News

Ministrul Cîmpeanu se laudă cu bugetul de burse școlare. Reacția, după scandalul creșterii mediilor pentru bursa de merit

Sorin Cîmpeanu a făcut noi declarații după modificarea acordării burselor școlare. Potrivit spuselor sale, bugetul alocat în 2022 acestor venituri este de patru ori mai mare decât în 2020.
05.01.2022 | 15:53
Ministrul Cimpeanu se lauda cu bugetul de burse scolare Reactia dupa scandalul cresterii mediilor pentru bursa de merit
Sorin Cîmpeanu, noi declarații despre bugetul burselor școlare 2022. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După scandalul pe care l-a iscat odată cu modificarea mediilor pentru acordarea burselor de merit și studiu, ministrul educației spune că în acest an bugetul alocat acestora s-a mărit de patru ori, comparativ cu 2020.

Mai exact, Sorin Cîmpeanu a precizat că în 2022 este un buget de 1,031 miliarde de lei pentru bursele școlare, prin cote defalcate de TVA.  Asta în timp ce în 2020 a fost 270 milioane lei, iar în 2021 un buget iniţial cu 540 milioane lei, iar după o rectificare s-au mai adăugat 150 milioane.

ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu: ”Bursele de merit şi de performanţă sunt pentru cei mai buni. În 2020 am avut unele derizorii”

Totodată, ministrul a punctat faptul că în anul școlar 2020-2021, un număr de  347.000 elevi au depășit media de 9.50. De altfel, Sorin Cîmpeanu a justificat și faptul că bursele de merit și performanță se acordă celor mai buni elevi.

”Adică 25% din numărul elevilor eligibili, adică unul din patru. Medii mai mari de 9.50 au avut 25% dintre elevii eligibili. Bursele de merit şi de performanţă sunt pentru cei mai buni. Pentru ceilalţi există burse de studiu, burse sociale, burse profesionale, bursa “Bani de liceu”.

ADVERTISEMENT

În anul 2020 aveam burse de performanţă şi de merit derizorii, de câţiva lei pe lună. Am insistat să avem cuantum minim plătit de la buget pentru prima oară în istoria postdecembristă de 500 lei bursa de performanţă, 200 lei bursa de merit, 150 lei bursa de studiu, 200 lei bursa socială”, a declarat ministrul Cîmpeanu, citat de Agerpres.

Ce se întâmplă cu bursa de ajutor social

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a făcut declarații și despre bursa de ajutor social. Concret, acest tip de venit se va putea acorda cumulat cu bursa de performanţă, merit sau  studiu.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-i privește pe elevii cu cerințe speciale educaţionale și ei pot lua cumulat acest burse chiar dacă mai primesc un alt ajutor financiar ca protecţie socială.

De altfel, bursa profesională poate fi cumulată, totodată, cu bursa de performanţă sau cu cea de merit, a mai spus ministrul educației.

ADVERTISEMENT

Cum se vor acorda de acum bursele de merit, performanță și studiu

Precizările făcute de Sorin Cîmpeanu vin la scurt timp după ce s-au modificat criteriile de acordare a burselor școlare.

În Monitorul Oficial a fost publicat marți seară un ordin de ministru prin care este prevăzut ca din semestrul II al anului școlar 2021-2022 doar elevii cu medii peste 9,50 să primească bursă de merit, comparativ cu 8,50 așa cum era stabilit de un deceniu.

De altfel, în document mai este prevăzut ca bursele de studiu să se ofere doar celor cu mediii între 7,50 și 9,50, în loc de 7,00-8,50.

Ulterior, mai multe asociaţii ale elevilor au anunțat că vor ataca în instanță decizia Ministerului Educației.

”La nivelul ordinului, criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate (…). Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectaţi sute de mii de elevi din ţară. Astfel, 730.000 de elevi din România rămân fără burse.

Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză”, au anunțat printr-un comunicat reprezentanții Asociaţiei Elevilor Constanţa, susținuți de Asociaţia Elevilor din Bacău, dar și cele din Vâlcea, București, Ilfov, Maramureș sau Timiș.

ADVERTISEMENT