News

Șpaga care nu e mită. Povestea polițiștilor de la IPJ Ilfov care au luat bani necuveniți și, drept ”pedeapsă”, au fost repuși în funcție

În România, un polițist care a comis o infracțiune, inclusiv într-un caz de corupție, își poate desfășura liniștit activitatea. Iată care este explicația
20.11.2023 | 08:03
Spaga care nu e mita Povestea politistilor de la IPJ Ilfov care au luat bani necuveniti si drept pedeapsa au fost repusi in functie
Polițiștii își pot continua activitatea dacă au primit o pedeapsă cu amânare, în cazul în care au comis o infracțiune / Sirsă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Polițiștii care au comis infracțiuni pot aplica în continuare legea, deși au fost dovediți și sancționați penal. Singura condiție este ca pedeapsa să fie cu amânarea executării, situație în care instituția este obligată de lege să-l reîncadreze pe funcția pe care o deținea înainte de comiterea faptei care a dus la o presupusă suspendare.

Angajarea în poliție presupune un ”cod de conduită corespunzător”

Angajarea în poliție presupune o serie de condiții generale, printre care se numără: ”un comportament corespunzător de conduită admise și practicate în societate”, precum și un cazier curat, respectiv ”candidatul nu trebuie să aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată, pentru săvârșirea de infracțiuni, cu excepția situațiilor în care a intervenit reabilitatea” (ordinul MAI nr 665/28.11.2008).

ADVERTISEMENT

Odată intrat în poliție, aceste condiții nu par să mai fie obligatorii, cel puțin nu în totalitate. FANATIK a identificat un astfel de caz, în care trei polițiști dovediți că au primit bani necuveniți, în timpul serviciului, au avut dreptul să se întoarcă în câmpul muncii și să-și vadă de cariera de oameni ai legii.

Trecutul infracțional al polițiștilor, ascuns în spatele GDPR și a informațiilor clasificate

La sfârșitul lunii octombrie, FANATIK a dezvăluit că polițistul Roberto Iulian Damian, administrator la unul dintre ”azilele groazei” din Voluntari a fost condamnat într-un dosar de luare de mită instrumentat de DNA, în anul 2019. Cu toate acestea, la data izbucnirii scanalului legat de căminele de bătrâni, el figura ca agent-șef adjunct la IPJ Ilfov.

ADVERTISEMENT
comunicat dna
În 2019, DNA a anunțat condamnările în cazul polițiștilor acuzați de luare de mită / Sursă foto: DNA

După apariția articolului, FANATIK a solicitat informații suplimentare de la IGPR în legătură cu situația polițistului Roberto Iulian Damian. Mai precis, am întrebat cum de un polițist care a fost dovedit drept infractor poate activa în rândurile Poliției Române.

IGPR nu a răspuns, în schimb a transferat solicitarea noastră către IPJ Ilfov, la care agentul-șef adjunct Damian activează. În noiembrie, IPJ Ilfov a transmis un răspuns prin care arată că nu poate oferi informații legate de situația juridică a polițistului, invocând legea GDPR, respectiv ”protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal”.

ADVERTISEMENT

Prelucrarea datelor este legală dacă deservește un interes public

De asemenea, detaliile referitoare la repunerea în funcție a polițistului-patron de azil nu pot fi făcute publice pentru că ”reprezintă date din dosarul personal și, potrivit Ordinului MAI 140/2016 referitor la activitatea de management resurse umane din unitățile de poliție este interzisă comunicarea de date sau transmiterea de documente din dosarul profesional către persoanele care nu au dreptul de a le cunoaște; respectiv persoanele care au acces sau consultă dosare personale/profesionale sau fișe matricule trebuie să posede autorizație de acces la informații clasificate și au obligația de a păstra confidențialitatea”.

Cu alte cuvinte, trecutul infracțional și normele de conduită a unui polițist nu reprezintă date de interes public, potrivit IPJ Ilfov. Asta deși, potrivit legii 360/2002, polițistul este funcționar public cu statut special, care ”exercită atribuțiile stabilite pentru Poliția Română prin lege, ca instituție specializată a statului”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, articolul 6 lit. e) din Regulamentul general privind protecția datelor arată că prelucrarea datelor este legală dacă ”este necesară pentru îndeplinirea unei sarcini care deservește unui interes public sau care rezultă din exercitarea autorității publice cu care este investit operatorul”.

O femeie a fost condamnată că a dat bani unor polițiști. Oamenii legii i-au primit, dar… nu a fost mită

În iunie 2019, Roberto Iulian Damian a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu amânarea pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire. Aceeași pedeapsă a primit-o și Marian Costea, în timp ce Ivănescu Ciprian-Alexandru a fost achitat, după ce anterior fusese, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. La data comiterii faptelor, toți trei erau agenți de poliție judiciară, în cadrul IPJ Ilfov. În același dosar a mai fost condamnată inculpata Lin X., la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită.

Dosarul consultat de FANATIK a avut un parcurs cel puțin bizar, în condițiile în care judecătorii de la Curtea de Apel București au stabilit că unul dintre inculpați a dat mită, dar nimeni nu a mai fost condamnat pentru că a luat respectivii bani.

Spargerea de la China Town și polițiștii ”prieteni”

Cazul a început la începutul anului 2017, cu o banală spargere într-un depozit din complexul comercial China Town, pentru care patroana de origine chineză a sunat la poliție. La fața locului s-a deplasat Ivănescu, un agent de doar 25 de ani, care fusese mutat recent la Voluntari. Acesta a venit însoțit de specialistul criminalist, dar și de agenții Damian și Costea, care nu au participat la cercetare și nici nu au semnat procesul verbal. Ulterior, aceștia i-au spus colegului lor mai tânăr că sunt ”prieteni” cu partea vătămată.

La sfârșitul lunii ianuarie, patroana depozitului s-a prezentat la secția de poliție, a intrat în biroul lui Ivănescu și i-a înmânat acestuia suma de 1.500 de lei, pe care agentul i-a acceptat. Ulterior, polițistul a invocat ”starea de uimire”, când a explicat motivul pentru care nu a refuzat banii.

În schimb, Ivănescu a împărțit ”prada” cu ceilalți polițiști. În timpul audierilor, el a susținut că le-a dat câte 400 de lei lui Damian și Costea, însă în timpul procesului a spus că au fost doar 300 de lei. Instanța a reținut suma cea mai mică.

Femeia nu i-ar fi cerut nimic special polițistului în schimbul banilor și ar fi invocat doar faptul că polițistul ”s-a purtat frumos cu ea” în timpul cercetărilor. Procurorii DNA au susținut, însă, că în realitate, femeia avea interesul ca dosarul să se instrumenteze în mod favorabil, pentru a putea justifica lipsa din gestiune a 6.658 de perechi de încălțăminte de marcă, în valoare totală de 242,907,37 de lei.

Codul de conduită la IPJ Ilfov: ”Tre’ să-i fac și eu talentu’, să fie bine și pentru mine”

În acest sens, există o înregistrare ambientală în care polițistul Roberto Iulian Damian îi explica tânărului său coleg că aceasta este o practică des întâlnită printre comercianți.

Roberto Iulian Damian: Că așa e bine să dea! Ca să-și facă și ea treaba. Oricum, poate ei i-a furat de acolo, tot timpul i-a furat! N-o să-i fure cât a zis ea. Ai să vezi, nu i-a furat nimeni cât zic ei! Ai înțeles?

Ciprian-Alexandru Ivănescu: Păi, d-asta zic!

Roberto Iulian Damian: I-a furat mai puțin, dar ea, ce-a vândut la negru, se scade și ea cu adeverința aia a ta. Î… asta-i aici toată combinația. (…)

Roberto Iulian Damian: Tu, ascultă-mă pe mine! Niciodată să nu-ți fie frică de partea vătămată, ai înțeles! Pentru că asta are milioane de euro, o doare-n …[cuvânt obscen]… pe ea de 5.000 de adidași d-ăia.

Ciprian-Alexandru Ivănescu: Mda!

Roberto Iulian Damian: 5.000 …[neinteligibil]…, că ălea sunt și modele vechi, care nu le vindea, ce le are ea acolo. Da’ ea tre’ să scadă din… din hârtii.

Ciprian-Alexandru Ivănescu: Păi, d-asta zic!

Roberto Iulian Damian: Ai înțeles! Al tău nu-i nimic, ar trebui să dai cu… dosarele mele.

Ciprian-Alexandru Ivănescu: Ă!

Roberto Iulian Damian: În …[cuvânt obscen]… mea, că eu am un depozit lipsă.

Ciprian-Alexandru Ivănescu: Da?

Roberto Iulian Damian: Tu ești nebun? O mie de baxuri.

