News

Situație explozivă în Ierusalim. Aproape 300 de palestinieni, răniți în ciocnirile cu poliția israeliană. Verdictul care ar putea înrăutăți situația

10.05.2021 | 20:08
Situatie exploziva in Ierusalim Aproape 300 de palestinieni raniti in ciocnirile cu politia israeliana Verdictul care ar putea inrautati situatia
ADVERTISEMENT

Aproape 300 de palestinieni au fost răniți luni, în timpul ciocnirilor cu forțele israeliene la Ierusalim, în ziua aniversării capturării de către Israel a Ierusalimului. De cealaltă parte, poliția israeliană a anunțat că nouă polițiști au fost la rândul lor răniți.

Gruparea islamistă Hamas a susținut că a lansat rachete asupra Israelului, declanșând sirenele de avertizare în Ierusalim și în apropierea fâșiei Gaza, ca răspuns la acțiunile poliției israeliene.

ADVERTISEMENT

De la începutul Ramadanului la jumătatea lunii aprilie, au fost ciocniri pe timpul nopții între palestinieni și poliția israeliană, care a pus bariere pentru a opri întrunirile de seară la Poarta Damascului din orașul vechi.

Situație explozivă în Ierusalim. Aproape 300 de palestinieni, răniți în ciocnirile cu poliția israeliană. Verdictul care ar putea înrăutăți situația

Societatea Palestiniană Semiluna Roșie a anunțat că peste 275 de palestinieni au fost răniți și cel puțin 205 dintre ei au fost duși la spitale.

ADVERTISEMENT

Nouă polițiști israelieni au fost răniți în confruntări, potrivit poliției israeliene, care interzisese evreilor să intre în complex.

Mai târziu, poliția a anunțat o schimbare a traseului unui marș tradițional de Ziua Ierusalimului, care atrage mii de participanți în fiecare an. În loc să înceapă de la Poarta Damascului, un reper istoric de pe partea de nord a Orașului Vechi, adiacent mai multor cartiere palestiniene, ar începe de la Poarta Jaffa, care se află lângă cartierele evreiești.

ADVERTISEMENT

Poliția a anunțat că nu va tolera violența fizică sau verbală din partea participanților la marș, dintre care mulți poartă și flutură în mod tradițional steaguri israeliene.

Printre răniții de luni se numără un bebeluș israelian de 7 luni, lovit în cap cu o piatră și care se află sub observație în camera de urgență pediatrică, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului Hadassah, Hadar Elboim. În total, spitalul a tratat cinci persoane, toate în stare ușoară.

ADVERTISEMENT

Violențele vin după ce zeci de persoane au fost rănite grav vineri la sediul moscheii înainte de o rugăciune specială de seară organizată în luna sfântă a Ramadanului.

Societatea Semiluna Roșie a precizat că forțele israeliene au folosit gloanțe de cauciuc asupra palestinienilor luni și că medicilor li s-a refuzat accesul persoanelor rănite în interiorul moscheii.

Situl, sfânt atât pentru musulmani, cât și pentru evrei, este cunoscut musulmanilor ca Sanctuarul Nobil, iar evreilor ca Muntele Templului. În timpul lunii sfinte musulmane din Ramadan, credincioșii dorm adesea în interiorul moscheii.

Potrivit poliției israeliene, ciocnirile au început atunci când protestatarii palestinieni au aruncat cu pietre în zona porții care duce în jos către Zidul de Vest, unde mii de evrei se adunaseră să se roage. Poliția a ordonat apoi forțelor să împingă protestatarii înapoi, a spus poliția.

„Palestinienii extremiști au planificat cu mult timp înainte să desfășoare revolte astăzi pe Muntele Templului”, a postat pe Twitter Ofir Gendelman, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, împreună cu imagini cu grămezi de pietre.

Poliția israeliană a publicat o filmare cu palestinieni aruncând cu pietre în forțele israeliene în afara moscheii.

Un purtător de cuvânt al moscheii a spus că ciocnirile au început atunci când poliția a încercat să evacueze complexul pentru a permite accesul israelienilor. Israelul asigură securitatea complexului, în timp ce Iordania vecină gestionează aspectele ceremoniale și religioase ale complexului.

“Ne așteptam de ieri că poliția va ataca Moscheea Al Aqsa”, a declarat purtătorul de cuvânt Awni Bazbaz, citat de NBC News. “În jurul orei 8 dimineața, în această dimineață, poliția a intrat în complex pentru a evacua credincioșii din interiorul moscheii și a complexului. Au început să atace imediat”.

