News

Șpăgile ciudate pe care le dau românii. Plicurile cu bani, completate cu cârnați, brânză sau pepeni

Când vine vorba de mită, românii o oferă sau o primesc atât sub formă pecuniară, cât și în natură, prin diverse bunuri, arată cazuistica judiciară.
21.01.2023 | 15:54
Spagile ciudate pe care le dau romanii Plicurile cu bani completate cu carnati branza sau pepeni
Preparatele din porc, o șpagă la mare căutare în România/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După arestarea unui medic oncolog din Suceava, s-a aflat că aceasta lua mită de la pacienți sub formă de bani, dar primea și orice fel de bunuri care i se ofereau, precum miere sau brânză.

Pepenii și brânza, buni pentru primari și medici

Aparent neobișnuita situație i-a determinat pe jurnaliștii de la Adevărul să facă un top al celor mai ciudate produse oferite ca șpagă oficialităților din România.

ADVERTISEMENT

Anca Ababneh Dumitrovici, șefa secției de oncologie de la Spitalul Județean Suceava a fost prinsă în flagrant în timp ce lua mită de la un pacient. Potrivit datelor furnizate de anchetatori, Dumitrovici încasa șpăgi de la bolnavii de cancer sau de la familiile acestora într-un ritm amețitor, de 62 de ori în numai 7 zile.

De obice, medicul din Suceava pretindea și primea șpaga sub formă de bani, respectiv 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei sau 50 de euro însă accepta și mita sub forma unor produse alimentare. Este vorba de miere, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată sau brânză.

ADVERTISEMENT

Porcul, o ispită irezistibilă

Deși pare neobișnuit, șpaga în natură nu este ceva ieșit din comun în România. De exemplu, fostul primar din Cluj Sorin Apostu a primit mită inclusiv sub formă de pepeni, iar judecătorul Petre Podea din Prahova a cerut unui om de afaceri să-i trimită șoric și cârnați.

În această a șpăgilor „nedemne” intră și comisarul-șef de la poliția din București Mișu-Mirel Mindinică, acesta nefiind mai presus de găinarul pe care a încercat să-l spele de acuzația de furt. Polițistul s-a mărginit la a cere o șpagă care să-i umple burta, alcătuită din fripturi, vin și apă plată.

ADVERTISEMENT

Însă nu doar produsele alimentare sunt bunuri oferite ca șpagă. De exemplu, fostul lider al PNL Cluj, Ioan Petran, a cerut unui om de afaceri să-i achite costul a trei scaune comandate la Mobexpert și un foișor.

Pe lângă exemplele menționate de sursa citată, mai pot fi adăugate și șpăgile care au dus la dizgrația unor personalități politice de prim rang. Fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeș a ajuns la închisoare în urma unei șpăgi luate atât sub formă de bani, cât și în natură, sub formă de caltaboși și palincă.

ADVERTISEMENT

Florin Popescu, fostul președinte al CJ Dâmbovița, s-a ales cu porecla de „baronul puilor” pentru că a luat șpagă 60 de tone de pui grill de la Avicola Crevedia. Ce-i drept, Popescu nu i-a luat pentru consumul propriu, ci pentru a-i oferi ca mită electorală în județul pe care îl gospodărea.

ADVERTISEMENT