News

”Soldații” cu care a vrut Nicolae Ceaușescu să-și termine dușmanii. Erau unii dintre cei mai eficienți din Europa

În anii în care s-a aflat în fruntea țării, Nicolae Ceaușescu făcea totul pentru a-și înfrânge dușmanii. ”Soldații” săi erau unii dintre cei mai eficienți din Europa și chiar din lume.
14.08.2022 | 02:47
Soldatii cu care a vrut Nicolae Ceausescu sasi termine dusmanii Erau unii dintre cei mai eficienti din Europa
Cum voia Nicolae Ceaușescu să-și învingă dușmanii. Spionajul românesc, la nivelul KGB-ului. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În anii comunismului, România dispunea de un spionaj tehnologic organizat după modelul KGB-ului din Uniunea Sovietică.

Cum voia Nicolae Ceaușescu să-și învingă dușmanii. Spionajul românesc, la nivelul KGB-ului

În cartea sa, intitulată ”Orizonturi Roşii”, Ion Mihai Pacepa, fost adjunct al Departamentului de Informaţii Externe (DIE) a României comuniste şi consilier personal al preşedintelui Nicolae Ceaușescu dezvăluie detalii extrem de interesante despre spionajul românesc.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Pacepa, Ceauşescu a ordonat reorganizarea spionajul tehnologic. Dictatorul a vrut să aibă un serviciu independent pe care l-a numit ”Brigada SD”.

Apoi, la începutul anilor 70, numărul agenţilor a fost dublat. Circa 300 dintre ei au fost trimişi în misiuni în străinătate. Era un număr egal cu ceea ce avea la dispoziție și KGB-ul. Cele mai importante servicii SD erau cele pentru SUA, Japonia, fosta Germanie Federală, Marea Britanie şi Franţa.

ADVERTISEMENT

Pacepa mai scrie că rezultatele furtului de tehnologie au fost dintre cele mai spectaculoase. Spionajul tehnologic românesc avea să fie între primele 3 din vârf, la nivelul anilor 70.

”Ca şi în multe alte domenii, în care România deţine supremaţia, partidul nostru comunist şi-a format şi dezvoltat propriul său concept original asupra serviciile de informaţii tehnologice, cu câţiva ani în urmă. Ele s-au dovedit a fi susbtanţial superioare celor pe care le-am moştenit de la Moscova”, s-a lăudat Ceauşescu în fața lui Pacepa.

ADVERTISEMENT

Ceaușescu visa la 600.000 de ”soldați” care să lupte pentru țară, peste hotare

Pe plan intern, școala DIE funcţiona sub masca unui centru de radiocomunicaţii civile. A avut inițial sediul la Snagov, apoi în Brăneşti.

Viitorii agenți aveau aici condiţii de excepţie şi trăiau exact ca americanii, nemţii sau francezii, pentru a le fi mai uşor să se adapteze ulterior, după ce erau trimişi în alte ţări.

ADVERTISEMENT

”Acolo, studenţii trăiesc exact ca americanii, francezii, germanii şi aşa mai departe. Aveau la dispoziţie terenuri de golf şi de tenis, cluburi de ănot, săli de cinema unde rulau filme. Studenţii trebuiau să se identifice cu această atmosferă şi să trăiască exact ca într-o ţară străină, îmbrăcându-se şi vorbind ca băştinaşii”, a mai scris Mihai Pacepa.

Nicolae Ceaușescu avea aspirații mărețe: România să ajungă în top 10 economii la nivel mondial, susţinută de furturile de tehnologie din Vest.

În acest sens, dictatorul comunist voia să-i transforme pe toți românii de peste granițe, circa 600 de mii, în ”soldaţi aflaţi în serviciul PCR”.

”Avem peste 600.000 de români care trăiesc în Occident, cei mai mulţi în America. Detroit şi Cleveland sunt cele mai mari oraşe româneşti, în afară de Bucureşti. Şi mai avem o grămadă de germani care trăiesc în Germania Federală, care sunt fie născuţi în România, fie de origine română.

Trebuie să-i transformăm pe toţi, unul către unul, în patrioţi care luptă pentru ţara lor în străinătate, în soldaţi aflaţi în serviciul Partidului Comunist Român”, ar fi spus dictatorul.

ADVERTISEMENT