Ciprian-Alexandru Ivănescu: Păi…

Roberto Iulian Damian: Prejudiciu… prejudiciu… o sută și ceva de mii de euro. Păi… eu atâta! Adeverințele …[neinteligibil]…. Ai venit cu hârtiile… la revedere!… nu-i treaba mea!

Ciprian-Alexandru Ivănescu: Sigur asta… a avut și ea.

Roberto Iulian Damian: Şi eu tre’ să-i fac și eu talentul! Eu îți dau ție, da’… tre’ să fie bine și pentru mine!

Discuție între polițiști despre banii primiți de la afaceristă: ”Oricare dintre noi îi lua”

Într-o altă discuție care apare la dosar, Damian încearcă să-l convingă pe Ivănescu să nu dea banii înapoi, după ce acesta i-a spus că are mustrări de conștiință.

Roberto Iulian Damian: Băi, să nu faci niciodată prostia asta! Ori “Nu!”, de la început… ori când ai luat, nu merge să te sucești. Fapta deja-i consumată! Deja fapta consumată, da?

Ciprian-Alexandru Ivănescu: Băga-mi-aș …[cuvânt obscen]…, cât am stat și m-am gândit la asta…! … dacă n-am… na! Prost!

Roberto Iulian Damian: Bă! Oricare din noi… îi lua! Pentru că de la asta e de luat! Pentru că femeia nu face niciodată …[neinteligibil]… Nu ești singurul care a luat, ca să ții minte asta!

Ciprian-Alexandru Ivănescu: Aha!

Roberto Iulian Damian: Nu ești singurul căruia-i dă! Nu ești singurul căruia-i face …[neinteligibil]…!

Ciprian-Alexandru Ivănescu: Aha!

Roberto Iulian Damian: Da’ femeia d-aia ți-a dat, ca să îți faci treaba, să-i dai ce-i trebuie ei. Nu să-i prinzi hoții sau altceva… să închizi ochii, că ea-i pe ne-veu.

Polițistul care a luat banii s-a autodenunțat la DNA

La trei luni de la data incidentului, Ciprian-Alexandru Ivănescu s-a autodenunțat și a povestit că a luat bani, pe care i-a împărțit cu colegii săi. El a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, recunoscând că a luat suma respectivă, dar că aceasta nu reprezintă mită, din punctul lui de vedere. Damian și Costea, în schimb, nu au recunoscut primirea banilor.

Judecătorii și-au motivat sentințele blânde prin faptul că cei trei polițiști sunt tineri (25-34 de ani), sunt la începutul carierei, au familie, studii superioare și nu sunt cunoscuți cu antecedente penale.

Statutul omului legii: când pedeapsa este amânată, polițistului este repus în funcție

Cum au ajuns astfel de personaje să poată activa, în continuare, în poliție? Răspunsul vine tot de la IPJ Ilfov:

”De asemenea, menționăm faptul că potrivit art 27 (29) din Legea nr 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările ulterioare, atunci când, într-o cauză penală s-a dispus ”clasarea, renunțarea la urmărirea penală, achitarea, renunțarea la aplicarea pedepsei, amânarea pedepsei, precum și în cazul încetării procesului penal, polițistul este repus în funcția deținută și în toate drepturile avute la data punerii la dispoziție sau suspendării”.

Cum din cei trei polițiști, unul a fost achitat iar ceilalți doi au primit amânarea pedepsei pe durata unui termen de supraveghere, aceștia au avut posibilitatea de a se întoarce în activitate.

În România, amânarea pedepsei nu este condamnare penală

În legislația românească, amânarea pedepsei nu este considerată o condamnare penală, ci doar o formă de individualizare a sancțiunii penale. Aceasta nu atrage nicio consecință de natură penală, iar cazierul judiciar al inculpatului nu va figura cu consecințe penale.

Pe de altă parte, amânarea pedepsei nu presupune automat nevinovăția persoanei inculpate. De altfel, în funcție de caz, instanța poate dispune persoanei față de care s-a luat măsura amânării pedepsei ”să nu exercite funcția, profesia, meseria ori activitatea pentru săvârșirea infracțiunii”. Acest lucru nu s-a întâmplat în dosarul polițiștilor, așa că aceștia au putut solicita reîncadrarea pe funcția anterioară. Cel puțin unul dintre polițiștii implicați, Roberto Iulian Damian, mai activa în cadrul instituției în octombrie 2023, când a fost arestat în dosarul azilelor de la Voluntari.

ADVERTISEMENT
Tags: