News

Situația medicului Cîrstoiu pune pe jar Coaliția. Rafila vrea noi reglementări, Stolojan cere clarificări

Candidatul PSD-PNL la Primăria București este acuzat de incompatibilitate. Situația sa pune în dificultate coaliția de guvernare
18.04.2024 | 14:25
Situatia medicului Cirstoiu pune pe jar Coalitia Rafila vrea noi reglementari Stolojan cere clarificari
Situația medicului Cîrstoiu provoacă reacții puternice în Coaliție Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Medicul Cătălin Cîrstoiu este protagonistul unui scandal izbucnit în urma unei anchete HotNews, care a dezvăluit că managerul Spitalului Universitar ar fi chemat pacienții la clinica privată a familiei în loc să îi trateze în spitalul de stat.

Rafila cere noi reglementări

Ministrul Sănătății spune că pentru a evita situații de genul celor de care este acuzat doctorul Cîrstoiu, medicii care lucrează în unitățile medicale publice ar trebui declare pe propria răspundere că nu direcționează pacienții de la stat la privat.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a mai susținut că ar trebui stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicabile. Ministru a precizat și că doar Colegiul Medicilor poate răspunde dacă este legal ca un medic să pună parafa pe un document al unei clinici la care nu este angajat.

„Nu am un răspuns la întrebarea dumneavoastră, trebuie să întrebăm la Colegiul Medicilor. În principiu, un medic care are dreptul de libera practică poate să parafeze un document, trebuie să existe totuşi şi o precizare în numele cărei instituţii parafează documentul medical respectiv”, a declarat Rafila.

ADVERTISEMENT

Ministrul a mai precizat că Ministerul Sănătăţii lucrează la „o strategie care să limiteze” trimiterea pacienților de la stat la privat.

„Nu ştiu dacă o să putem să o eliminăm, o să încercăm să facem lucrurile astea aplicat şi într-un mod care responsabilizează medicii.

ADVERTISEMENT

Cred că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, privind acest aspect, că nu direcţionează pacienţi.

Trebuie stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicabile şi pe de altă parte, şi asta o să o introducem curând în criteriile de performanţă ale managerilor, este vorba de modul în care este respectat programul de lucru în spitalele publice, pentru că un medic care lucrează într-un spital public trebuie să desfăşoare activitate de cel puţin şase ore, iar completarea până la 7 ore o face printr-un serviciu de gardă sau două gărzi, în funcţie de unitatea sanitară”, a explicat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Theodor Stolojan: ”Cîrstoiu să explice”

Situația medicului-candidat a fost discutată miercuri seară și de cealaltă parte a Colaiției, într-o ședință a conducerii PNL. Fostul președinte al liberalilor, Theodor Stolojan, a avertizat că situația va avea efecte negative asupra partidului, dacă medicul nu vine cu lămuriri.

„E un fel de ciupercăraie… șase clinici și genul ăsta de alte unități în care, pur și simplu, actele medicale care nu presupun cheltuieli mari sunt îndreptate spre aceste clinici private, iar actele medicale care presupun cheltuieli mari de sănătate sunt îndreptate spre spitalele de stat…

Deci, după părerea mea, dacă domnul doctor nu iese zilele următoare să clarifice foarte limpede toate aceste probleme, va fi ciuca de bătaie a întregii campanii electorale și asta va fi concentrarea la nivelul întregii țări.

Deja vedem ce se întâmplă cu faptul că el întârzie să-și clarifice aceste probleme. Și impactul va fi negativ nu numai pentru București”, le-a spus Theodor Stolojan liberalilor din Biroul Politic Național.

Situația este complicată și la nivelul activului de partid, atât în PSD, cât și în PNL. Surse citate de stiripesurse.ro susțin că există mari probleme cu strângerea semnăturilor, asta pentru că oamenii refuză să își ofere susținerea pentru Cătălin Cîrstoiu. Este vorba în special de cei de la PSD.

Medicul ar urma să susțină o conferință de presă în cadrul căreia să vină cu explicații privind potențiala sa incompatibilitate. Potrivit Digi24, Cătălin Cîrstoiu va organiza întâlnirea cu jurnaliștii numai după ce își va depune oficial candidatura la biroul electoral.

ADVERTISEMENT