News

Soldat irakian, căutat pentru complicitate la răpire și crimă, pus în libertate de justiția română

Un fost soldat irakian, bănuit că a ajutat o grupare infracțională să răpească și să ucidă oameni, a fost lăsat să plece acasă de o instanță din Timișoara.
05.07.2023 | 18:08
Soldat irakian cautat pentru complicitate la rapire si crima pus in libertate de justitia romana
Un fost soldat din armata irakiană a venit în România să se căsătorească dar a fost reținut timp de 40 de zile / Foto: Hepta (simbol)
ADVERTISEMENT

Un bărbat din Irak a fost pus în libertate de judecătorii de la Curtea de Apel din Timișoara, deși acesta avea un mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Bagdad. El este acuzat că a participat la răpirea și uciderea unui conațional, însă judecătorii au decis să-l lase liber, pentru că autoritățile irakiene nu au trimis la timp cererea de extrădare.

Irakianul este bănuit că le-ar fi dat răpitorilor pontul

Fost soldat în armata irakiană, Ahmed A.S. este bănuit că a făcut parte dintr-o grupare care a răpit mai multe persoane. Printre acestea se afla și Raheem, fiul unui afacerist local, care a fost ucis de răpitori pentru că familia a refuzat să plătească răscumpărarea.

ADVERTISEMENT

În aprilie 2015, liderul grupării și complicii săi au recunoscut că l-au ucis pe Raheem, după două încercări eșuate de obținere a răscumpărării. Alayawi, ”creierul operațiunii”, le-a spus anchetatorilor că victima a fost ucisă pentru a nu-i deconspira pe răpitori, însă a menționat și numele unui soldat din armata irakiană, care i-a ajutat: Ahmed. Acesta fusese ”cantonat” în casa victimei victimei și le-a vândut răpitorilor pontul.

În iunie 2016, pe numele lui Ahmed a fost emis un mandat de arestare pentru complicitate la omor, infracțiune care se pedepsește cu moartea în Irak. Acesta însă dispăruse de câteva luni bune.

ADVERTISEMENT

Mai precis, el susține că a ajuns în Germania în 2015 și că are o relație stabilă cu o româncă din județul Caraș-Severin, alături de care are un copil în vârstă de 3 ani. În plus, el are și un loc de muncă din anul 2017. Irakianul a mai dezvăluit că a venit în România cu intenția de a se căsători, motiv pentru care și-a luat trei săptămâni de concediu de la serviciu.

Irakianul spune că e amenințat cu moartea, pentru că a colaborat cu americanii

În fața judecătorilor din România, Ahmed nu a recunoscut fapta de care este acuzat și a venit cu o altă variantă. El susține că în țara lui natală este considerat un trădător pentru că a colaborat cu armata americană, motiv pentru care se dorește lichidarea fizică a lui și a familiei sale.

ADVERTISEMENT

”Astfel, a arătat că la data comiterii presupusei infracţiuni, era soldat şi a avut această calitate din anul 2003 până anul 2015. Nu a avut nicio legătură cu această faptă şi apreciază că dacă era vinovat putea să facă obiectul unei acuzaţii în perioada în care s-a aflat în Irak. A plecat din Irak în anul 2015.

În perioada în care a fost soldat a colaborat cu soldaţii americani şi acest lucru a făcut să fie căutat de către „miliţiile”, respectiv organizaţiile care erau împotriva armatei americane şi să se simtă în pericol. Din acest motiv a părăsit Irakul. Menţionează că în aceea perioadă a primit scrisori de ameninţare în cazul în care mai rămâne în ţară.

ADVERTISEMENT

Totodată a precizat că a fost victima a două tentative de omor, prima a constat în aceea că i s-a pus o bombă în locuinţă, şi aceasta a explodat în momentul în care se afla pe stradă; iar, ulterior, și-a continuat serviciul ca soldat şi atunci i-a fost incendiată maşina. Atunci a suferit leziuni şi a fost internat în spital o perioadă de o lună. După externare, a primit scrisoarea de ameninţare.

A mai arată că i-a fost omorât fratele în 2006, tot prin amplasarea unei bombe. Despre situaţia din Irak susţine că, dacă colaborezi cu soldaţii americani, eşti ameninţat şi în pericol de a fi ucis. Precizează că el a plecat în 2015 din Irak cu avionul şi dacă ar fi fost o problemă apreciază că putea fi reţinut atunci”, se arată în dosar.

Curtea de Apel Timișoara l-a pus în libertate pe irakian după 40 de zile de arest

Irakianul a prezentat instanței un permis de ședere pe teritoriul Germaniei emis în aprilie 2023 și spune că autoritățile germane au mai respins o cerere de extrădare, pe motiv că nu poate trimite un om la moarte sigură.

Pe 30 iunie 2023, Curtea de Apel Timișoara a constatat că perioada maximă permisă pentru arest provizoriu a expirat și a dispus punerea în libertate a soldatului irakian, motivând că autoritățile irakiene nu au trimis la timp cererea de extrădare. Bărbatul a stat închis timp de 40 de zile, iar în prezent nu are interdicție de a părăsit România.

ADVERTISEMENT
Tags: