News

Situație tensionată între Belarus și Polonia. Ar fi fost deschis focul la graniță

Aliații Moscovei susțin că a fost deschis focul la graniță, pentru a forța refugiații să plece de pe teritoriul Poloniei.
11.09.2023 | 22:16
Situatie tensionata intre Belarus si Polonia Ar fi fost deschis focul la granita
Situație tensionată între Belarus și Polonia. Foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Situație tensionată între Belarus și Polonia. Au apărut acuzații din partea aliatului Rusiei, potrivit cărora trupele poloneze ar fi deschis focul la granița dintre cele două țări. Anunțul a fost făcut luni.

Situație tensionată între Belarus și Polonia. Foc la granița dintre cele două țări

Totul ar fi avut loc cu scopul de a obliga migranții să plece de pe teritoriul Poloniei, arată AFP, conform Agerpres. Belarușii susțin că oamenii ar fi trecut printr-o poartă pentru animale.

ADVERTISEMENT

Ei spun că aceasta este o „provocare periculoasă”. Totodată, denunță mai multe incidente de acest fel, petrecute în ultima vreme, la frontiera comună. “În ultima vreme au fost dezvăluite mai multe incidente.

Militari polonezi au condus la frontiera cu Belarus străini pe care i-au forţat să treacă pe la o poartă prevăzută pentru animale”, au transmis gărzi de frontieră din Belarus.

ADVERTISEMENT

Focul ar fi fost deschis pentru a-i speria pe migranți. „Iar pentru a-i înspăimânta pe aceşti oameni, militari polonezi şi-au îndreptat armele asupra refugiaţilor. Au tras deasupra capetelor lor.

Folosirea de către militari străini a armelor la graniţă constituie premise extrem de periculoase pentru un conflict frontalier”, au adăugat gărzile de frontieră.

ADVERTISEMENT

Polonia ia în calcul dislocarea a circa 10.000 de soldați la frontieră

Amintim că în luna august, ministrul Apărării al Poloniei, Mariusz Blaszczak, a anunțat că autoritățile iau în calcul dislocarea a circa 10.000 de soldați la frontiera de est a Poloniei cu Belarus.

Acesta a precizat că se urmărește „descurajarea” aliatului Moscovei. “Vor fi circa 10.000 de soldaţi. 4.000 vor fi direct angajaţi în operaţiunile de sprijinire a poliţiei de frontieră şi alţi 6.000 ca întăriri”, a declarat Mariusz Blaszczak.

ADVERTISEMENT

De altfel, Polonia a atras atenția statelor membre NATO asupra posibilelor provocări venite din Belarus. Totodată, o problemă o reprezintă și potențialul pericol, în contextul în care gruparea Wagner se află pe teritoriul belarus.

Mai mult, polonezii susțin că Rusia și Belarus ar pune la cale un nou val de migrație în țările europene, pentru a destabiliza UE. Din ianuarie 2023 și până în prezent, circa 19.000 de refugiați au încercat să ajungă în Polonia.

 

ADVERTISEMENT
Tags: