News

Polițistul care administrează noile azile ale groazei, reprimit în Poliție după o condamnare la închisoare. Pentru ce a fost amendat apoi Roberto Damian

Roberto Damian, administrator a două cămine de bătrâni, a încălcat legea și în perioada în care a fost angajat al Poliției.
31.10.2023 | 09:33
Politistul care administreaza noile azile ale groazei reprimit in Politie dupa o condamnare la inchisoare Pentru ce a fost amendat apoi Roberto Damian
Roberto Damian a fost reținut vineri seară, atunci când au avut loc descinderi ale autorităților la căminul de bătrâni pe care îl administrează. Colaj: FANATIK, Sursa foto: DIICOT, Facebook
ADVERTISEMENT

Roberto Damian, fost agent șef la Poliția Locală Voluntari, și Yasmin Dalbuzi, medic estetician, au fost arestați pentru 30 de zile vineri seară, în calitatea lor de administratori a două cămine pentru bătrâni, din Pipera și Voluntari. Ei sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu daca funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Polițistul Roberto Damian a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare

Bătrânii internați în aceste zile erau la limita înfometării, nu beneficiau de servicii medicale, iar când autoritățile efectuau controale erau ascunși în parcarea azilului sau erau plimbați cu mașinile. Damian și Dalbuzi sunt acuzați că ar fi prezentat inspectorilor sociali veniți în control mai multe documente false pentru a atesta îndeplinirea criteriilor și a standardelor minime care au stat la baza obținerii licenței de funcționare a centrului respectiv.

ADVERTISEMENT

Roberto Damian a mai încălcat legea, în calitatea sa de subofițer de poliție judiciară în cadrul Poliției Orașului Voluntari. În noiembrie 2017, el a fost trimis în judecată, alături de un alt coleg, pentru că a primit mită de 1.500 lei din partea unei românce de origine chineză, administrator al unei societăți comerciale. Banii respectivi au fost primiţi de ofiţerul de poliţie în scopul de a o favoriza pe inculpata Lin Xiumei prin neadministrarea de probe ori prin administrarea de probe în cauză, în aşa fel încât din acestea să rezulte că aspectele sesizate se confirmă.

În acest dosar, Roberto Damian a fost condamnat definitiv, pe 28 iunie 2019, de către Curtea de Apel București, la pedeapsa de un an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire.  Lui Damian i s-au confiscat 300 de lei. Afacerista a fost condamnată, pentru dare de mită, la o pedeapsa de 2 ani inchisoare cu suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.  În ciuda acestei condamnări, Roberto Damian a revenit în Poliție. Pe 26 mai 2021, el și-a completat declarația de avere, din care reiese că este agent șef adjunct de poliție cu funcția de agent principal la IPJ Ilfov.

ADVERTISEMENT

Nu a trecut mult timp, iar Damian a avut din nou probleme cu legea. El a fost amendat cu 5.000 lei de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea deoarece nu a îndeplinit dispozițiile date de către organul de cercetare penală, în termenul stabilit de acesta, în legătură cu șapte dosare dosare penale ce îi fuseseră repartizate. Pe 3 iulie 2023, Roberto Damian a cerut în instanță, la Judecătoria Buftea, anularea amenzii, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

Roberto Damian a susținut că nu a avut timp să se ocupe de dosarele penale

În motivarea cererii, Roberto Damian a arătat că în mod eronat s-a apreciat că a săvârșit abaterea judiciară menționată, “întrucât în cursul anului 2022 i-au fost repartizate spre soluționare un număr de 545 de dosare penale, i-au fost redistribuite de la alți colegi un număr de 106 dosare, din acestea mare parte fiind dosare cu o vechime mai mare de 3 ani”, după cum se menționează în dosar.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Damian a semnalat în instanță faptul că, în calitate de agent șef adjunct de poliție, a efectuat grupe operative pe raza orașului Voluntari, având ture atât de zi, cât și de noapte, sugerând astfel că nu a avut timp să se ocupe de dosarele penale. Deliberând asupra cererii de anulare/reducere a amenzii judiciare formulată de Damian, judecătorul de drepturi și libertăți a reţinut că amenda se aplică de organul de urmărire penală prin ordonanţă, iar de judecătorul de drepturi şi libertăţi, de judecătorul de cameră preliminară şi de instanţa de judecată, prin încheiere.

Acesta a arătat că, în cauză, prin ordonanța procurorului din data de 31.05.2023, vizând 6 dosare penale din 2019 și unul din 2018 ale Parchetului de pe lângă Judecăoria Buftea, s-a dispus amendarea petentului Damian Roberto cu suma de 5.000 lei pentru neîndeplinirea în mod nejustificat de către organul de cercetare penală a dispozițiilor scrise ale procurorului, în termenul stabilit de acesta.

ADVERTISEMENT

Instanța a respins cererea lui Damian de anulare a amenzii

Judecătorul de drepturi și libertăți a constatat că activitățile trasate lui Damian au fost realizate doar parțial și oricum cu depășirea termenului stabilit de către procurorul de caz, în unele cazuri chiar și cu aproape 3 ani de zile. “Totodată, judecătorul de drepturi și libertăți reține că atitudinea manifestată de organul de cercetare penală nu este singulară, fiind constatate abateri serioase și o inactivitate vădită în instrumentarea și soluționarea mai multor cauze penale avute în lucru, astfel cum s-a menționat în cuprinsul ordonanței, precum și în procesul-verbal întocmit de dl. procuror în data de 05.05.2023”, se mai arată în dosar.

Referitor la imputabilitatea intervenirii prescripției în sarcina organului de cercetare penală, judecătorul de drepturi și libertăți a constatat că astfel cum rezultă din înscrisurile întocmite de procurorul care se ocupă de supravegherea activității de urmărire penală, termenul de prescripție s-a împlinit în unele cauze, iar în altele termenul urmează a se împlini în câteva luni, cu toate că respectivele cauze prezintă o complexitate redusă. “Existența altor sarcini de serviciu în afara activității de urmărire penală, precum și volumul mare de dosare penale aflate în lucru nu pot justifica, totuși, pasivitatea organului de cercetare penală, având în vedere data înregistrării dosarelor, precum și lipsa, în cadrul unor dosare, a întocmirii vreunui act de urmărire penală”, se mai menționează în dosarul consultat de FANATIK.

Judecătorul a mai arătat că aplicarea unei sancţiuni organului de cercetare penală, faţă de perioadele nejustificate de inactivitate în dosarele penale anterior indicate cu toate că acesta a primit dispoziții scrise de la procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, este justificată și proporțională cu abaterile săvârșite în condițiile în care i s-a aplicat o singură amendă în cuantum de 5.000 lei deși puteau fi aplicate sancțiuni pecuniare în fiecare dintre dosarele respective, iar acestuia nu i-a fost retras avizul de poliție judiciară. Pentru toate aceste considerente, judecătorul de drepturi şi libertăţi a respins cererea de anulare/reducere a amenzii formulată de Roberto Damian, ca neîntemeiată, hotărârea fiind pronunțată pe 25 iulie 2023.

ADVERTISEMENT