News

Spitalele din România, aproape de un blocaj din cauza bugetelor infime. O unitate din Capitală a primit 100 de lei pentru decembrie

În ciuda asigurărilor venite de la guvernanți, spitalele din România sunt aproape de un blocaj din cauza bugetelor infime. Sumele alocate pentru decembrie sunt ridicole.
09.11.2023 | 22:36
Spitalele din Romania aproape de un blocaj din cauza bugetelor infime O unitate din Capitala a primit 100 de lei pentru decembrie
Spitalele din România, lipsă cruntă de finanțare, managerii se tem de un blocaj. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În preajma iernii, spitalele din România se apropie de un blocaj total din cauza lipsei finanțării. În Capitală, managerii celor mai importante unități sanitare atrag atenția că sumele alocate de CNAS pentru luna decembrie sunt ridicole. Ei spun că Ordonanţa 90 îi afectează foarte mult pe final de an.

Spitalele din România, lipsă cruntă de finanțare, managerii se tem de un blocaj

Mai multe spitale mari din Capitală anunță că se apropie de un blocaj din cauza bugetelor ridicole. De exemplu, pentru decembrie, Spitalul Bagdasar Arseni mai are un buget de doar 300 de lei, a anunțat, recent, managerul.

ADVERTISEMENT

Și nu e singura unitate medicala în această situație. Casa Naţională de Sănătate a cerut Ministerului de Finanţe 4,2 miliarde de lei, în timp ce Guvernul a decis reducerea cheltuielilor publice în ultimele două luni ale anului.

Situația pare și mai gravă la Spitalul Colţea. Pentru ultima lună din anul 2023 unitatea are alocată suma de 100 de lei de la CNAS. Managerul spitalului se teme de un blocaj.

ADVERTISEMENT

Îmi este teamă că s-ar putea produce un blocaj în sistemul medical. Teama mea este că vom pune în dificultate diagnosticarea şi tratarea pacienţilor, pentru că povesteam şi acum ceva timp despre ideea că nu numai diagnosticarea şi tratarea pacientului este importantă, ci şi condiţiile hoteliere. Asta este una dintre temerile noastre. Pacienţii vor ajunge ca în perioada de pandemie să se sperie de spitale, să nu mai vrea să ajungă la spitale.

Şi aşa a fost destul de greu, după perioada pandemică, să reluăm circuitul pacienţilor”, a declarat dr. Bogdan Furtuna, managerul Spitalului Clinic Colţea din Bucureşti, joi seară, la Medika TV.

ADVERTISEMENT

Managerul de la Bagdasar Arseni: ”Suntem în pericol să nu putem asigura servicii esențiale”

Situația se apropie de colaps și la Spitalul Bagdasar – Arseni din Capitală. Managerul Andi Nodiţ spune că unitatea e în pericol să nu poată asigura servicii esențiale în final de an.

”Situaţia este una destul de îngrijorătoare. Pentru luna noiembrie, din necesarul de finanţare pe care trebuia să îl primim de la CNAS, pentru activităţile prestate în luna anterioară, am primit o treime, adică undeva la 3,3 milioane lei. Cu aceşti bani vom reuşi să achiziţionăm medicamente şi materiale sanitare şi cam atât.

ADVERTISEMENT

Nu vom reuşi să facem angajamentele medicale aferente lunii în curs sau mai pe româneşte contractele de prestare a serviciilor de către furnizori pentru hrană, pază, sistem informatic etc.

Suntem în pericol să nu putem să asigurăm aceste servicii esenţiale şi nici banii pentru medicamente şi materiale sanitare nu sunt nici pe departe suficienţi până la finalul lunii noiembrie. Iar pe decembrie, cum dealtfel s-a întâmplat şi în alţi ani, avem alocată o sumă de 300 de lei”, a precizat Nodiţ.

ADVERTISEMENT
Tags: