. Kremlinul acuză autoritățile române că sunt supuse Bruxelles-ului.

Propaganda Rusiei ia în vizor situația fermierilor români. Atac la adresa Guvernului de la București

La mijlocul lunii martie, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a reacționat dur în contextul în care Parlamentul European a adoptat Rezoluţia privind restituirea Tezaurului României sechestrat în Rusia.

ADVERTISEMENT

Aceeași voce virulentă a regimului de la Kremlin revine cu declarații despre România. De această dată, propagandista de la Moscova se folosește de situația fermierilor români pentru a lansat atacuri și critici față de București și Bruxelles.

Într-o conferință de presă susținută miercuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a vorbit despre nemulțumirile pe care le au agricultorii români în legătură cu produsele din Ucraina.

ADVERTISEMENT

În fața jurnaliștilor ruși, Zaharova afirmă că nu este, ”deloc surprinzător” faptul că Guvernul român nu a luat nicio măsură care să le protejeze interesele. Ea acuză Bucureștiul că ”preferă să nu contrazică Bruxelles-ul”, care este hotărât să ajute regimul de la Kiev.

”În 2023 şi la începutul anului 2024, a avut loc în România o serie de proteste fără precedent ale agricultorilor, în timpul cărora funcţionarea posturilor vamale a fost blocată în mod repetat cu ajutorul utilajelor agricole.

ADVERTISEMENT

Materiale care expuneau calitatea slabă a cerealelor, porumbului, rapiţei etc. provenind din ţara vecină au fost publicate cu regularitate pe principalele resurse de informare din România.

Liderii asociaţiilor locale ale producătorilor agricoli au făcut declaraţii similare cu privire la această problemă. Cu toate acestea, guvernul român nu a luat nicio măsură clară pentru a proteja interesele agricultorilor săi”, susţine Zaharova, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Oficialul MAE rus: Autorităţi române acţionează în detrimentul intereselor naţionale

Maria Zaharova spune că autoritățile din România preferă să nu contrazică Bruxelles-ul, ”care este hotărât să ajute regimul de la Kiev în vânzarea produselor ucrainene”. Ea mai afirmă că, ”de fapt, (n.r. Guvernul de la București) acţionează în detrimentul intereselor naţionale”.

În același briefing de presă, reprezentata MAE rus semnalează faptul că, în ultimii ani, piața locală din România a fost invadată de ”produse alimentare mai ieftine şi adesea de calitate inferioară”.

Datorită poziţiei sale geografice şi a conjuncturii actuale, România a devenit în ultimii ani una dintre destinaţiile cheie pentru tranzitul şi comercializarea produselor agricole din Ucraina. Acest lucru a dus la saturarea pieţei locale cu produse alimentare mai ieftine şi adesea de calitate inferioară”, a mai spus Zaharova în fața jurnaliștilor ruși.

ADVERTISEMENT