News

Sondaj europarlamentare 2024: PSD, lider detașat. Marcel Ciolacu și Diana Șoșoacă, cele mai mari cote de încredere

Un sondaj Avangarde pentru alegerile europarlamentare 2024 arată un PSD lider detașat. Marcel Ciolacu și Diana Șoșoacă au cele mai mari cote de încredere.
25.01.2024 | 11:38
Sondaj europarlamentare 2024 PSD lider detasat Marcel Ciolacu si Diana Sosoaca cele mai mari cote de incredere
Sondaj Avangarde: PSD, locul 1 la europarlamentare, urmat de PNL și AUR. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un sondaj Avangarde care analizează intențiile de vor ale românilor pentru alegerile europarlamentare din vara lui 2024 plasează PSD pe locul 1. Formațiunea lui Marcel Ciolacu are un avans uriaș față de PNL și AUR.

Sondaj Avangarde: PSD, locul 1 la europarlamentare, urmat de PNL și AUR. Ce scor are Alianţa Forţa Dreptei

Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde a realizat, în perioada 8 – 22 ianuarie, un sondaj la comanda Partidului Social Democrat (PSD). Vorbim, iată, de o cercetare care a surprins și protestele fermierilor și transportatorilor.

ADVERTISEMENT

Sondajul arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare, PSD ar obține 31% din sufragii. Social-democrații ar fi urmați, la distanță mare, de PNL, cu 21% și AUR, cu 19%.

Intrată în premieră în studiile sociologice Avangarde, Alianța Dreapta Unită (USR, PMP și Forța Dreptei) s-ar opri la 14%. Urmează în clasament SOS România (partidul Dianei Șoșoacă) 8% și UDMR 5%. Partidul lui Dacian Cioloș, Reper, abia ar obține 1%.

ADVERTISEMENT

Cei de la Avangarde au luat în calcul și scenariul în care cele trei partide din Alianța Dreapta Unită ar avea liste separate. Rezultatele sondajului sunt aproape similare la vârf: PSD – 31%, PNL- 20%, AUR – 19%. Singur, USR ar lua 13%. Urmează SOS. România – 8%, UDMR – 5% și PMP – 2%.

Marcel Ciolacu și Diana Șoșoacă, cele mai mari cote de încredere în rândul politicienilor

PSD conduce și la capitolul personalităților politice în care românii au cea mai mare încredere. Conform datelor Avangarde, Marcel Ciolacu este lider la acest capitol.

ADVERTISEMENT

Premierul României are o cotă de încredere 26%. În acest clasament avem o surpriză pe locul 2. Liderul PSD este urmat de Diana Şoşoacă, cu 23% cotă de încredere. Senatoarea este la același nivel de încredere cu George Simion, liderul AUR.

Nu prinde podiumul încrederii Nicolae Ciucă. Liderul PNL are o cotă de încredere de 20%. Urmează Klaus Iohannis cu 16% cotă de încredere. În clasament mai apare liderul Forţa Dreptei, fostul premier Ludovic Orban (14%). Pe locul 8 în topul încrederii se află liderul USR Cătălin Drulă, cu 11%.

ADVERTISEMENT

Sondajul Avangarde a fost realizat la nivel naţional, în intervalul 8 – 22 ianuarie, faţă în faţă. Eșantionul conține 1.150 de subiecţi. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 2,9%, notează News.ro.

ADVERTISEMENT