News

Sondaj. Peste 71% din români se opun ieșirii din UE. Ce spun cetățenii de intrarea în Schengen

Potrivit unul sondaj de opinie, o largă majoritate dintre români, peste 71%, au o poziție favorabilă UE și nu sunt de acord cu un eventual ”Ro-Exit”.
31.01.2022 | 15:56
Sondaj Peste 71 din romani se opun iesirii din UE Ce spun cetatenii de intrarea in Schengen
Peste 71% din românii se opun ieșirii din UE. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă cu multe frământări sociale și politice, românii continuă să aibă încredere uriașă în blocul comunitar european la care țara noastră a aderat în 2007.

Peste 71% din români se opun ieșirii din UE

Majoritatea cetățenilor din România vor ca țara să rămână în UE. Acest lucru este indicat de cel mai recent sondaj realizat de către INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group.

ADVERTISEMENT

Mai exact, 71,7% dintre românii chestionați se opun ideii unei ieșiri a României din Uniunea Europeană, în timp ce 25,2% ar fi de acord cu o asemenea perspectivă. Restul de 3,1% nu ştiu sau nu răspund.

Un procent asemănător, 75,3% dintre respondenți, nu ar dori ca Uniunea Europeană să se destrame în următorii ani. 19% îşi doresc o asemenea evoluţie, iar 6,7% nu ştiu sau nu răspund.

ADVERTISEMENT

UE este văzută în continuare un pilon pentru dezvoltarea economică a României. Astfel, afirmația ”În viitor, România s-ar dezvolta mai bine economic dacă ar fi în interiorul Uniunii Europene” întrunește aprobarea a 63,2% dintre cei intervievați (față de 57,8% în septembrie 2021, 62,9% în iunie 2021).

Doar 29,4% consideră că ”în viitor, România s-ar dezvolta mai bine economic dacă ar fi în afara Uniunii Europene” (față de 32,9% în septembrie 2021 , 27% în iunie 2021), iar 7,5% nu știu sau nu răspund.

ADVERTISEMENT

Românii, în opoziție cu UE când vine vorba de interesul național

Același sondaj INSCOP mai arată că 68,4% dintre chestionați consideră că România trebuie să îşi apere interesele naţionale atunci când sunt în dezacord cu regulile Uniunii Europene, chiar dacă riscă să îşi piardă poziţia de stat membru al UE (faţă de 68,5% în septembrie 2021 şi 64,8% în iunie 2021). 2,2% nu știu sau nu răspund.

Ce cred cetățenii de intrarea României în spațiul Schengen

Puși să răspundă la întrebarea: ”Din ce cauză credeți că România nu a fost încă admisă spațiul Schengen, zona de liberă circulație din Uniunea Europeană, fără controale la frontiere, deși majoritatea statelor europene sunt de acord cu aderarea țării noastre?”, 42,1% din români consideră că țara noastră nu a îndeplinit toate criteriile de aderare (față de 43,5% în martie 2021).

ADVERTISEMENT

Peste jumătate, 50,8%, sunt de părere că unele state europene blochează aderarea României din motive economice (față de 50,2% în martie 2021). Nu știu sau nu răspund 7,1%.

În ceea ce privește o altă chestiune cu însemnătate pentru români, unirea Basarabiei cu țara mamă, 74,5% dintre respondenți răspund afirmativ, 21,1% răspund negativ, iar 4,3% nu știu sau nu răspund.

Metodologia sondajului INSCOP

Ancheta sociologică s-a derulat în perioada 11-18 ianuarie 2022, metoda de cercetare fiind interviu prin intermediul chestionarului.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului multistadial stratificat fiind de 1.162 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

ADVERTISEMENT