News

Spania, pe lista galbenă a statelor cu risc epidemiologic ridicat. Decizia autorităților. Document

CNSU a plasat Spania pe lista galbenă a statelor cu risc epidemiologic ridicat.
09.07.2021 | 10:04
Spania pe lista galbena a statelor cu risc epidemiologic ridicat Decizia autoritatilor Document
ADVERTISEMENT

România a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic ridicat. Începând din această săptămână, Spania, țară cu peste 1.000.000 de români, a fost plasată în zona galbenă.

Spania, inclusă de CNSU pe lista galbenă a statelor cu risc epidemiologic ridicat

Potrivit regulilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), cei vaccinați împotriva Covid-19 nu trebuie să stea în carantină dacă vin din zone aflate pe lista galbenă sau pe cea roșie.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de lista galbenă, cetățenii care vin din țări de pe lista roșie nu sunt scutiți de carantină dacă prezintă un test PCR negativ.

  • 17.314 cazuri de Covid-19 noi a raportat Spania în ultima zi

În cea mai fericită situație sunt persoanele care vin în țară din zona verde. Acestea nu mai au nevoie de niciun fel de document.

ADVERTISEMENT

Conform CNSU, încadrarea din zona galbenă sau verde în zona roșie, precum și încadrarea din zona verde în zona galbenă, intră în vigoare la 24 de ore de la data publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care este aprobată lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic.

Pe lista actualizată a CNSU cu clasificarea țărilor și teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, alte destinații de vacanță precum Seychelles sau Maldive, dar și Marea Britanie se află în continuare în zona roșie.

ADVERTISEMENT

Acest lucru presupune intrarea în carantină două săptămâni la întoarcerea în țară pentru persoanele nevaccinate anti-COVID.

O altă noutate este statul Cipru, care a trecut din lista galbenă în cea roșie. În prezent 24 de țări se află pe lista roșie.

ADVERTISEMENT

DOCUMENT – lista integrală emisă de CNSU

Peste 1 milion de români locuiesc în Spania

Conform datelor oficiale, numărul românilor din Spania la sfârșitul anului 2020 era de 1.079.726 de persoane, cei mai numeroși rezidenți străini din această țară, din totalul de 5.800.468, potrivit datelor oficiale prezentate de Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației.

Aceste date numără doar românii cu reședința declarată în Spania, însă este de așteptat ca numărul românilor să fie în realitate mult mai mare, potrivit unor surse diplomatice citate de G4Media.ro.

Populația Spaniei era estimată la 1 iulie 2020 la 47.351.567 de către Institutul Național de Statistică. Pe locul 2 se situează marocanii cu 811.530, iar pe locul al treilea britanicii cu 381.448 persoane.

ADVERTISEMENT