News

Șomaj tehnic la Tarom. Criza financiară lovește puternic compania aeriană. Document oficial

21.04.2020 | 22:56
Somaj tehnic la Tarom Criza financiara loveste puternic compania aeriana Document oficial
Angajații TAROM vor fi trimiși în șomaj tehnic.
ADVERTISEMENT

Tarom trimite 65% dintre angajați în șomaj tehnic. Decizia a fost luată după ce compania a intrat în pierdere de 100% pe aprilie, pentru că lumea nu mai circulă cu avionul.

Angajații TAROM, în șomaj tehnic

Într-o „INFORMARE privind măsurile ce urmează a fi luate de angajator în perioada restrângerii activității cauzată de răspândirea COVID-19 și suspendarea zborurilor către mai multe state”, 1122 de angajați au aflat că vor fi trimiși în șomaj tehnic, în timp ce 690 vor rămâne pe poziții.

ADVERTISEMENT

Oamenii trebuie să înțeleagă că perioada prin care trece societatea „este una fără precedent în istoria TAROM și în istoria recentă a României”, conform documentului oficial.

Compania TAROM a fost lovită crunt de coronavirus și de starea de urgență impusă, astfel că au fost luate următoarele măsuri în scurt timp:

ADVERTISEMENT
  • Suspendarea operării curselor interne, începând cu data de 25.03.2020, ora 12,00 (ora aterizării)
  • Suspendarea operării curselor către/dinspre, Franța și Germania, începând cu data de 26.03.2020, ora 00.00t pentru cel puțin 14 zile 
  • Suspendarea operării curselor către și dinspre Istanbul în perioada 30 martie — 30 aprilie 20202;
  • Suspendarea operării curselor către/dinspre Austria, Belgia, Marea Britanie, Olanda în perioada 06 – 20.04.2020;
  • Extinderea măsurii de suspendare a operării curselor către/dinspre Franța și Germania în perioada 09 — 22.04.20203; etc.

În prezent, TAROM se găsește în situația de a efectua doar zboruri comandate, pentru recuperarea unor concetățeni din diferite țări afectate de pandemie sau pentru transportul de echipamente medicale ți/sau echipamente de protecție.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, în care lunar nu mai au loc mai mult de 1.500 de zboruri, niciun nefiind comercial, deci TAROM nu mai încasează la nivelul de lunile trecute, oamenii au aflat că vor fi trimiși acasă o perioadă.

VEZI DOCUMENTUL CARE TRIMITE ANGAJAȚII TAROM ÎN ȘOMAJ TEHNIC

Oamenii vor fi trimiși în șomaj tehnic îcepând cu 27 aprilie, însă se vor întoarce la lucru în momentul în care starea de urgență va fi anulată și zborurile vor fi reluate.

ADVERTISEMENT

Această măsură este temporara și nu presupune încetarea raporturilor de muncă, ci doar suspendarea temporară a contractului individual de muncă al salariatului, în conformitate cu dispozițiile art. 52 alin. () lit. c) din Codul muncii — Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Pe toată durata în care salariații se vor afla în șomaj tehnic, ei nu vor presta activitate și nu vor beneficia de salariu, ca urmare a faptului că vor avea contractul individual de muncă suspendat, dar, vor beneficia de o indemnizație de șomaj tehnic a cărei valoare va reprezenta 75% din salariul de bază aferent postului ocupat”, se arată în document.

ADVERTISEMENT