News

Șpaga, ridicată la rang de artă! Un medic din Oradea a primit bani de la 500 de pacienți în decurs de o lună

09.12.2020 | 07:00
Spaga ridicata la rang de arta Un medic din Oradea a primit bani de la 500 de pacienti in decurs de o luna
Medicul Vasile Sălăjan a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată. Sursa foto: ebihoreanul.ro
ADVERTISEMENT

Vasile Sălăjan, fostul șef al Serviciului de expertiză medicală din cadrul Casei de Pensii Bihor, a reușit „performanța” de a primi bani de la aproape 500 de pacienți în doar 25 de zile lucrătoare.

Pentru acest record demn de invidiat a fost „răsplătit”, însă, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție cu un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

ADVERTISEMENT

Concret, în 2015, Sălăjan ar fi primit în mod direct şi prin intermediari, de la 491 de pacienţi, suma totală de 90.370 lei, 17.760 de euro, precum și alte foloase care nu i se cuveneau. Totul, în schimbul emiterii unor acte care intrau în atribuțiile sale de serviciu.

Un medic din Oradea a primit bani de la aproape 500 de pacienți într-un timp record

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului SĂLĂJAN VASILE, medic primar – șef Serviciu expertiză medicală din cadrul Casei Județene de Pensii Bihor, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

ADVERTISEMENT

În perioada 11 mai – 15 iunie 2015 (25 zile lucrătoare), inculpatul Sălăjan Vasile, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, în mod direct și prin intermediar, de la 491 de pacienți, suma totală de 90.370 lei, 17.760 de euro și alte foloase care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în atribuțiile sale de serviciu.

Concret, aceste foloase ar fi fost primite de către medic în legătură cu: emiterea unor decizii medicale asupra capacității de muncă a persoanelor respective, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori emiterea deciziei medicale asupra capacității de muncă.

ADVERTISEMENT

În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză și de a se dispune confiscarea extinsă cu privire la mai multe sume de bani, cca. 7.000 acțiuni și un imobil.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului și a acordurilor de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul transmis de DNA.

ADVERTISEMENT

Vasile Sălăjan a fost arestat în 2015, după ample percheziții

Pe 17 iunie 2015, Vasile Sălăjan a fost arestat alături de alte 9 cadre medicale, în urma unor descinderi de amploare ale polițiștilor Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor la Serviciul de Expertiză Medicală din cadrul Casei de Pensii Bihor.

Potrivit anchetatorilor, în mașina acestuia ar fi fost găsiți 6.000 de lei, 3.500 de euro şi 18.500 de forinţi. De asemenea, în cabinet avea 2.700 de lei şi 50 de euro, iar la domiciliu ascunsese alți 5.000 de euro.

Monitorizându-i cu atenție pe medicii şi asistentele din comisia care acorda sau prelungea pensia de boală, oamenii legii au aflat că  738 de persoane au ajuns în faţa acesteia în decurs de doar două săptămâni, dintre care 732 au plătit sume impresionante de bani ca dosarele să le fie acceptate.

Prețurile ar fi variat între 100 şi 400 de lei pentru revizuirea anuală a dosarului şi între 200 şi 400 de euro pentru prima decizie de pensionare. O treime din sumă revenea asistentei, iar restul era împărțit între cei cinci medici din comisie.

ADVERTISEMENT
Tags: