News

Situația medicului Cîrstoiu pune pe jar Coaliția. Rafila vrea noi reglementări, Stolojan cere clarificări

Candidatul PSD-PNL la Primăria București este acuzat de incompatibilitate. Situația sa pune în dificultate coaliția de guvernare
18.04.2024 | 14:25
Situatia medicului Cirstoiu pune pe jar Coalitia Rafila vrea noi reglementari Stolojan cere clarificari
Situația medicului Cîrstoiu provoacă reacții puternice în Coaliție Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Medicul Cătălin Cîrstoiu este protagonistul unui scandal izbucnit în urma unei anchete HotNews, care a dezvăluit că managerul Spitalului Universitar ar fi chemat pacienții la clinica privată a familiei în loc să îi trateze în spitalul de stat.

Rafila cere noi reglementări

Ministrul Sănătății spune că pentru a evita situații de genul celor de care este acuzat doctorul Cîrstoiu, medicii care lucrează în unitățile medicale publice ar trebui declare pe propria răspundere că nu direcționează pacienții de la stat la privat.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a mai susținut că ar trebui stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicabile. Ministru a precizat și că doar Colegiul Medicilor poate răspunde dacă este legal ca un medic să pună parafa pe un document al unei clinici la care nu este angajat.

„Nu am un răspuns la întrebarea dumneavoastră, trebuie să întrebăm la Colegiul Medicilor. În principiu, un medic care are dreptul de libera practică poate să parafeze un document, trebuie să existe totuşi şi o precizare în numele cărei instituţii parafează documentul medical respectiv”, a declarat Rafila.

ADVERTISEMENT

Ministrul a mai precizat că Ministerul Sănătăţii lucrează la „o strategie care să limiteze” trimiterea pacienților de la stat la privat.

„Nu ştiu dacă o să putem să o eliminăm, o să încercăm să facem lucrurile astea aplicat şi într-un mod care responsabilizează medicii.

ADVERTISEMENT

Cred că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, privind acest aspect, că nu direcţionează pacienţi.

Trebuie stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicabile şi pe de altă parte, şi asta o să o introducem curând în criteriile de performanţă ale managerilor, este vorba de modul în care este respectat programul de lucru în spitalele publice, pentru că un medic care lucrează într-un spital public trebuie să desfăşoare activitate de cel puţin şase ore, iar completarea până la 7 ore o face printr-un serviciu de gardă sau două gărzi, în funcţie de unitatea sanitară”, a explicat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Theodor Stolojan: ”Cîrstoiu să explice”

Situația medicului-candidat a fost discutată miercuri seară și de cealaltă parte a Colaiției, într-o ședință a conducerii PNL. Fostul președinte al liberalilor, Theodor Stolojan, a avertizat că situația va avea efecte negative asupra partidului, dacă medicul nu vine cu lămuriri.

„E un fel de ciupercăraie… șase clinici și genul ăsta de alte unități în care, pur și simplu, actele medicale care nu presupun cheltuieli mari sunt îndreptate spre aceste clinici private, iar actele medicale care presupun cheltuieli mari de sănătate sunt îndreptate spre spitalele de stat…

Deci, după părerea mea, dacă domnul doctor nu iese zilele următoare să clarifice foarte limpede toate aceste probleme, va fi ciuca de bătaie a întregii campanii electorale și asta va fi concentrarea la nivelul întregii țări.

Deja vedem ce se întâmplă cu faptul că el întârzie să-și clarifice aceste probleme. Și impactul va fi negativ nu numai pentru București”, le-a spus Theodor Stolojan liberalilor din Biroul Politic Național.

Situația este complicată și la nivelul activului de partid, atât în PSD, cât și în PNL. Surse citate de stiripesurse.ro susțin că există mari probleme cu strângerea semnăturilor, asta pentru că oamenii refuză să își ofere susținerea pentru Cătălin Cîrstoiu. Este vorba în special de cei de la PSD.

Medicul ar urma să susțină o conferință de presă în cadrul căreia să vină cu explicații privind potențiala sa incompatibilitate. Potrivit Digi24, Cătălin Cîrstoiu va organiza întâlnirea cu jurnaliștii numai după ce își va depune oficial candidatura la biroul electoral.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%
Lovitura de milioane de euro dată de afaceristul de doar 28 de ani...
Lovitura de milioane de euro dată de afaceristul de doar 28 de ani care a părăsit definitiv SUA pentru România: E un exemplu
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la...
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul a spus tot adevărul, după plecarea celor trei chefi: „Se vede că...„
Se SCHIMBĂ TOTUL privind PENSIILE! ANUNȚUL Ministerului Muncii
Se SCHIMBĂ TOTUL privind PENSIILE! ANUNȚUL Ministerului Muncii
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Reclamații la pizezeria lui Garcea. Clienții acuză calitatea serviciilor
Reclamații la pizezeria lui Garcea. Clienții acuză calitatea serviciilor
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile...
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile pasagere şi a treia căsătorie
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților