News

Sorin Cîmpeanu explică de ce grădinițele și școlile private nu au vacanță. Ce se va întâmpla cu cele două săptămâni de recuperare din ianuarie

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a explicat marți, la Digi24, de ce grădinițele și școlile private nu sunt obligate să aibă vacanță și ce se va întâmpla în cele două săptămâni de recuperare din ianuarie.
26.10.2021 | 21:39
Sorin Cimpeanu explica de ce gradinitele si scolile private nu au vacanta Ce se va intampla cu cele doua saptamani de recuperare din ianuarie
Sorin Cîmpeanu explică de ce grădinițele și școlile private nu au vacanță. Ce se va întâmpla cu cele două săptămâni de recuperare din ianuarie foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Există o propunere ca școala să înceapă pe 3 ianuarie, pentru a se putea recupera în perioada 3-14 ianuarie cele două săptămâni care sunt acum pierdute, prin vacanță impusă de numărul ridicat de infectări cu SARS-CoV-2.

Școlile și grădinițele private pot să facă în aceste două săptămâni în continuare cursuri online, fiind suspendată doar prezența fizică în cadrul acestora.

ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu explică de ce școlile private nu au vacanță. Ce se întâmplă cu săptămânile de recuperare din ianuarie

“În CNSU suntem niște membri cu drept de vot, votul meu a fost dat pentru vacanță 2 săptămâni grădinițe și școli de stat și pentru că există și școli și grădinițe private, acolo lucrurile au fost diferite.

Ministerul Educației nu are niciun temei legal prin care să impună vacanță școlilor private care funcționează după programa românească sau pentru cele care funcționează după programele altor state, nu ai nicio bază legală.

ADVERTISEMENT

Singura soluție a fost suspendarea prezenței fizice, acest lucru l-am votat, este articolul 8 din hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, acest lucru este verificabil.

Articolul s-a pierdut, însă, pe drum, a fost singurul care s-a pierdut pe drum. Cel mai probabil au fost neînțelegeri în plan juridic, o dispută între juriștii Guvernului și juriștii Ministerului.

ADVERTISEMENT

Sunt Ministru al Educației, e normal să creadă lumea că e vina mea. Am votat articolul 8 cu propunerea de suspendare a prezenței fizice și am atras atenția încă de vineri că nu va fi în regulă, nefiind o măsură aplicabilă.

Articolul 10 spunea că se aplică articolul 8 doar dacă face obiectul unei hotărâri de Guvern, nu a fost o hotărâre de Guvern, nu s-a întâmplat.

ADVERTISEMENT

Fiecare părinte avea dreptul să știe dacă își duce sau nu copilul la școală și grădiniță, am insistat foarte mult să se remedieze, s-a întâmplat asta.

S-ar putea să avem nevoie de o periere a programei pentru examenele naționale, dacă după aceste două săptămâni vom continua cu predarea online.

În acele două săptămâni din ianuarie se vor da teze, acolo este ultimul bastion împotriva irelevanței notelor.

Evaluările online nu sunt relevante, ele ne-au adus în situația în care mai bine de jumătate dintre elevii României ar fi de top și nu este adevărat, ar fi bine să fim acolo”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

ADVERTISEMENT