News

Sorin Oprescu s-a plâns în fața judecătorilor greci de condițiile din închisorile din România: ”Toaletele nu au uși, într-o cameră de 8 mp sunt 8 inși”

În ziua în care a aflat că va fi eliberat pe cauțiune, Sorin Oprescu s-a plâns în fața judecătorilor greci de condițiile grele din închisorile din România. Ce le-a spus fostul primar general magistraților eleni.
01.06.2022 | 13:31
Sorin Oprescu sa plans in fata judecatorilor greci de conditiile din inchisorile din Romania Toaletele nu au usi intro camera de 8 mp sunt 8 insi
Condițiile din închisorile din România, descrise de Sorin Oprescu judecătorilor greci. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Miercuri, 1 iunie, Sorin Oprescu va ieși din spatele gratiilor. Acesta va fi eliberat după ce va depune cauțiunea de 5 mii de euro, decisă de autoritățile elene.

Condițiile din închisorile din România, descrise de Sorin Oprescu judecătorilor greci: ”Toaletele nu au uși, într-o cameră de 8 mp sunt 8 inși”

Fostul primar general al Capitalei a stat o săptămână și jumătate după gratii, în Grecia. Într-un final, marți, 31 mai, acesta a reușit să-i convingă pe judecătorii din Atena să-l cerceteze în libertate.

ADVERTISEMENT

Mai multe ore cât a petrecut la audieri, Sorin Oprescu le-a descris magistraților greci condițiile grele din penitenciarele din România.

Printre altele, fostul edil s-a plâns în fața judecătorilor din Atena de faptul că ”toaletele nu au uși, într-o cameră de 8 mp sunt 8 persoane”, iar la masă ar primi zilnic ”cartofi cu cartofi” și ”orez cu orez”.

ADVERTISEMENT

”În legătură cu spitalul, domnule președinte(n.r. al completului de judecată de la Atena), pot să vă spun că sunt condiţii care nu poartă numele de infrastructură penitenciar pentru un om civilizat. Toaletele nu au uși, într-o cameră de 8 mp sunt 8 inşi cazați, nu există spațiu de filmare.

Cartofi cu cartofi în fiecare zi, orez cu orez, adică tot ce nu aveam voie să mănânc. Ce să aleg dacă într-o zi erau cartofi şi într-o zi orez? Dacă îţi aduce familia câte ceva, dar se strică că nu ai frigider.

ADVERTISEMENT

Vreau să spun că în cazul în care dumneavoastră veți hotărî să mă trimiteți în România, nu este nicio exagerare, nici una din căile de atac probabil că vor fi aprobate post-mortem.

Există un doctor care vorbește de la 4 metri jumate şi te trimite la spital în momentul când îşi dă seamă că s-ar putea să se stingă bolnavul”, le-a spus Sorin Oprescu magistraților eleni, notează Antena 3.

ADVERTISEMENT

Sorin Oprescu i-a convins pe magistrații eleni

În ultima zi a lunii mai, judecătorii Curții de Apel de la Atena au decis că Sorin Oprescu va fi cercetat în stare de libertate până la o decizie în urma căreia acesta ar putea fi extrădat în România.

Potrivit sentinței magistraților eleni, fostul primar al Capitalei va trebui să se prezinte în fiecare lună la Poliție, în datele de 5 și 16, pentru un control judiciar. Acesta nu are voie să plece din Grecia până la finalizarea procesului de extrădare.

Reamintim că Oprescu a fost condamnat în dosarul în care este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa.

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Oprescu, în mai 2019, la 5 ani şi 4 luni închisoare, pedeapsă mărită de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni, după ce judecătorii au aplicat forma agravantă a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

ADVERTISEMENT