News

Spitalul Pantelimon, sub asediul pacienţilor cu Covid-19. “Unităţile de primiri urgenţe sunt efectiv ca pe front”

Numărul bolnavilor de coronavirus care ajung în stare gravă la spital crește de la o zi la alta. La Spitalul Pantelimon din Capitală medicii fac față cu greu situației.
27.09.2021 | 11:03
Spitalul Pantelimon sub asediul pacientilor cu Covid19 Unitatile de primiri urgente sunt efectiv ca pe front
ADVERTISEMENT

”Unitățile de primiri urgențe sunt efectiv ca pe front”, scriu pe facebook reprezentanții  Comitetului Național pentru Vaccinare (CNCAV), referindu-se la situația Spitalului Pantelimon din Capitală.

Aici s-au prezentat, în ultimele ore, o mulțime de persoane în stare gravă cu SARS-COV 2. Concret, numărul celor care trebuie să primească tratament de urgență este mai mare decât locurile disponibile ale spitalului.

ADVERTISEMENT

Situație îngrijorătoare la secția ATI a Spitalului Pantelimon

Astfel, mulți pacienți așteaptă eliberarea unor paturi pentru a putea fi internați în locul celor care sunt fie externați, fie…își pierd viața.

”Imagini de pe front: UPU Sf. Pantelimon! În momentul de față, unitățile de primiri urgențe sunt efectiv ca pe front.

ADVERTISEMENT

UPU Sf. Pantelimon are 45 de locuri, inclusiv cortul din curte, dar sunt 50 de pacienți care așteaptă. Ce așteaptă? Șanse pentru a lupta pentru propriile vieți!

18 sunt de terapie intensivă și așteaptă eliberarea unor locuri cât mai repede, iar 21 au nevoie de oxigen și așteaptă să fie transferați pe secțiile cu O2.

ADVERTISEMENT

Da, este foarte grav ce se întâmplă! Personalul medical luptă alături de pacienți pentru dreptul acestora la viață”, au scris pe facebook reprezentanții CNCAV.

Spitalul Pantelimon, copleșit de bolnavi COVID în stare gravă. Sursa foto: Facebook RO Vaccinare
Spitalul Pantelimon, copleșit de bolnavi COVID în stare gravă. Sursa foto: Facebook RO Vaccinare

Cum arată plămânii unui pacient bolnav de Covid

Pentru a demonstra realitatea cu care se confruntă Spitalul Pantelimon, cei de la CNCAV au făcut publică și radiografia cu plămânii unei paciente infectate cu SARS-COV2.

ADVERTISEMENT

Radiografia plămânilor unei paciente cu Covid de la Spitalul Pantelimon. Sursa: Ro Vaccinare

”În imaginile 3 și 4: Examenul CT pulmonar al unei paciente de 71 ani, nevaccinată pe motiv că are diabet. A stat acasă o săptămână și a venit în ultimul moment.

A fost adusă cu saturație de 45, “corectată” până la 74 cu 15 l de O2. PO2 normal minim admis: 70. 95% afectare pulmonară și este nefumătoare”, au mai scris reprezentanții CNCAV.

Situație dificilă și la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara

Și la spitalele Covid din Timișoara situația nu este una favorabilă. De exemplu, la la Spitalul ”Victor Babeș” din zonă a fost nevoie de înființarea unei noi secții de pre-terapie, pentru a se putea face față numărului mare de pacienți.

”Din păcate, în fiecare zi crește numărul pacienților care ajung la spital cu forme foarte severe de boală, cu afectare pulmonară de peste 60-70 și uneori chiar și de 80 la sută și care, fără suport respirator, fără oxigen suplimentar, nu supraviețuiesc.

Am fost nevoiți să deschidem acestă secție, întrucât Terapia noastră este mică și nu facem față.(…) Ceea ce nu putem asigura acolo, dar sperăm ca niciun pacient să nu aibă nevoie, este procedura de intubare.

Pentru cei care ajung la acel moment trebuie să căutăm repede o secție de ATI cu paturi libere”, a spus Cristian Oancea, managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara pentru ziarul local Tion.

ADVERTISEMENT