Cătălin Cherecheș se află într-un penitenciar din Germania după ce a fost reținut de autorități în seara zilei de 28 noiembrie, lângă gara din Augsburg. Pe 8 decembrie 2023, Tribunalul Regional Superior din München a dispus reținerea în vederea extrădării, la cererea Parchetului din München.
Potrivit tribunalului, persoana dată în urmărire, Cătălin Cherecheș, trebuie să rămână în arest, pentru a se asigura o eventuală extrădare în România. Motivul reținerii este riscul existent de evadare, după cum au comunicat autoritățile germane. Curtea Regională Superioară va trebui să decidă, la o dată ulterioară, chestiunea relevantă a admisibilității extrădării.
În ceea ce îi privește pe socrii lui Cherecheș, Tribunalul Mureș a decis, pe 4 decembrie, prelungirea măsurii arestului preventiv pentru încă 30 de zile. Claudia Gliga este cercetată pentru dare de mită, iar Dorin Gliga pentru complicitate la dare de mită. Și fiica acestora, Tabita, soția lui Cherecheș, a intrat în vizorul autorităților, fiind audiată de DNA.
Familia Gliga a intrat și în atenția autorităților fiscale, conform datelor consultate de FANATIK. Pe 4 noiembrie 2023, cu doar patru zile înainte de flagrantul în urma căruia Claudia Gliga a fost reținută pentru că a încercat să ofere o mită de 50.000 euro mamei judecătoarei ce urma să dea verdictul în dosarul lui Cherecheș, numele membrilor familiei Gliga apar într-un anunț colectiv emis de Direcția Economică a Municipiului Reghin.
Astfel, în dreptul numelor Claudiei și lui Dorin Gliga apare somația nr. 38947, iar în dreptul Tabitei Gliga, care a devenit soția lui Cherecheș în septembrie 2023, există somația nr. 38948. Mai mult, și firma deținută de familie, Elenstab Brod SRL, are o somație, cu numărul 39713. Toate aceste somații au fost emise pe 20 octombrie 2023 și au fost trimise la adresa din Reghin a familiei, acolo unde este înregistrată și firma.
În documentul emis de autoritățile fiscale din Reghin se arată că au fost emise acte fiscale pentru respectivii contribuabili, care pot fi consultate la sediul organului fiscal emitent. Este vorba de datorii fiscale formate din impozite și taxe locale, restanțe datorate de familia Gliga, cel mai probabil taxe pe proprietăți imobiliare și pe chirii.
Anunțul colectiv a fost emis pentru comunicarea prin publicitate, întrucât actul administrativ fiscal nu a putut fi comunicat prin una dintre modalitățile de comunicare prevăzute la art. 47 alin. 1-3, din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Firma Elenstab Brod SRL, care a primit și ea somație, este administrată de Claudia Gliga.
Firma are obiect de activitate “fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie”, familia Gliga deținând mai multe cofetării și patiserii în Reghin și Târgu-Mureș. Conform datelor de la Ministerul de Finanțe, consultate de FANATIK, Elenstab Brod SRL avea datorii de 197.839 lei la finalul lui 2022.
Aceste restanțe sunt cele mai mari de la înființarea firmei, acum patru ani. Astfel, datoriile au crescut constant, fiind de 5.821 lei (în 2019), 88.835 lei (în 2020) și 129.106 lei (în 2021). În ceea ce privește profitul net, cel mai bun an al Elenstab Brod SRL a fost 2020, atunci când s-a bifat un câștig de 233.057 lei.
În anul 2022, ultimul pentru care există date disponibile, firma familiei Gliga a înregistrat un profit net de 193.541 lei, la o cifră de afaceri record de 452.993 lei. În cei patru ani de activitate, firma prin care își derulează activitatea cofetăriile și patiseriile a adus un profit net total de 621.346 lei, adică de aproximativ 125.000 euro. Și afacerea cu rochii a soției lui Chereheș a fost pusă sub sechestru, care a fost demarat septembrie 2021.
Din cauza dificultăților financiare, familia Gliga a decis să facă un credit la bancă, pe 30 august 2023, contractul fiind unul de ipotecă mobiliară. Debitor figurează firma Elenstab Brod SRL, care a garantat împrumutul cu două conturi bancare deschise la banca la care s-a făcut creditul. Ipoteca mobiliară are ca obiect sumele existente și/sau ce se vor încasa în conturile curente deschise de debitor la bancă, pana la concurența datoriei debitorului față de creditor.