News

Situație disperată la spitalul AKH din Viena. Sunt tratate doar urgențele majore. „Unii pacienți ne oferă bani”

Lipsa de personal medical a provocat o criză de proporții în sistemul sanitar austriac, medicii fiind în situația de a alege pacienții pe care-i tratează.
27.12.2022 | 17:10
Situatie disperata la spitalul AKH din Viena Sunt tratate doar urgentele majore Unii pacienti ne ofera bani
Medicii din Viena nu mai față solicitărilor pentru operații/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Austria se confruntă cu o criză majoră de personal medical, care a făcut ca spitalele să amâne inclusiv operații ale unor pacienți cu cancer, scrie ediția austriacă a publicației Ziarul Românesc, citând presa de la Viena.

Operații anulate în ultima clipă și pacienți disperați

Situația este dramatică la cel mai mare spital austriac, AKH Viena, unde s-a ajuns ca pacienții să ofere mită medicilor pentru a fi selectați cât mai repede pe lista celor care au nevoie de tratament sau de intervenții chirurgicale.

ADVERTISEMENT

S-a ajuns în situația în care pacienți cu cancer de prostată așteaptă până la două luni să fie operați, iar în fiecare zi medicii de la AKH selectează cazurile cele mai grave care au nevoie de atenție medicală urgentă.

Cei care nu sunt încadrați în această categorie trebuie să aștepte și mai mult de două luni pentru intervenția chirurgicală de care au nevoie. Presa vieneză a relatat cazuri în care medicii de la AKH Viena au anulat în ultima clipă programări pentru operații sau chiar au trimis pacienții acasă întrucât nu era previzibilă o dată apropiată la care intervențiile chirurgicale puteau avea loc.

ADVERTISEMENT

S-a ajuns în situația ca medicilor să li se ofere sume de bani de către pacienți pentru a fi tratați cu prioritate.

Unii țipă, cei mai mulți discută, dorind să știe de ce și dacă există o cale. Alții ne oferă bani, 100, 200 de euro. Ei nu știu că nu luăm nimic. Este destul de rău că trebuie să facem triajul”, a relatat un medic care deseori s-a aflat în situația de a refuza pacienți.

ADVERTISEMENT

Deficit cronic de personal în spitalele austriece

AKH estimează un deficit de circa 200 de asistente medicale, deficit care afectează în mod deosebit secțiile de urologie, accidente și chirurgie cardiacă. Situația este similară și la celelalte spitale din capitala austriacă.

Instituțiile spitalicești încearcă să compenseze acest deficit de personal cu cursuri și măsuri speciale de formare, însă pe termen lung problema riscă să se acutizeze chiar întrucât în următorii ani se așteaptă ca alte mii de oameni din sistem să se pensioneze.

ADVERTISEMENT

Încă din 8 decembrie, spitalelor vieneze li s-a impus să nu mai accepte tratarea unor pacienți care nu sunt din oraș decât în cazuri de extremă urgență sau dacă spitalele din provincie nu pot oferi un tratament corespunzător afecțiunii respective.

ADVERTISEMENT
Tags: