News

Șocul citokinic, un pericol major în cazurile de pneumonie cauzate de coronavirus

05.04.2020 | 15:56
Socul citokinic un pericol major in cazurile de pneumonie cauzate de coronavirus
ADVERTISEMENT

Tratarea cazurilor grave de COVID-19 se face cu dificultate din cauza unui fenomen pe care medicii l-au rescoperit relativ recent, anume ”șocul citokinic”, scrie AFP, citată de HotNews. Corpul pacienților eliberează o cantitate mare de citokine, celule  cu rol în răspunsul la infecții al sistemului imunitar. În mod normal, citokinele întăresc organismul în timpul bolii, dar în număr mare provoacă o inflamație puternică ce poate duce la decesul pacientului.

Ce sunt citokinele

Potrivit estimărilor, în circa 80% din cazuri infecția cu SARS-CoV-2 provoacă simptome “benigne sau moderate”. În altele însă, coronavirusul provoacă o afecțiune respiratorie severă în care pacientul respiră cu dificultate, având senzația că plămânii îi sunt strânși ca într-o menghină, iar lipsa oxigenării suficiente face ca buzele să capete o nuanță spre albastru. Adeseori apare însă o jenă respiratorie care se poate transforma într-un simptom respiratoriu acut sever.

ADVERTISEMENT

În aceste cazuri pneumonia se intalează brusc, în circa 7 zile de la apariția semnelor ale bolii, potrivit lui Yazdan Yazdanpanah, șeful serviciilor de boli infecțioase de la spitalul Bichat din Paris

Când se ajunge la sindromul de tulburare respiratorie acută, este nevoie de ventilare artificială pentru că plămânii nu mai  produc suficient oxigen pentru organism.

ADVERTISEMENT

Dificultățile de tratare a bolii sunt amplificate în unele cazuri de ”șocul citokinic”. ”Dovezile se acumulează pentru a sugera că o parte a pacienților care suferă de forme severe de Covid-19 sunt subiecții unui sindrom de șoc citokinic”, a declarat Jessica Manson, specialist în fenomene inflamatorii la University College Hospital din Londra, într-un studiu la care a fost co-autor și care a fost publicat recent în revista ”The Lancet”.

Când organismul este atacat printr-o infecție, celulele sistemului  imunitar produc citokine pentru a accelera o reacție inflamatorie, un răspuns natural de apărare al corpului. În  anumite cazuri însă, cantitatea de citokine eliberată la bolnavii de COVID-19 este atât de mare încât se produce un șoc inflamator care duce la deces, mai degrabă decât acțiunea în sine a virusului.

ADVERTISEMENT

Uciși de propiul corp, nu de virus

Cred că un răspuns imunitar abundent este ceea ce omoară cu adevărat pacienții distrugându-le țesuturile. Dar nu este o certitudine”, a declarat Stanley Perlman, expert în microbiologie și imunologie la Universitatea din Iowa.

Fenomenul a fost observat  în urmă cu mai  puțin de 20 de ani, în cazul altor boli respiratorii produse de diverse tipuri de coronavirus, SARS (care ucis 774 de oameni în 2002-2003, mai ales în Asia) și MERS (boală respiratorie apărută în  Orientul Mijlociu care a dus la moartea a 866 de oameni în 2012).

ADVERTISEMENT

Specialiștii speculează că șocul citokinic ar fi contribuit și la decesele cauzate de gripa spaniolă, care a ucis 50.000.000 de oameni în 1918-1919.

Tratarea șocului citokinic se anunță foarte dificilă deoarece limitarea cantității de citokine pe cale medicamentoasă ar  putea  duce la reducerea activității sistemului imunitar, ce ar lăsa organismul neprotejat în fața virusului.

La Paris, au început deja testarea a mai multor posibile medicamente împotriva reacții inflamatorii excesive însă  rezultatele nu sunt  concludente. Până acum, în procesele antiinflamatorii erau folosiți corticoizii, dar în cazul bolnavilor de COVID-19, administrarea lor este dăunătoare.

ADVERTISEMENT