Sport

Germania, campioană mondială la baschet! SUA a ratat și medalia de bronz

Germania a devenit campioană mondială la baschet masculin în premieră. Nemții au trecut de Serbia în finala mare, scor 83-77.
10.09.2023 | 19:00
Germania campioana mondiala la baschet SUA a ratat si medalia de bronz
Germania a devenit în premieră campioană mondială la baschet masculin. Foto: Twitter - @FIBAWC.
ADVERTISEMENT
10-09-2023
16:16

Germania, noua campioană mondială la baschet masculin

Germania a câștigat primul titlu mondial din istorie, după finala cu Serbia, scor 83-77. Este prima finală europeană 100% din 2016 încoace. În urmă cu șapte ani, Spania a câștigat titlul mondial în fața Greciei, scor 70-47. 

În drumul spre medalia de aur, Germania a trecut de marea favorită a competiției SUA, în semifinale. Schroder a fost ales cel mai bun jucător al nemților și a fost desemnat MVP-ul partidei. 

Germania a devenit a șasea națiune care reușește să pună mâna pe titlul mondială după SUA, Iugoslavia, Uniunea Sovietică, Brazilia, Spania și Argentina. 

De cealaltă parte, Serbia se poate lăuda cu bronz în 2014 și cu medalia de argint obținută după meciul din Mall of Asia, o sală de 15.000 de locuri din orașul Pasay, în Filipine. 


Eliminată surprinzător în semifinale chiar de Germania, marea favorită la câștigarea unui nou titlul mondial, SUA, a pierdut meciul pentru locul 3 în fața Canadei. 

Rivalii nord-americani s-au impus după prelungiri, scor 127-118 (111-111 în timpul regulamentar). Canada a obținut în premieră o medalie la turneele finale mondiale și s-a calificat pentru prima oară la Jocurile Olimpice. 

SUA, favorita clară a Campionatului Mondial de baschet disputat în Filipine, Japonia și Indonezia, a fost eliminată în semifinale de Germania, țară care ajunge în premieră în finala competiției.

Șoc în Asia: SUA, eliminată

SUA pornea ca mare favorită la Campionatul Mondial, deși selecționata a venit fără trei vedete: Durant, Harden sau Curry, care au preferat să se odihnească înaintea noului sezon al NBA. Germania a învins însă SUA, echipă care ratează a doua finală la rând.

ADVERTISEMENT

Germania se va duela cu Serbia, medalia de argint din 2014, pentru marele trofeu al Campionatului Mondial FIBA. Serbia a învins Canada în cealaltă semifinală, astfel că cele două țări vecine nord-americane vor juca finala mică.

Germania a câștigat meciul cu SUA cu 111-113. În primul sfert, SUA a condus doar la primele puncte, după care Germania a preluat avantajul și nu l-a mai cedat. La un moment dat, germanii aveau 10 puncte avans. În sfertul doi, SUA a dat semne de revenire.

ADVERTISEMENT

SUA a preluat conducerea la 43-41 și a dus diferența până la cinci puncte. Totuși, a încheiat sfertul doi cu doar un punct având, 60-59. Sfertul al treilea a fost teribil pentru Americani, care au pierdut imediat avantajul și au ajuns să îl termine cu 10 puncte în minus: 84-94.

În ultimul act, diferența a urcat chiar la 12 puncte. Pe final, americanii au încercat să revină, dar nu au reușit să conducă deloc. În final, Germania s-a impus cu 111-113 și merge în premieră în marea finală, depășind cea mai mare performanță din istorie.

ADVERTISEMENT

Ei au punctat pentru Germania:  Andreas Obst (Bayern, 24 de puncte), Franz Wagner (Orlando, 22), Daniel Theis (Indiana, 21), Dennis Schroder (LA Lakers, 17), Johannes Thiemann (Alba Berlin, 10), Moritz Wagner (Orlando, 10), Johannes Voigtmann (Milano, 6), Isaac Bonga (Bayern, 3).

În 2002, la un turneu jucat în SUA, câștigat de Iugoslavia, Germanii o învingeau pe Noua Zeelanda în finala mică cu 117-94 și obținea medalia de bronz, singura medalie obținută la un astfel de turneu.

ADVERTISEMENT

În marea finală, Germanii pleacă favoriți în fața Serbiei, deși ex-iugoslavii au palmares în competiție. Au jucat finala în 2014 și finala mică în 2010, fiind învinsă în ambele. De asemenea, Iugoslavia a câștigat de cinci ori competiția. Finala se joacă duminică, de la 15:40, ora României. Ultima oară când două formații europene se duelau în finală a fost în 2006, când Spania trecea clar de Grecia. 70-64. Finala va avea loc pe Mall of Asia Arena (Pasay), din Filipine.

ADVERTISEMENT