News

Spitalul regional din Craiova va costa mai mult. Suma imensă pierdută de stat din cauza inactivității

Guvernul urmează să aprobe o hotărâre prin care sunt suplimentate fondurile necesare pentru spitalul regional din Craiova.
09.11.2023 | 14:02
Spitalul regional din Craiova va costa mai mult Suma imensa pierduta de stat din cauza inactivitatii
Spitalul regional din Craiova va costa 3,7 miliarde de lei/ Sursă foto: spitalregionalcraiova.ro
ADVERTISEMENT

După suplimentarea fondurilor necesare construirii spitalelor regionale din Iași și Cluj-Napoca, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a pregătit proiectul de act normativ prin care bani în plus vor fi alocați și pentru spitalul din Craiova. În toate cele trei cazuri, cauza este aceeași: statul român a pierdut bani pentru că nu a făcut mare lucru din 2019 încoace, când au fost aprobații indicatorii tehnico-economici inițiali.

Spitalul regional din Craiova va ajunge la 3,7 miliarde lei

Indicatorii tehnico-economici au fost stabiliți pentru toate cele trei spitale în anul 2019, pentru spitalul regional din Craiova fiind alocată o sumă de 2,850 de milioane de lei, după care au urmat trei ani de inactivitate totală din partea statului. Abia în pe 8 noiembrie 2022 a fost încheiat contractul de proiectare, iar autorizația de construire pentru deviere rețele utilități, împrejmuire teren, realizare accesuri, sistematizare teren și organizare de șantier a fost emisă pe 26 septembrie 2023.

ADVERTISEMENT

Între timp, s-a descoperit că banii alocați inițial nu vor mai fi suficienți din cauza inflației, astfel că proiectul final va avea un cost final de 3,708 miliarde lei, o actualizare cu 723.756.000 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 30,1%, ceva mai mică decât în cazul spitalelor din Iași (37,49%) și Cluj-Napoca (32,49%).

Modificarea indicatorilor tehnico-economici aprobați prin Hotărârea Guvernului nr. 786/2019 se datorează:
1) majorării, în perioada 2019 – 2023, a prețului materiilor prime, materialelor de construcții, echipamentelor, dotărilor, utilajelor, energiei, combustibilului, etc., în contextul crizei mondiale în domeniu, efectelor colaterale ale crizei provocate de pandemia COVID-19 și al conflictului aflat în imediata apropriere a granițelor României;
2) apariției unor diferențe între soluția tehnică aprobată la faza SF și soluția tehnică definitivată la faza DTAC, care au rezultat în urma actualizării soluției tehnice în conformitate cu prevederile legislative în domeniu intrate în vigoare ulterior elaborării studiului de fezabilitate aprobat”, se spune în nota de fundamentare a actului normativ.

ADVERTISEMENT

Se renunță la unele dintre lucrările proiectate inițial

În al doilea motiv invocat de MDLPA, anume efectuarea unor lucrări suplimentare, nu poate fi folosit ca justificare a creșterii prețului final întrucât tot nota de fundamentare arată că valoarea acestora este mai mică decât valoarea lucrărilor la care se renunță, 116.912.000 lei față de 199.720.000 lei.

Acest lucru permite chiar o economie întrucât actualizarea prețurilor prin ajustarea cu indicii statistici aferenți anului 2023 față de 2019 este de nu mai puțin de 806.564.000 lei. Cu această suplimentare, statul român vrea să construiască la Craiova un spital cu o suprafață construită de 40.300 m², 807 paturi și 19 săli de operație.

ADVERTISEMENT

Dacă finalmente, autoritățile își vor respecta propriul grafic, durata de execuție a investiției va fi de 48 de luni, ceea ce înseamnă că spitalul regional din Craiova ar putea fi utilizat din 2028, cu doi ani mai mult decât se estima anterior. Suplimentarea generată de inflație, conjugată cu inactivitatea statului român, va fi suportată din banii contribuabililor, întrucât majoritatea banilor pentru spital vin de la bugetul de stat, partea finanțată prin fonduri europene fiind de numai 223 de milioane de lei, sumă care nu va crește.

Costuri suplimentare de 2,5 miliarde înainte de începerea lucrărilor

Proiectul de hotărâre de guvern vine la o lună după ce Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice a publicat proiectele prin care au fost revizuiți indicatorii tehnico-economici și pentru spitalele regionale din Cluj-Napoca și Iași. Primul va avea un cost final de 3,403 miliarde, în creștere cu 834.000.000 lei, ceea ce reprezintă un plus de 32,49%. Valoarea totală a celui din Iași de 3,276 miliarde lei, cu 893.000.000 peste costurile inițiale, echivalentul unei majorări de 37,49%.

ADVERTISEMENT

Cu noua majorare, costurile celor trei spitale regionale cresc cumulat cu înspăimântătoarea sumă de 2,450 de miliarde de lei, iar asta fără ca lucrările să fie început efectiv la niciunul dintre ele. Suma este imputabilă guvernanților care au neglijat respectarea graficului stabilit inițial. Chiar dacă majorarea prețurilor și inflația provocată de războiul din Ucraina ar fi dus și la modificarea în plus a indicatorilor tehnico-economici, execuția la timp a unor lucrări ar fi redus din costurile suplimentare.

Ministerul Dezvoltării este nevoit să acum să revizuiască cheltuielile, rămânând speranța că noul grafic de execuție a lucrărilor va fi respectat încât să fie evitate și alte cheltuieli suplimentare. De altfel, timpul pierdut costă bani și pentru alte proiecte de infrastructură sanitară. De exemplu, construirea noului spital orășenesc din Sinaia este o epopee care durează din 1992 și care, în cel mai bun caz, se va încheia în 2026. Potrivit noilor indicatori tehnico-economici, spitalul va costat în final 272.498.000 lei, o parte din bani fiind folosită pentru refacerea și consolidarea lucrărilor din anii anteriori care au intrat în degradare, după ce au fost abandonate.

ADVERTISEMENT