News

Specialiștii europeni speră să dezvolte un vaccin anti-Covid-19 până la începutul anului 2021

14.05.2020 | 15:28
Specialistii europeni spera sa dezvolte un vaccin antiCovid19 pana la inceputul anului 2021
ADVERTISEMENT

Un vaccin împotriva Covid-19 ar putea fi disponibil la începutul anului 2021, conform unui anunț făcut de Agenția Europeană a Medicamentului.

Un vaccin pentru coronavirus ar putea fi gata în 2021, la începutul anului

Conform specialiștilor, acesta ar fi cel mai optimist scenariu, în condițiile în care se depun eforturi susținute la nivel mondial pentru dezvoltarea unui vaccin care să stopeze pandemia de coronavirus la nivel mondial.

ADVERTISEMENT

Experții din Uniunea Europeană se tem că acest vaccin nu va ajunge pentru toată populația lumii, în condițiile în care vaccinul ar putea fi dezvoltat în China sau SUA, țări care ar putea epuiza rezervele.

Agenția Europeană a Medicamentului, aflată în legătură directă cu 33 de dezvoltatori, își dorește să accelereze procesul de aprobare al unui vaccin în Europa. Directorul agenției, Marco Cavaleri, nu crede că un astfel de vaccin ar putea fi disponibil mai devreme de anul viitor.

ADVERTISEMENT

Pentru vaccinuri, deoarece dezvoltarea trebuie să înceapă de zero, am putea privi dintr-o perspectivă optimistă. Într-un an de acum înainte, deci la începutul anului 2021 am putea spera la un vaccin”, a declarat expertul.

Cu toate că au existat voci care au cerut ca fazele de testare să fie regândite, pentru a grăbi procesul de dezvoltare al unui vaccin, experții nu pot renunța la nicio fază de testare pentru că au nevoie ca vaccinul să fie sigur și eficient, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Momentan sunt în studiu 115 de tratamente diferite pentru Covid-19, conform datelor oficiale. Cavaleri a explicat că sunt șanse ca o parte din aceste tratamente să fie aprobate în Europa încă din această vară, pentru a intra în faza de testare, însă nu a oferit mai multe detalii.

Companiile farmaceutice din întreaga lume, cu sponsorizări de miliarde de euro, speră să descopere un vaccin în timp record, însă puțină lume realizează că descoperirea unui vaccin nu înseamnă, automat, sfârșitul pandemiei.

ADVERTISEMENT

În primul rând va fi problema aprovizionării cu stocuri necesare pentru a trata miliarde de oameni, asta dacă prețul nu va fi exagerat de mare, moment în care puțină lume își va permite acest lux.

În al doilea rând, fiind un vaccin dezvoltat în timp record, nimeni nu poate estima cât de eficient va fi vaccinul, așadar în cât timp SARS-CoV-2 va fi eradicat.

ADVERTISEMENT