News

Câți soldați americani sunt în România! Ce planuri există pentru baza de la Mihail Kogălniceanu

Câți soldați americani sunt în România! Ce planuri există pentru baza de la Mihail Kogălniceanu și de ce președintele Klaus Iohannis solicită și alte forțe militare în țară
10.12.2021 | 16:54
Cati soldati americani sunt in Romania Ce planuri exista pentru baza de la Mihail Kogalniceanu
Câți soldați americani sunt în România și câți pot ajunge în viitorul apropiat! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Amenințarea Rusiei prinde contur la granițele Ucrainei și România nu are cum să rămână indiferentă. De altfel, președintele american, Joe Biden i-a chemat la raport pe toți șefii de stat aliați care fac parte din Formatul B9. Liderul de la Casa Albă a ținut să le explice tuturor despre situaţia îngrijorătoare de securitate în Flancul Estic al NATO şi în regiunea Mării Negre.

Când i-a venit rândul să vorbească, Klaus Iohannis nu a ezitat o clipă și și-a exprimat susţinerea pentru creşterea prezenţei militare a NATO şi, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România şi în zona Mării Negre.

ADVERTISEMENT

Câți soldați americani sunt în pe teritoriul României!

În intervenţia sa, preşedintele Klaus Iohannis a salutat dialogul în Formatul Bucureşti 9, fapt ce confirmă valoarea acestei echipe de consultare şi coordonare între aliaţi, mai ales în contextul actual al provocărilor de securitate din Vecinătatea Estică a NATO. De asemenea, preşedintele României a menţionat că este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei.

Drept pentru care este foarte posibil ca în viitorul apropiat armata americană să trimită și mai mulți militari pe teritoriul țării noastre. Mai ales că, între timp, Joe Biden a aprobat planurile Pentagonului privind felul în care sunt dislocate trupele americane în afara granițelor. România ar putea fi principal beneficiar din acest punct de vedere.

ADVERTISEMENT

Oficial, în baza Mihail Kogălniceanu, cel mai important punct al americanilor în Europa de Est, se află în acest moment o mie de soldați cantonați. Totodată, militari americani sunt și în celelalte două baze aflate pe teritoriul țării noastre, la Deveselu și Câmpia Turzii.

În județul Olt se află scutul antirachetă Aegis Ashore, în timp ce la Cluj sunt dislocate drone MQ-9 Reaper, care fac parte dintr-un grup solid de atac al Forţelor Aeriene ale SUA, o unitate antitero folosită în trecut chiar și în Orientul Mijlociu. Câteva sute de militari americani trăiesc în cele două tabere, ceea ce duce numărul total la sub 1500.

ADVERTISEMENT

Ce planuri există pentru baza de la Mihail Kogălniceanu

Deși Pentagonul a anunțat că are ca prioritate întărirea zonei Asia-Pacific, acolo unde americanii încearcă să reziste Chinei, situația din Ucraina pare că le-a dat planurile peste cap. Astfel, limitarea și retragerea trupelor din Europa, mișcări solicitate de Donald Trump, nu vor mai avea loc prea curând.

Mai mult decât atât, mulți dintre soldații americani ar putea fi direcționați spre România. De altfel, țara noastră și-a asumat investirea a nu mai puțin de două miliarde de lei în primă fază pentru modernizarea bazei militare de la Mihail Kogălniceanu.

ADVERTISEMENT

Aceasta trebuie să devină o cazarmă imensă dotată la cele mai înalte standarde NATO. Zece mii de militari ar urma să fie găzduiți aici fără nici cea mai mică problemă.  De altfel, chiar și autoritățile locale au transmis că în zonă ar urma să apară un nou oraș cu ajutorul militarilor americani, soldați care vor dubla actuala populație a localității.

Investiția nu se termină aici și ajunge la 13 miliarde de lei, bani pe care România și-a asumat că o să-i cheltuie în următorii 20 de ani strict pentru această bază. Va fi schimbată din temelii infrastructura, dar aici vor apărea și spații de cazare, unități de învățământ și spitale.

Experții militari au transmis că după ce va termina întregul proiect, România va rivaliza oricând cu unitatea militară Ramsmtein din Germania, cea mai mare bază militară nord americană și NATO poziționată în afara granițelor SUA.

Ce probleme au descoperit americanii în România

Fostul şef al armatei SUA în Europa, general-locotenent în rezervă Ben Hodges nu a ezitat și a acceptat să vorbească deschis despre situația problematică a infrastructurii din România, una care trebuie să permită trupelor aliate accesul rapid în caz de necesitate.

Oficialul consideră România un centru de greutate pentru SUA și NATO în regiune. ”România nu este doar consumator, ci şi furnizor în ceea ce priveşte trupele antrenate trimise în teatre de operaţii, în ceea ce priveşte capabilităţile şi, de asemenea, în ceea ce priveşte faptul că România este o platformă pentru NATO în regiunea Mării Negre”, a remarcat Hodges.

”Sunt trei ţări NATO în bazinul Mării Negre, alături de trei parteneri, pe lângă adversarul nostru, Federaţia Rusă. România este locul – datorită geografiei, dar şi datorită modului în care operează – cel mai bun din care Alianţa poate face exerciţii”, a mai spus Hodges.

Doar că aici s-au terminat laudele americanilor. Fostul militar a scos în evidență și problemele evidente pe care le are țara noastră. ”Există câteva aspecte legate de mobilitate. Unul este infrastructura. Podurile – aveţi podurile peste multele râuri ale României, mai ales Dunărea? Autostrăzi, tuneluri care permit deplasarea rapidă spre şi în România, când aliaţii trebuie să vină rapid – susţine infrastructura aşa ceva?”, a întrebat Ben Hodges.

A încercat să răspundă tot el și a transmis că americanii s-ar putea implica serios în zonă. De altfel, Hodges nu a exclus ca administrația noului președinte SUA să fie mult mai deschisă la oportunitățile pe care le oferă România, dar și la nevoile acestei țări.

„Ceea ce sper eu este că administraţia Biden va dezvolta o strategie pentru regiunea Mării Negre. Aş vrea să văd mai multe investiţii economice aici, investiţii în companiile româneşti şi infrastructură. Asta înseamnă o strategie, nu este vorba doar despre armată, mai înseamnă şi diplomaţie, informaţii şi economie. Eu cred că vor face asta”, a mai transmis generalul.

ADVERTISEMENT
Tags: