LIVE Actualizat 30-01-2023
15:25

Război în Ucraina, ziua 341. Polonia vrea să-i trimită Kievului şi avioane F-16 / Rusia anunţă că a făcut progrese mari în est

Un orășel din Ucraina cu o populație de 10.000 de locuitori, înainte de război, a fost distrus în toatalitate după asaltul trupelor de mercenari Wagner.
30.01.2023 | 14:52
Razboi in Ucraina ziua 341 Polonia vrea sai trimita Kievului si avioane F16  Rusia anunta ca a facut progrese mari in est
Un mercenar rus din gruparea Wagner, pe una din fostele străzi ale orașului Soledar / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
30-01-2023
15:25

Rușia: Facem progrese mari în est

Forțele ruse au anunțat că au făcut cel mai mare avans în estul Ucrainei din ultimele luni. Guvernatorul părților controlate de ruși din regiunea Donețk, Denis Pușilin, a declarat că soldații ruși au capturat Vuhledar, un oraș minier ale cărui ruine au fost un bastion ucrainean de la începutul războiului.

Cu o zi înainte, liderul mercenarilor Wagner spunea la rândul său că oamenii lui au capturat Blahodatne, un sat aflat la nord de Bahmut.

Kievul a transmis că a respins atacurile asupra localităţilor Blahodatne și Vuhledar, iar Reuters nu a putut confirma situația din teren. Dar locațiile bătăliilor indică o înaintare treptată a Rusiei, după aproape două luni în care liniile frontului au fost în mare parte înghețate.

30-01-2023
12:58

Spioni ruşi arestaţi la Lujbljana

Serviciile de securitate ale Sloveniei au arestat doi bărbaţi suspectaţi de spionaj în favoarea Agenţiei de informaţii militare externe a Rusiei (GRU), care ar fi operat în mai multe state europene.

Cei doi sunt cetăţeni ai unui stat sud-american (nenumit) şi au operat sub identităţi false, pretinzând că lucrează în afaceri imobiliare şi comerţul cu antichităţi. Aceştia au fost arestaţi pe 5 decembrie 2022, într-un birou închiriat din capitala Sloveniei, Ljubljana. “Un procuror din Ljubljana a primit o notificare de la Agenţia de Informaţii şi Securitate a Sloveniei în baza căreia au fost iniţiate demersurile care preced procesului”, se arată într-un comunicat al procuraturii slovene.

La operaţiunea de capturare a celor doi cetăţeni suspectaţi de spionaj au participat servicii de informaţii din mai multe ţări, dat fiind că cei doi ar fi operat şi în afara Sloveniei.

Autorităţile occidentale au atras atenţia asupra unei posibile intensificări a spionajului rusesc în contextul disputei dintre Kremlin şi Occident cu privire la invazia rusă în Ucraina.

30-01-2023
08:42

Clădire din Harkov, distrusă de o rachetă

O persoană şi-a pierdut viaţa şi alte cel puţin trei au fost rănite după ce o rachetă a lovit un bloc de apartamente din Harkov, a transmis guvernatorul regional Oleg Sinegubov. “Conform informaţiilor actualizate, o persoană a murit în urma loviturii unei rachete ruseşti asupra unei clădiri rezidenţiale”, a scris Sinegubov pe Telegram. El a precizat că atacul a vizat districtul central al oraşului.

“Trei persoane au fost rănite uşor. Din păcate, o femeie în vârstă a fost ucisă”, a scris guvernatorul pe Telegram.”Soţul ei era în apropiere când a avut loc atacul şi, printr-un miracol, nu a suferit răni grave”.

Sinegubov a declarat pentru Suspilne că echipele de salvare caută o altă femeie în vârstă dispărută, care s-ar putea afla sub dărâmături. “Etajul al patrulea a fost distrus. Este o clădire veche. Înţelegem că etajele al doilea şi al treilea au fost grav avariate. Întreaga secţiune a clădirii nu mai este potrivită pentru locuit”, a mai spus el.

Imagini recente din orașul Soledar, regiunea Donețk, arată cum aproape toate clădirile civile au fost distruse de bombardamente. Nici măcar șoselele n-au rezistat și s-au transformat în drumuri de pământ.

Mercenarii Wagner se deplasează ”peste propriile cadavre”

De asemenea, imagini din satelit arată cum zeci de imobile au dispărut pur și simplu, iar locul lor a fost luat de găuri provocate de obuzele căzute aici.

ADVERTISEMENT

Atacurile rusești au loc cu o înverșunare pe care trupele ucrainene nu au mai văzut-o de la începerea războiului încoace.

”Luptele sunt aprige în direcția Soledar. Ei se deplasează peste propriile lor cadavre”, a descris situația Hanna Maliar, viceprim ministru ucrainean al apărării.

ADVERTISEMENT

De ce sunt rușii obsedați de cucerirea orașului Soledar

De cealaltă parte, Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner susține că Soledar reprezintă unul dintre marile obiective ale ofensivei de iarnă.

„Cireasa de pe tort este sistemul de mine din Soledar și Bakhmut, care este de fapt o rețea de orașe subterane”, a spus Prigojin, potrivit Hotnews.

ADVERTISEMENT

Rețeaua subterană reprezintă, de fapt, vechi mine aflate la 80-100 de metri adâncime, care au ajuns să se unească între ele. Pe aici, vehiculele militare pot circula fără a putea fi detectate sau distruse.

Se anunță lupte grele la Bakhmut

La mijlocul săptămânii trecute, grupul Wagner a anunțat că deține total controlul asupra orașului Soledar, însă în ultimele zile, armata ucraineană a lansat o contraofensivă și chiar a înregistrat un mic  progres.

ADVERTISEMENT

Duminică, grupul de mercenari Wagner a anunțat că a ocupat satul Blahodatne, din regiunea Donețk. Informația a fost dezmințită de partea ucraineană, care susține că atacurile rușilor au fost respinse.

Specialiștii cred că marea următoare bătălie care va fi implicată gruparea Wagner este cea pentru Bakhmut, un oraș cu peste 70.000 de locuitori. Rușii au lansat mai multe atacuri în ultima lună, însă majoritatea au fost respinse.

ADVERTISEMENT