News

Spitalul din România care intră în faliment. A fost modernizat cu o sumă uriașă, acum nu mai sunt bani de salarii

Criză financiară la Spitalul din Târgu Cărbunești. Managerul spitalului declară că medicii riscă să nu-și mai primească salariile
09.04.2024 | 19:37
Spitalul din Romania care intra in faliment A fost modernizat cu o suma uriasa acum nu mai sunt bani de salarii
Premieră în sistemul medical românesc. Spitalul din Târgu Cărbunești, la un pas de faliment. Sursa foto: Google Maps
ADVERTISEMENT

Un anunț șocant a fost făcut de către directorul spitalului din Târgu Cărbunești, județul Gorj. Acesta a dezvăluit o situație financiară critică, iar cadrele medicale riscă să nu-și mai primească nici salariile.

Spitalul din Târgu Cărbunești în faliment

Conducerea spitalului a comunicat că fondurile s-au epuizat și există riscul ca angajații să nu-și primească salariile. Este posibil ca acest spital să fie primul care să intre în faliment în România. Numărul mare de angajați și serviciile medicale limitate sunt principalele probleme, însă managerul nu vede reorganizarea ca o soluție, potrivit Observator.

ADVERTISEMENT

„Suntem într-o situaţie foarte, foarte delicată din punct de vedere financiar din bugetul spitalului intră în salarizare. Nu pot să manageriez acest spital. Suntem depăşiţi”, a declarat managerul spitalului, Sorin Mehedinți, pentru sursa citată.

Târgu Cărbunești este un oraș cu aproximativ 8.000 de locuitori, iar spitalul ar putea deveni primul din România care declară falimentul. Într-un interval de aproximativ un an și jumătate, sub conducerea lui Sorin Mehedinți, datoriile s-au dublat, ajungând la 4 milioane de lei.

ADVERTISEMENT

„Ne-au spus că majoritatea banilor veniţi de la Casă se duc pe salarii, că avem o datorie. Ne-au spus ca sunt datorii la stat neplătite, adică socialele noastre, contribuţiile angajaţilor şi furnizori neplătiţi”, a spus pentru Observator Georgiana Dinu, asistent medical, lider Sanitas Târgu Cărbunești.

Care a fost reacția autorităților locale

Primarul Dănuț Birău explică că situația este rezultatul unor probleme mai vechi, cum ar fi menținerea personalului angajat în perioada pandemiei, creșterea salariilor și a costurilor pentru medicamente.

ADVERTISEMENT

„Situaţia este generată de lucruri mai vechi, de faptul că după pandemie au rămas foarte mulţi angajaţi de pe perioada pandemiei în continuare în spital şi odată cu creşterea salariilor şi preţurilor la medicamente şi coroborate cu acele contracte în scadere pe care toate spitalele cred că le au, au dus la acumularea acestor datorii”, potrivit primarului Dănuț Birău.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, consideră că managerul nu este potrivit pentru funcția sa, având în vedere gradul scăzut de ocupare a paturilor și lipsa unor servicii medicale adecvate.

ADVERTISEMENT

„Înseamnă că dânsul nu are ce să caute ca manager la un spital. E un spital care face servicii medicale foarte puţine, au doar 39% gradul de ocupare al paturilor şi în mod evident că dacă nu faci servicii medicale şi plateşti doar salarii personalului care este numeros înseamnă că e o problemă de management”, a fost reacția lui Alexandru Rafila, ministrul sănătăţii.

În timp ce declarațiile managerului au șocat pacienții, care se întreabă ce se va întâmpla cu ei, spitalul din Târgu Cărbunești rămâne principala sursă de asistență medicală pentru o parte semnificativă a populației din județul Gorj.

Recent, spitalul a fost modernizat cu fonduri de aproximativ 15 milioane de euro și are peste 500 de angajați, inclusiv 60 de medici, și funcționează sub jumătate din capacitatea sa.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut...
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
Strigătul disperat al fiicei milionarului român care a ajuns falit, la fel ca...
Strigătul disperat al fiicei milionarului român care a ajuns falit, la fel ca Irinel Columbeanu: Şi unui câine îi dai o pâine!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Vlăduța Lupău, surpriză pentru soțul ei. Cum i-a dat vestea despre a doua...
Vlăduța Lupău, surpriză pentru soțul ei. Cum i-a dat vestea despre a doua sarcină
Bomba bombelor în showbiz! S-a căsătorit în mare secret! Avem toate detaliile!
Bomba bombelor în showbiz! S-a căsătorit în mare secret! Avem toate detaliile!
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în...
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în Ucraina într-o „provocare epocală” pentru regiune | Analiză
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de...
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion