News

Sondaj CURS: PSD domină autoritar lupta pentru alegerile locale. Surpriză uriaşă legată de AUR

Alegerile locale ar fi câştigate detaşat de PSD, relevă rezultatele ultimului sondaj CURS. PNL s-ar afla pe locul doi, cu 14 procente mai puţin.
31.03.2024 | 21:06
Sondaj CURS PSD domina autoritar lupta pentru alegerile locale Surpriza uriasa legata de AUR
Alegerile locale şi europarlamentare vor avea loc pe 9 iunie Foto: Autoritatea Electorală Permanentă
ADVERTISEMENT

Cu zece săptămâni înaintea alegerilor locale din 9 iunie, sondajele de opinie dau PSD mare favorit la câştigarea majorităţii fotoliilor de primar. Ultimul sondaj CURS certifică dominaţia social-democraţilor, care ar depăşi cu 14 procente PNL, al doilea partid clasat.

AUR a pierdut şapte procente în doar două luni

Împreună, PSD şi PNL ar obţine peste jumătate din voturile electoratului, relevă sondajul efectuat în perioada 19-28 martie. Social-democraţii sunt creditaţi cu 35% dintre opţiuni, în timp ce spre liberali s-ar îndrepta 21% din electorat.

ADVERTISEMENT

Sondajul plasează la egalitate două partide cu viziuni total opuse, USR şi AUR, în timp ce UDMR se plasează în preajma clasicului procent de 5%. Tot la egalitate, cu câte 4 procente, se mai află PUSL şi SOS România. Prima concluzie frapantă a sondajului este căderea vertiginoasă în sondaje a partidului AUR.

Situaţia se prezintă oarecum similar şi în ceea ce priveşte preferinţele pentru alegerile europarlamentare, în sensul în care alianţa PSD-PNL ar reuşi să adune mai mult de jumătate din voturile electoratului.

ADVERTISEMENT

Astfel, coaliţia de guvernare este creditată să câştige cursa pentru Bruxelles cu un procent de 53%, în timp ce Alianţa Dreapta Unită, compusă din USR, PMP şi Forţa Dreptei abia dacă ajunge la 14%. Tot 14% ar avea şi AUR, după care urmează în ordine SOS România, UDMR (ambele câte 5%) şi PUSL (4%).

Preferinţe românilor la alegerile europarlamentare, conform ultimului sondaj CURS
Preferinţe românilor la alegerile europarlamentare, conform ultimului sondaj CURS

Aceste rezultate relevă că ultimele mişcări de pe scena politică au produs agitaţie şi în rândul electoratului, care în decurs de doar două luni şi-a schimbat într-atât opţiunile încât acum oferă o altă radiografie scenei electorale.

ADVERTISEMENT

Astfel, precedentul sondaj CURS, realizat în perioada 15-27 ianuarie, indica faptul că scrutinul ar fi câștigat de PSD, cu 30%, în timp ce pe locul doi era AUR (21%), care i-ar fi întrecut la vremea respectivă pe liberali (19%).

Ulterior, la sondajul din luna februarie, AUR şi PNL se aflau la egalitate, cu câte 20%, la 11 procente în spatele liderul PSD, pentru ca în ultima lună partidul lui George Simion să se prăbuşească şi să piardă în jur de şapte procente.

ADVERTISEMENT

Campania electorală pentru alegerile din 9 iunie va începe oficial în data de 10 mai urmând să se încheia pe 8 iunie, la ora 7.00. Procesul de votare va începe pe 9 iunie 2024, la ora 7.00, atât pentru alegerile locale cât şi pentru cele europarlamentare, şi se va încheia în aceeaşi zi, la ora 22.00.

ADVERTISEMENT