Life

Solstițiul de vară 2023. Ce se face pentru a avea belșug restul anului

Când va avea loc solstițiul de vară din 2023. Obiceiuri, tradiții și superstiții pentru un belșug pe tot parcursul anului.
21.06.2023 | 01:05
Solstitiul de vara 2023 Ce se face pentru a avea belsug restul anului
Ce simbolizează solstițiul de vară. Sursa foto: facebook
ADVERTISEMENT

Solstițiul de vară din 2023. Este cunoscut ca momentul când începe vara astronomică și ca cea mai lungă zi din an. Totodată, de această etapă sunt legate o serie de tradiții, obiceiuri, dar și superstiții, de care strămoșii noștri țineau cont foarte mult.

Când are loc solstițiul de vară 2023. Va fi cea mai lungă zi din an

Solstițiul de vară 2023 are loc miercuri, 21 iunie. Din bătrâni se spune că omenirea intră într-o nouă fază, cea de redescoperire și în care trebuie să fie atentă la faptele săvârșite. Sunt de evitat certurile sau vorbele rele la adresa celor din jur pentru a nu atrage necazurile.

ADVERTISEMENT

În acest solstițiu se celebrează și Ziua Mondială a Soarelui, deoarece va apune mai târziu. Sărbătoarea a fost instituită de către Societatea Internațională pentru Energie Solară. Concret, ziua de 21 iunie va avea o durată de 15 ore și 32 de minute.

Noaptea din 21 iunie, în schimb, va fi cea mai scurtă din an, de doar 8 ore și 28 de minute. Ulterior, lucrurile vor reveni la normal, înoptându-se ca de obicei pe timp de vară, începând cu ora 20:00 sau 21:00. Spre finalul toamnei, seara se va așterne mai devreme, încă de la orele 17:00 sau 18:00.

ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri specifice solstițiului de vară

În trecut, solstițiul de vară se celebra prin petreceri în aer liber, hore, focuri în câmp pentru alungarea spiritelor rele sau prin cântece de tip doină. Bătrânii de acum se adunau și stăteau la vorbă până în zori de zi sau se bucura de ziua lungă, fiindcă puteau să facă mai multă treabă.

Se mai spune și că soarele atinge cel mai înalt punct din cer și va revărsa asupra oamenilor energii pozitive, împliniri pe toate planurile, mai ales cele sufletești. Nu vor lipsi nici pasiunea sau vitalitatea. De altfel, fetele tinere și singure și-ar putea găsi sortitul.

ADVERTISEMENT

Acum sute de ani, oamenii se duceau și se scăldau în cea mai apropiată apă. Se considera că se purificau, se conectau cu natura, cu divinitatea și că scăpau de boli. O altă practică era cea a spălatului cu rouă din ajunul solstițiului, fiind considerat un ritual magic de înfrumusețare.

Sânzienele sau Drăgaica era o sărbătoare asociată zilei de 21 iunie. Chiar dacă aceasta este notată în calendar pe data de 24 iunie, se credea cu secole în urmă că ielele începeau deja să-și facă apariția prin diferite locuri întunecate sau împădurite.

ADVERTISEMENT

Sânzienele sunt și în prezent un mister. Dintotdeauna au fost considerate femei foarte frumoase, care apar în zone precum păduri, munți sau câmpii, în calea bărbaților care se rătăcesc pe aici. Ca să-i ademenească și să-i ucidă sau pur și simplu să le ia mintea, s-ar aduna în cerc și ar începe să danseze și să cânte, îmbrăcate în rochii albe și cu părul despletit.

ADVERTISEMENT
Tags: