News

Societatea, divizată după apariția certificatului verde? „E dificil să ne închipuim că bate un amic la ușă și, înainte să deschidem, îl întrebăm dacă e vaccinat”

Cât de mult s-ar putea diviza societatea după apariția certificatului verde și cum ar putea să ne influențeze viețile noul document
27.09.2021 | 17:37
Societatea divizata dupa aparitia certificatului verde E dificil sa ne inchipuim ca bate un amic la usa si inainte sa deschidem il intrebam daca e vaccinat
Certificatul verde ar putea avea un impact serios în viața noastră. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Certificatul verde face parte deja din viețile noastre și mulți au fost nevoiți să se adapteze din mers situației. După un prim weekend în scenariul roșu, Bucureștiul, cel mai mare oraș al țării, a avut momente ciudate. Astfel, în zona de foodcourt a mall-urilor, în restaurante și chiar parcuri, impunerea restricțiilor a dat totul peste cap.

Nu puține au fost locurile care au rămas goale, deși, în urmă cu numai un weekend, aproape că n-aveai loc unde să arunci un ac. Concret, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis ca accesul în restaurante, cafenele în interior şi pe terase să fie făcut la o capacitate de 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5.00 – 2.00, pe baza certificatului verde COVID-19.

ADVERTISEMENT

Cât de mult s-ar putea diviza societatea după apariția certificatului verde COVID-19

De asemenea, organizarea şi desfăşurarea activităţii instituţiilor publice sau private de cultură care administrează spaţii special destinate activităţilor cultural artistice în aer liber se poate realiza cu participarea a cel mult 1.000 de persoane pe scaune, cu asigurarea unei suprafeţe minime de 4 mp pentru fiecare persoană şi cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Totodată, organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu un număr mai mare de 2.500 de spectatori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Deocamdată este permisă organizarea de evenimente private – nunţi, botezuri – cu un număr de participanţi de maximum 200 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană. Participanţii trebuie să fie vaccinaţi cu schema completă, să aibă test PCR ssau antigen cu rezultat negativ sau să facă dovada trecerii prin boală.

Am vrut să aflăm o părere avizată despre această împărțire între vaccinați și nevaccinați și cum ar putea să ne schimbe viețile apariția certificatului verde și am stat de vorbă cu psihologul Corina Diaconescu.

ADVERTISEMENT

Ar putea să ne schimbe certificatul verde felul în care interacționăm?

Întrebată dacă există pericolul ca oamenii să-și schimbe prietenii, bulele din care fac parte sau stilul de viață în funcție de existența certificatului, psihologul a răspuns ferm.

„Se va vedea în timp și va depinde de tipologia indivizilor pe care îi luăm în discuție. Pentru o bună categorie de oameni nu va conta. Nu își vor putea împărți prietenii ori rudele în funcție de o hârtie care să ateste vaccinarea sau lipsa ei.

ADVERTISEMENT

În plan macro, poate că se vor face aceste diferențieri prin accesul sau restricția intrării în anumite instituții ori locuri publice, dar e dificil să ne închipuim că bate un amic la ușă și înainte de a îi deschide îl întrebăm dacă e vaccinat ori ba sau dacă vrea să intre, ar fi cazul să aducă un test PCR nu mai vechi de 24 de ore.

Bănuiesc că nu se va ajunge atât de departe. Aceasta însă nu înseamnă că mare parte a oamenilor nu s-a obișnuit deja cu o altfel de atitudine mai rezervată în privința interacțiunilor cu cei din afara mediului familial. Îmbrățișările sunt evitate, pupatul de asemenea, dezinfectantul de mâini a devenit un accesoriu în geanta femeilor sau mașina bărbaților.

Există și o altă categorie de persoane care au nevoie de “asigurarea” interacțiunii lor doar cu persoane vaccinate. Le oferă un sentiment de siguranță în plus. Persoanele care totuși au explorat teama de virus la extrem vor rămâne însă în continuare izolate de sfera socială, precum au ales să o facă încă de la începutul pandemiei”, a explicat pentru FANATIK Corina Diaconescu.

Ce riscuri există după apariția certificatului

Ar putea exista chiar riscul împărțirii pe tabere și ieșitul în parc sau la restaurant să fie făcut strict în compania celor care s-au vaccinat sau, din contră, nu au ales calea imunizării.

„Dacă se va impune lucrul acesta, da, există riscul acesta. Mai întâi va fi o impunere, iar prin trecerea timpului, din păcate o obișnuință. Vor exista voci împotrivă, însă va depinde de durata acestor limitări.

Dacă lucrurile se mențin în timp, revolta va scădea in intensitate, în general vorbind, nu doar despre această situație particulară. Oamenii se obișnuiesc cu orice, chiar și cu variante total diferite de viață, altfel față de cum au cunoscut-o până în acel moment.

Priviți de exemplu introducerea treptată a tehnologiei și în rândul vârstnicilor. La început un refuz vehement, ulterior părinții sau bunicii cu cont pe Facebook sau plătind cu cardul la cumpărături”, a mai continuat psihologul.

Scenariul roșu, capcană uriașă pentru copii

Bucurie pe moment, dar probleme în viitor, așa poate fi catalogat scenariul roșu pentru copii. O eventuală trecere în regim online ar avea un impact mare în dezvoltarea micuților.

„Copiii sunt poate cei mai afectați pe termen lung. Acum, mare parte dintre ei se bucură. Școala online le-a deschis noi posibilități de a se păcăli pe ei și pe profesori. Notele nu relevă musai calitatea actului de învățare, ci mai degrabă pentru unii copii, abilitatea de a reproduce informații copiate sau citite în evaluarea orală.

Camerele nu le țin deschise mulți și nu primesc absență pentru aceasta, ori acest lucru le permite copiilor să se joace în timpul orelor ori chiar să doarmă, dar totuși sa figureze online. Mulți dintre copii nu mai doresc revenirea la școala în format fizic pentru că au descoperit avantajele aparente ale școlii online.

Nu mai pierd vreme pe drum ori cu îmbrăcatul, nu mai au parte de neplăcerile cauzate de colegi și în nici un caz nu se mai simt stimulați competițional, decât eventual pentru bursă.

Pentru cei mici, da, va fi ușor să renunțe la sport sau alte pasiuni, pentru că ele nu sunt înrădăcinate adânc, iar între confortul de acasă versus o alergare, un meci, repetițiile de la dans sau gimnastică, oare ce vor alege? Sunt fragezi în gândire și ușor de influențat. Cei care și-au dezvoltat deja pasiunea la un alt nivel de performanță, au investit timp și efort în vreun sport sau altă activitate, fiind mai mari, o vor continua sub alte forme”, a mai spus Corina Diaconescu.

ADVERTISEMENT