News

Spectacol pe cerul României. Văzduhul a devenit albastru în plină noapte: ”Incredibil mi s-a părut”

A fost spectacol pe cerul României în urmă cu câteva zile. Văzduhul a devenit albastru în plină noapte grație unui fenomen rar.
03.12.2023 | 22:42
Spectacol pe cerul Romaniei Vazduhul a devenit albastru in plina noapte Incredibil mi sa parut
Cerul României a devenit albastru în plină noapte. Unde s-a văzut fenomenul. Sursa foto: Facebook/Marius Baicu
ADVERTISEMENT

Un fenomen spectaculos a avut loc recent pe cerul României. Văzduhul a devenit albastru în plină noapte. Care este explicația acestei imagini care se vede mai rar în zona țării noastre.

Cerul României a devenit albastru în plină noapte. Unde s-a văzut fenomenul

În debut noiembrie, pe cerul României s-au putut observa imagini cu un cer roșiatic. Mai multe imagini extrem de spectaculoase au invadat pur și simplu rețelele de socializare. Cetățenii din mai multe zone ale României au postat fotografii cu această auroră boreală.

ADVERTISEMENT

La o lună distanță, o parte dintre locuitorii din României au putut observa, din nou, un cer superb, brăzdat de lumini de poveste. Aceste fenomen inedit a fost surprins de un turist în Staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni.

S-a întâmplat joi seara. O auroră boreală a luminat, preț de câteva minute, norii de deasupra zonei montane din vestul țării. Această imagine a fost rapid imortalizată de turistul în cauză.

ADVERTISEMENT

Bună seara! Vă trimit 2 poze și un filmuleț cu Aurora boreală la Vârtop în această seară (n.r. joi, 30 noiembrie) la ora 18.24. Incredibil mi s-a părut. A ținut foarte puțin”, spune Marius Baicu, cel care a și realizat fotografiile, citat de Bihon.ro.

Același bărbat mai susține că fenomenul pe care l-a surprins nu a fost unul de lungă durată. ”Aurora boreală la Vârtop. Sub 5 minute a ținut fenomenul rarisim”, mai adaugă Marius Baicu.

ADVERTISEMENT

Auroră boreală roșiatică, vizibilă în România în urmă cu o lună

Oamenii de știință explică faptul că aurora boreală reprezintă un fenomen natural. Ea se formează în urma coliziunii moleculelor gazoase de pe Pământ cu particule încărcate magnetic provenite din vânturile solare.

Astfel de imagini se pot vedea oriunde pe glob. Ele sunt văzute cel mai bine pe o rază de aproximativ 2.500 de km în jurul polilor magnetici ai Pământului: aurora boreală la Polul Nord, respectiv aurora australă la Polul Sud.

ADVERTISEMENT

În România, pe 5 noiembrie, în mai multe localităţi din același judeţ Bihor a fost surprinsă aurora boreală de culoare roşiatică. La avea vreme, Alex Trandafir, absolvent de Geografie la Universitatea Loughborough din Anglia, a explicat că fenomenul a fost generat de o explozie solară puternică.

ADVERTISEMENT