News

Specialiștii avertizează: ciclonul „Ianos” va face prăpăd în Grecia! Regiunile vizate

18.09.2020 | 12:58
Specialistii avertizeaza ciclonul Ianos va face prapad in Grecia Regiunile vizate
Ciclonul „Ianos” va lovi pe întreg teritoriul Greciei în acest sfârșit de săptămână. Sursa foto: CNN
ADVERTISEMENT

Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi și nu vine cu vești tocmai bune pentru sutele de români stabiliți în Grecia. Asta pentru că o furtună cu intensitatea unui uragan, viteze ale vântului de peste 200 de kilometri pe oră și inundații masive își va face simțită prezența în cursul zilei de vineri, 18 septembrie, pe întreg teritoriul țării.

Simulările au arătat că „Ianos”, așa cum a fost denumit de specialiști, are toate șansele să devină cel mai puternic ciclon mediteraneean înregistrat vreodată. Se așteaptă ca presiunea centrală minimă să înregistreze scăderi dramatice, de până la mbar, iar vânturile să atingă forța uraganelor de categoria I.

ADVERTISEMENT

Medicanele, fenomene care fac parte din categoria extrem de rară a uraganelor mediteraneene, au fost semnalate pentru prima oară în Grecia cu mai bine de 25 de ani în urmă, dar frecvența lor s-a accentuat în ultima vreme. Potrivit meteorologilor, de vină sunt schimbările climatice cu care se confruntă statul elen.

Grecia, în pericol. Va fi lovită de uraganul „Ianos”

Mai concret, în acest sfârșit de săptămână sunt semnalate intensificări ale vântului de peste 150 km/h și precipitații de 300 de l/mp, cu precădere în insulele Ionice, precum și în peninsula Peloponez. De asemenea, șapte regiuni din vestul țării au fost plasate în alertă maximă.

ADVERTISEMENT

Rămâne de văzut dacă același lucru se va întâmpla și în zone precum Atena, Attica şi Corint. Între timp, Ministrul adjunct pentru Protecția Civilă, Nikos Hardalias, i-a avertizat pe cetățeni să evite deplasările care nu sunt absolut necesare. Cât despre cei care se află în zonele cu risc de inundații, aceștia vor trebui să găsească locuințe alternative pentru următoarele zile.

Impactul Ianos, trebuie să fim cât se poate de clari, va fi similar cu cel al unei furtuni puternice, dar de o intensitate, amploare şi durată mai mari”, a transmis oficialul.

ADVERTISEMENT

Medicanul „Ianos” este primul eveniment al sezonului mediteraneean 2020-2021

Cicloanele mediteraneene au apărut prima dată în Grecia în 1995, dar în ultimii doi ani au devenit mai frecvente ca oricând. O astfel de furtună a lovit elen în  2018, iar  în 2017 s-au produs 25 de decese din cauza viiturilor, în timp ce sute de persoane au rămas fără locuințe.

Medicane Ianos este doar primul dintr- o lungă serie de fenomene care fac parte din actualul sezon mediteraneean. Acesta s-a format în sudul Mării Ionice, pe  16 septembrie, iar denumirea i-a fost dată de specialiști din cadrul Observatorul uiNațional din Atena (NOA).

ADVERTISEMENT

Cele mai puternice intensificări ale vântului sunt așteptate în insulele Kefalonia și Zakynthos. De asemenea, cantitatea de precipitații ar putea să depășească 400 de litri pe metrul pătrat, iar de-a lungul coastei s-ar putea produce tornade.

ADVERTISEMENT
Tags: