News

Șoferii beți sau drogați, care provoacă accidente mortale, ar putea rămâne fără permis pe viață. Proiect adoptat tacit de Senat

Conducătorii auto care produc accidente mortale, în timp ce se află sub influența drogurilor sau alcoolului, lăsați fără permis pe viață.
05.02.2024 | 22:32
Soferii beti sau drogati care provoaca accidente mortale ar putea ramane fara permis pe viata Proiect adoptat tacit de Senat
Acești șoferi ar putea să rămână fără permis pe viață. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

O categorie de șoferi ar putea să rămână fără permis pe viață, potrivit unui proiect adoptat tacit de Senat, luni, 5 februarie. Vorbim de conducătorii auto beți și drogați, care provoacă accidente mortale.

Șoferii care ar putea să rămână fără permis pe viață

Tragediile rutiere produse pe șoselele din România au crescut alarmant în ultimii ani. Foarte multe dintre acestea au avut loc din cauza șoferilor inconștienți care au ales să urce la volan sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise.

ADVERTISEMENT

Accidentul de la 2 Mai, petrecut în vara anului 2023, este doar unul dintre aceste evenimente nefericite. Numai în prima jumătate a anului trecut au fost depistați circa 1.300 de șoferi drogați la volan, la nivelul întregii țări.

În 2020, numărul conducătorilor aflați sub influența alcoolului era de 740. În prima jumătate a următorului an, în 2022, cifrele au crescut semnificativ. Potrivit inițiatorilor propunerii legislative, între 1 ianuarie și 30 iunie 2022, 1.294 de șoferi au fost prinși drogați la volan, iar alți 13.509 au fost depistați băuți.

ADVERTISEMENT

Astfel, se propune înăsprirea pedepselor pentru aceste persoane, dar și înăsprirea Codului Rutier. Propunerea legislativă a fost trimisă Camerei Deputaților pentru dezbatere, în calitate de for decizional.

„În cazul unui accident soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, provocat de un şofer aflat sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, actuala propunere legislativă propune anularea permisului conducătorului auto pe viaţă.

ADVERTISEMENT

În cazul în care titularul permisului de conducere a comis fapta regăsită în art. 192 alin. (1) din Codul penal, săvârşită în condiţiile prevăzute de art. 336, pedeapsa este interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul pe viaţă”, se precizează în expunerea de motive.

Închisoare cu executare pentru acești conducători auto

Amintim că în iulie 2023 a fost promulgată legea care prevede ca șoferii care produc accidente soldate cu morți, în timp ce se află sub influența drogurilor sau alcoolului, să fie condamnați la închisoare cu executare.

ADVERTISEMENT

Același lucru se poate întâmpla și în cazul celor care provoacă astfel de tragedii și nu dețin permis auto. Prin urmare, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi suspendată în astfel de cazuri.

 

ADVERTISEMENT