News

Sondaj IMAS: Klaus Iohannis conduce detașat cursa pentru Cotroceni! Dan Barna ar intra în turul 2

30.08.2019 | 18:57
Sondaj IMAS Klaus Iohannis conduce detasat cursa pentru Cotroceni Dan Barna ar intra in turul 2
ADVERTISEMENT

Un nou sondaj IMAS realizat la comanda Europa FM îi oferă un avantaj important lui Klaus Iohannis în cursa pentru un nou mandat de președinte. Principalul său contracandidat a devenit însă candidatul Alianței USR Plus, Dan Barna, în timp ce campania avută de Viorica Dăncilă nu îi oferă însă prea mult avânt, aceasta reușind doar o creștere modestă în sondaje.

Sondaj IMAS: Klaus Iohannis a crescut la 45%, Dan Barna pe locul secund

Astfel, Iohannis a ajuns la 45% în sondajul IMAS de pe luna august. Președintele în funcție are parte astfel de o creștere destul de importantă, de 3,3%, de la 41,7%, față de datele de luna trecută ale aceluiași sondaj. Dan Barna pare să devină favoritul pentru o finală cu Iohannis. Candidatul Alianței USR Plus a crescut de la 9,4% la 17%, beneficiind de sprijinul lui Dacian Cioloș, cel care luna trecută avea peste 10% din sufragii.

ADVERTISEMENT

Victor Ponta rămâne pe podium, cu 14% din voturi, o ușoară creștere față de anul trecut. Călin Popescu Tăriceanu a anunțat oficial că a renunțat la candidatură. El se bucura de 13% din voturi. Abia pe locul 5 apare și liderul PSD, Viorica Dăncilă, aflată într-o ușoară creștere, de numai 8,4%. Din acest sondaj lipsește deocamdată Mircea Diaconu, cel care și-a anunțat recent dorința de a candida la prezidențiale și care se pare că va avea sprijinul Pro România și ALDE.

Un sondaj IMAS arată un avantaj important pentru Klaus Iohannis în fața lui Dan Barna
Un sondaj IMAS arată un avantaj important pentru Klaus Iohannis în fața lui Dan Barna *foto: Europa Fm

Cum ar arăta parlamentul dacă ar avea loc alegeri în acest moment

Dacă alegerile parlamentare ar avea loc acum, 28,4% susțin că ar vota PNL, arată barometrul IMAS. Partidului președintelui Iohannnis, aflat sub procentul liderului de la Cotroceni, este urmat de USR, cu 19,8% și de PSD, cu 17,9%, aproape două procente mai puțin decât luna trecută.

ADVERTISEMENT

Pro România este la o distanță considerabilă, doar pe locul 4, cu 8,7%. Pe cinci se află în continuare ALDE, cu 7,5%. Plus, formație condusă de Dacian Cioloș, are 5,5%, ceea ar duce rezultatul Alianței la un potențial 25%! UDMR nu ar face pragul electoral, cu 4,6%, în timp ce PMP ar aduna 2,9% din sufragii.

Sondajul IMAS a fost realizat la comanda Europa FM în perioada 5 -28 august, pe un eșantion de 1010 persoane cu vârste de peste 18 ani. Eroarea de eșantionare este de +/- 3,1%.

ADVERTISEMENT