News

Sondaj IRES. PSD ar câștiga alegerile din 6 decembrie. Avansul față de PNL

04.12.2020 | 09:22
Sondaj IRES PSD ar castiga alegerile din 6 decembrie Avansul fata de PNL
ADVERTISEMENT

Un sondaj IRES dat publicității joi, 3 decembrie, arată că PSD a trecut peste PNL în intenția de vot a românilor în perspectiva alegerilor parlamentare de duminică.

Din aceleași date sociologice mai aflăm că pe locul al treilea se situează, în continuare, USR-PLUS, dar alianţa condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș a suportat şi ea o mică scădere în preferințele electorale.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește celelalte grupări politice, opțiunile electorale în ceea ce le privește face ca multe dintre ele, conform sondajului, că rateze intrarea în Legislativ.

Sondaj IRES. PSD, avans față de PNL la alegerile din 6 decembrie

PNL s-a aflat mult timp în topul preferințelor conform sondajelor realizate în ultimele luni. Recent, numărul vocilor care afirmă că partidul de guvernământ ar putea avea probleme la alegeri a crescut.

ADVERTISEMENT

Un sondaj IRES desfășurat în perioada 2-3 decembrie vine să întărească realitatea politică ce se poate contura după alegerile parlamentare de duminică și indică un câștigător surpriză.

Iată opţiunile persoanelor intervievate: SD 35%, PNL 32%, USR PLUS 16%, Pro Romania 7%, UDMR 3%, AUR 3%, PMP 3%, Candidat independent 1%.

ADVERTISEMENT

În afară de faptul că PSD este dat în frunte, surprinde faptul că UDMR, formațiune cu un tradițional 5+%, nu prinde locurile din Parlament. De asemenea, un alt partid parlamentar din prezent, PMP, are doar 3% în acest sondaj, insuficient pentru alți 4 ani în Legislativ.

Conform acestor date teoretice, PNL şi Alianţa USR-PLUS nu ar putea să facă singure majoritate parlamentară, astfel că ar trebui să ajungă la un acord cu un alt partid politic, scrie România TV.

ADVERTISEMENT

Care ar putea fi prezența la alegerile de duminică

Cei chestionați în acest sondaj au indicat într-un procent de 46% că vor vota în mod sigur. La întrebarea ”Dumneavoastră cât de sigur sunteți că veți merge la vot la alegerile parlamentare din 6 decembrie anul acesta?”, s-a răspuns astfel:

Foarte sigur voi merge la vot – 46%, aproape sigur voi merge la vot – 16%, destul de sigur nu voi merge la vot – 9%, foarte sigur nu voi merge la vot – 23%, nu ştiu/nu răspund – 4%.

Dintre persoanele intervievate, 73% au declarat că au votat la alegerile locale din 27 septembrie, împărţiţi după cum urmează: PNL – 34%, PSD – 30% şi USR – 10%.

Sondajul IRES a fost realizat la nivel național, pe 1.067 subiecți 18+, prin metoda CATI (telefonic). Eroarea maximă tolerată este ± 3%.

ADVERTISEMENT