Un purtător de cuvânt al președintelui palestinian Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rudeineh, a criticat „asaltul brutal” al forțelor israeliene și l-a numit „o nouă provocare pentru comunitatea internațională, în special pentru eforturile depuse de administrația americană”.

Între timp, Netanyahu și-a exprimat susținerea față de forțele israeliene luni și a declarat că Israelul „lucrează pentru a asigura libertatea cultului și toleranța tuturor. Aceasta nu este o sarcină pe care o putem îndeplini fără confruntări din când în când”, a spus el.

Israelul a ocupat Ierusalimul de Est, împreună cu Cisiordania și Gaza, într-un război de șase zile din 1967 cu vecinii săi arabi. Israelul consideră întregul oraș ca fiind capitala sa și a anexat Ierusalimul de est, o mișcare nerecunoscută de majoritatea comunității internaționale. Palestinienii vor Ierusalimul de Est, împreună cu Cisiordania și Gaza, ca parte a unui viitor stat palestinian.

Replica Hamas: atac cu rachete asupra Israelului

Hamas a declarat că a lansat rachete asupra Israelului luni, declanșând sirenele de avertizare în Ierusalim și în apropierea frontierei Gaza, într-un răspuns aparent al grupului militant la rănirea a peste 300 de palestinieni în confruntările cu poliția israeliană în afara moscheii Al Aqsa.

Hamas, un grup islamist care controlează Fâșia Gaza, a dat Israelului un ultimatum pentru a-și retrage forțele de la Al Aqsa și dintr-un alt punct sensibil din Ierusalim până la ora 18:00.

La câteva minute după expirarea termenului, sirenele au sunat în Ierusalim și s-au auzit mai multe explozii. Hamas și-a asumat responsabilitatea și nu au existat rapoarte imediate despre pagube sau victime.

După ce Hamas, care a purtat ultimul război cu Israelul în 2014, a emis ultimatumul, armata israeliană a anunțat că suspendă pentru o zi un exercițiu major, invocând eventuale „scenarii de escaladare”.

Motivul declanșării celor mai recente tensiuni din Israel

Tensiunile din Ierusalim s-au accentuat pe tot parcursul lunii Ramadanului după ce Israelul a blocat un loc popular în care se adună în mod tradițional musulmanii în fiecare noapte la finalul postului din ziua respectivă. Ulterior, Israelul a eliminat restricțiile, dar ciocnirile au continuat.

Violențele au venit, de asemenea, înaintea unui verdict crucial în justiție. O ședință a Curții Supreme israeliene trebuia să se desfășoare pe 10 mai într-un proces legal de lungă durată care urma să decidă dacă mai multe familii palestiniene vor fi evacuate din casele lor din Sheikh Jarrah, un cartier de lângă Poarta Damascului care a fost dat coloniștilor israelieni.

Unii coloniști s-au mutat deja pe strada respectivă, locuind alături de palestinienii care se confruntă cu o posibilă evacuare.

Pe măsură ce ședința de judecată se apropia, palestinienii și israelienii de stânga au început să organizeze demonstrații mai mari, spunând că mai multe evacuări ar putea provoca un efect domino în cartierul majoritar palestinian.

În Sheikh Jarrah există, de asemenea, locuri venerate de evrei religioși ca mormântul unui mare preot străvechi, Simon cel Drept, ceea ce duce la tensiuni frecvente între palestinienii care locuiesc acolo și evreii religioși care îl vizitează.

Duminică, ședința Curții Supreme privind evacuările a fost amânată. O nouă sesiune va fi programată în termen de 30 de zile.

Ce face din Ierusalim un loc atât de sensibil?

În inima orașului vechi se află dealul cunoscut evreilor din întreaga lume sub numele de Muntele Templului – cel mai sfânt loc din iudaism – și pentru musulmani la nivel internațional sub numele de Sanctuarul Nobil. A găzduit templele evreiești din antichitate. Două locuri sfinte musulmane se află acum acolo, Cupola Stâncii și Moscheea Al-Aqsa, al treilea cel mai sfânt loc din Islam.

De asemenea, creștinii venerează orașul ca fiind locul în care cred că Isus a predicat, a murit și a fost înviat.

Israelul vede tot Ierusalimul ca fiind capitala sa eternă și indivizibilă, în timp ce palestinienii doresc ca secțiunea estică să fie capitala unui viitor stat. Anexarea Ierusalimului de Est de către Israel este nerecunoscută la nivel internațional.

ADVERTISEMENT