News

Spital în flăcări în Beijing: zeci de oameni au murit arși de vii. Imagini dramatice

Spital în flăcări într-un spital din capitala Chinei. Zeci oameni au murit într-un incendiu puternic. Imagini dramatice cu pacienții care se salvează pe geam
19.04.2023 | 11:32
Spital in flacari in Beijing zeci de oameni au murit arsi de vii Imagini dramatice
ADVERTISEMENT

Un incendiu izbucnit într-un spital din capitala Chinei, Beijing, a ucis cel puțin 29 de persoane, iar alte zeci  au fost evacuate, a declarat un oficial guvernamental chinez. În timp ce nori de fum negru se ridicau pe cer, marți seara târziu, oamenii prinși în spitalul cu mai multe etaje au improvizat frânghii din cearceafuri de pat legate și au coborât pe fațada clădirii.

Alții s-au refugiat pe unitățile de aer condiționat din exteriorul clădirii. Echipele de urgență au reușit să stingă incendiul, care a izbucnit în aripa de est a departamentului de internare al spitalului Changfeng din Beijing, au relatat CGTN și alte media, iar cel puțin 71 de pacienți au fost salvați.

ADVERTISEMENT

Partidul Comunist cenzurează informațiile

Un purtător de cuvânt al guvernului local a declarat că 26 dintre cei care au murit erau pacienți ai spitalului, adăugând că incendiul a avut loc într-o aripă care adăpostea pacienți în stare critică. Alerta de incendiu declanșat la Spitalul Changfeng a fost dată cu puțin timp înainte de ora 1 dimineața, iar focul a putut fi stins o jumătate de oră mai târziu.  Serviciile de urgență au evacuat 71 de pacienți în două ore, potrivit ziarului oficial al Partidului Comunist din capitala Chinei, Beijing Daily.

Autoritățile au blocat, miercuri, accesul în spital, anunțând totodată o anchetă privind incidentul. Postările pe rețelele de socializare despre incendiu au fost fie cenzurate, fie șterse după ce au circulat timp de câteva ore pe WeChat, informează The Guardian.

ADVERTISEMENT

Una dintre postările încă disponibile a criticat spitalul pentru că s-a lăudat cu pregătirea sa pentru incendii într-un articol publicat în februarie pe contul său oficial WeChat. Spitalul Changfeng se află în vestul capitalei, la aproximativ 25 de minute de mers cu mașina de Piața Tiananmen.

Li Zongrong, viceprimarul districtului Fengtai, unde se află spitalul, a ținut o conferință de presă pentru a-și exprima ”sincerele condoleanțe”. ”Simțim profunde remușcări și vinovăție”, a declarat el reporterilor, cerându-și, de asemenea, scuze față de locuitorii întregului oraș. Printre victime se numără 16 femei și 13 bărbați, a precizat el.

ADVERTISEMENT

Directorul spitalul a fost arestat

Poliția municipală a anunțat arestarea a 12 persoane, inclusiv a directorului spitalului și a angajaților companiei responsabile de lucrările de renovare a clădirii. Potrivit unei anchete preliminare citate de televiziunea de stat CCTV, incendiul a fost declanșat de ”scântei generate în timpul lucrărilor de renovare internă”. Aceste scântei ”au aprins substanțele volatile din vopseaua inflamabilă de pe șantier”, potrivit acestei anchete.

Miercuri dimineață, o prezență puternică a poliției era încă vizibilă în jurul clădirii, încercând să descurajeze grupurile de trecători care priveau și filmau cu telefoanele lor. Intrarea principală a clădirii părea în mare parte intactă din exterior, dar imaginile din interior publicate de presa economică Caixin arătau paturi arse și pereți înnegriți.

ADVERTISEMENT

Cei 78 de pacienți aflați încă în spital au fost mutați în aripa de vest, potrivit aceleiași surse. Autoritățile municipale au precizat că 39 de persoane rănite în incendiu se aflau încă în spital miercuri dimineață. Acest incendiu este cel mai grav din capitala chineză din ultimii 20 de ani. În iunie 2002, un incendiu izbucnit într-un internet cafe a ucis 25 de studenți.

”Prioritatea numărul unu este îngrijirea răniților”, a declarat Yin Li, secretar al Partidului Comunist din Beijing, care a vizitat locul sinistrului, potrivit Beijing Daily. Incendiile mortale sunt destul de frecvente în China, din cauza standardelor de siguranță slabe și a corupției în rândul oficialilor responsabili de aplicarea acestora. Însă acestea sunt mai rare în Beijing.

În noiembrie 2022, 10 persoane au fost ucise într-un incendiu într-o clădire rezidențială din Urumqi, capitala regiunii Xinjiang din nord-vestul țării, declanșând furia populară față de restricțiile sanitare anti-Covid, care au fost acuzate că au îngreunat eforturile de salvare. Tot în noiembrie, 38 de persoane au murit într-un incendiu într-o fabrică din Anyang (centrul Chinei), autoritățile acuzând angajații că au gestionat greșit intervenția la incendiu.

ADVERTISEMENT