Sport

Soartă pecetluită pentru naţionala României?! „Tricolorii”, aproape de o grupă de coşmar în preliminariile EURO 2024

Drumul spre EURO 2024 ar putea să fie imposibil pentru naţionala României, după rezultatele din Liga Naţiunilor. „Tricolorii” se apropie o grupă de coşmar în preliminarii.
15.06.2022 | 11:40
Soarta pecetluita pentru nationala Romaniei Tricolorii aproape de o grupa de cosmar in preliminariile EURO 2024
Naţionala României ar putea avea adversari de foc în preliminariile EURO 2024 (sursă foto: sportpictures.eu)
ADVERTISEMENT

Clasamentul final din Liga Naţiunilor va da ordinea urnelor valorice pentru preliminariile EURO 2024, iar veştile sunt proaste pentru naţionala României. Ierarhia provizorie, după meciurile din luna iunie, nu arată prea bine pentru tricolori, care trăiesc cu ameninţarea retrogradării în urna a 4-a, dar şi cu presiunea unor giganţi din primele două urne.

Cum arată primele două urnele dacă Liga Naţiunilor se termină în configuraţia actuală. România, adversari imposibili în preliminariile EURO 2024

Dacă acum s-ar trage linie, pe clasamentul după meciurile din iunie, România ar prinde cu greu urna a 3-a, iar din primele două urne ar veni adversari de-a dreptul imposibili. În prima urnă intră naţionalele care termină pe primele două locuri în Liga A, la care se adaugă cele mai pune două selecţionate clasate pe locul 3.

ADVERTISEMENT
  • URNA 1: Danemarca, Spania, Ungaria, Olanda, Croaţia, Portugalia, Germania, Belgia, Italia, Austria

În urna a 2-a vor intra celelalte două selecţionate de pe locul 3, ultimele patru clasate din Liga A şi cele patru naţionale care vor promova din Liga B. Momentan, Franţa şi Anglia sunt două dintre forţele care se află pe loc de retrogradare în a doua divizie, în timp ce Ucraina, Israel, Bosnia şi Norvegia ocupă poziţii de promovare.

ADVERTISEMENT
  • URNA 2: Cehia, Polonia, Franţa, Elveţia, Anglia, Ţara Galilor, Ucraina, Israel, Bosnia, Norvegia

Din prima urnă, Austria ar părea cel mai la îndemână adversar, mai ales că România a reuşit s-o învingă în ediţia trecută a Ligii Naţiunilor. Ungaria ar fi a doua variantă, însă vecinii au reuşit câteva rezultate notabile în ultima perioadă, la care tricolorii doar visează: 1-1 cu Franţa, 2-2 cu Germania (ambele la EURO 2020), 2-1 cu Polonia (preliminarii CM 2022), 1-1 cu Germania şi dublă victorie cu Anglia (1-0 şi 4-0), ultimele trei rezultate în Liga Naţiunilor.

ADVERTISEMENT

Israel ar putea să fie singurul adversar mai accesibil din urna a 2-a, selecţionată împotriva căreia România a scos un egal, 2-2, în martie, după ce tricolorii au condus cu 2-0. Selecţionata lui Alon Hazan vine din Grupa B2, de unde Rusia a fost exclusă, iar lupta este deschisă la promovarea în Liga A.

Scenariu horror: România poate să ajungă în urna a 4-a

În Liga B, ultimele clasate din fiecare grupă sunt Armenia, România şi Slovenia. După meciurile din iunie, slovenii au cea mai slabă linie de clasament din această divizie, cu 2 puncte, ceea ce îi duce în urna a 4-a. Românii şi armenii, ambele cu câte 3 puncte, prind în extremis urna a 3-a.

ADVERTISEMENT

Pe 23 septembrie, la Helsinki, România şi Finlanda vor juca meciul decisiv pentru evitarea retrogradării. În cazul unui succes, finlandezii se salvează şi îi trimit pe tricolori în Liga C, dar şi în lupta, de la distanţă, pentru evitarea urnei a 4-a.

  • URNA 3: Scoţia, Islanda, Muntenegru, Serbia, Irlanda, Albania, Finlanda, Suedia, România, Armenia

Nici urna a 4-a nu duce lipsă de adversari foarte grei pentru România. Vorbim de Grecia, care şi-a asigurat deja promovarea în Liga B şi participarea în barajul pentru calificarea la EURO 2024. De asemenea, Turcia are nevoie de o remiză cu Luxemburg, pe 22 septembrie, pentru a-şi atinge cele două obiective.

  • URNA 4: Slovenia, Turcia, Grecia, Kazahstan, Georgia, Luxemburg, Kosovo, Slovacia, Macedonia de Nord, Azerbaidjan
  • URNA 5: Insulele Feroe, Irlanda de Nord, Bulgaria, Lituania, Cipru, Belarus, Gibraltar, Letonia, Estonia, Moldova
  • URNA 6: Malta, Andorra, Liechtenstein, San Marino

Două variante de grupe pentru România

  • Grupă infernală: Germania, Franţa, ROMÂNIA, Grecia, Irlanda de Nord, Malta
  • Grupă medie: Austria, Israel, ROMÂNIA, Georgia, Estonia, San Marino

Când are loc tragerea la sorţi pentru preliminariile EURO 2024

Pe 9 octombrie 2022, la Frankfurt, va avea loc tragerea la sorţi pentru preliminariile EURO 2024, iar primele meciuri se vor disputa în primăvara anului viitor. Vor fi şase grupe a câte cinci echipe şi patru grupe a câte şase echipe, din moment ce Rusia a fost exclusă de UEFA. Primele două clasate din fiecare grupă merg direct la turneul final din Germania.

Datele meciurilor din preliminariile EURO 2024

  • etapa 1: 23-25 martie 2023
  • etapa a 2-a: 26-28 martie 2023
  • etapa a 3-a: 16-17 iunie 2023
  • etapa a 4-a: 19-20 iunie 2023
  • etapa a 5-a: 7-9 septembrie 2023
  • etapa a 6-a: 10-12 septembrie 2023
  • etapa a 7-a: 12-14 octombrie 2023
  • etapa a 8-a: 15-17 octombrie 2023
  • etapa a 9-a: 16-18 noiembrie 2023
  • etapa a 10-a: 19-21 noiembrie 2023
  • baraj: 21 şi 26 martie 2024
ADVERTISEMENT