News

Sondaj CURS. PSD, lider în preferințele electoratului pentru europarlamentare. Ce procente au PNL și AUR

Un sondaj CURS pentru alegerile europarlamentare arată un PSD lider detașat în preferințe. PNL și AUR se află mult în spate.
20.02.2024 | 16:53
Sondaj CURS PSD lider in preferintele electoratului pentru europarlamentare Ce procente au PNL si AUR
Sondaj CURS europarlamentare. PNL și AUR, la egalitate, dar mult sub PSD. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Conform unui sondaj de opinie CURS realizat în perioada 3 – 14 februarie 2024, PSD se află pe locul 1 în preferințele electoratului român dacă e să vorbim de alegerile europarlamentare.

Sondaj CURS europarlamentare. PNL și AUR, la egalitate, dar mult sub PSD

Partidul Social Democrat (PSD) continuă să domine în ceea ce privește preferințele electoratului, indiferent de natura alegerilor. Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, 31% dintre alegători ar pune ștampila pe PSD.

ADVERTISEMENT

Locul 2 este unul intens disputat de PNL și AUR. Ambele ar obține câte 20%. Pe locul 4, cu o evoluție constantă, s-ar afla Alianța Dreapta Unită (USR, PMP și FD), cu 13%.

De notat că SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, nu mai trece de pragul electoral (4%). Tot la 4% avem UDMR, un partid care ”tradițional” se situează la granița pragului. Alte formațiuni politice ar obține sub 4% (PUSL, Pro România etc).

ADVERTISEMENT

Câți români vor comasarea alegerilor, conform sondajului CURS

Același sondaj CURS a analizat și cea mai importantă temă politică a momentului: comasarea alegerilor din 2024. Jumătate dintre români sunt de acord cu această restrângere a numărului vizitelor la vot în acest an.

Mai exact, 50% dintre respondenți consideră comasarea alegerilor o idee bună sau foarte bună. În opoziție, doar 31% o consideră o idee proastă sau foarte proastă. 19% se abțin.

ADVERTISEMENT

Gradul de acceptabilitate a comasării a crescut față de luna trecută. Un sondaj INSCOP realizat în perioada 16 – 24 ianuarie arăta faptul că aproape jumătate dintre români nu vor comasarea alegerilor.

Cercetarea sociologică din debutul anului arăta că 49,4% dintre români considerau că alegerile din 2024 ar trebui organizate fiecare separat, să nu se amestece între ele.

ADVERTISEMENT

Datele tehnice ale sondajului CURS, conform Știripesurse:

  • Universul de eșantionare: populaţia adultă rezidentă din România
  • Volumul eşantionului: 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste
  • Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%
  • Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților
  • Perioada de realizare: 3 – 14 februarie, 2024
ADVERTISEMENT