News

Sporurile care nu au fost adăugate la recalcularea pensiilor. Ei sunt pensionarii care vor avea venituri micșorate

Anumite sporuri nu au fost adăugate la recalcularea pensiilor. Cine sunt seniorii vizați, ei vor avea venituri mișcorate
25.02.2024 | 17:19
Sporurile care nu au fost adaugate la recalcularea pensiilor Ei sunt pensionarii care vor avea venituri micsorate
Sporurile care nu au fost adăugate la recalcularea pensiilor. colaj Fanatik/ Foto Hepta/ Inquam Photos Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Românii trebuie să știe că anumite sporuri nu au fost incluse la recalcularea pensiilor. Anunțul a fost făcut de fostul ministru al Muncii, Marius Budăi. Cum trebuie să procedeze pensionarii care se află în această situație?

Ce sporuri nu au fost incluse la recalcularea pensiilor

Veniturile anumitor seniori pot fi micșorate în urma recalculării din luna septembrie, chiar dacă toți pensionarii așteaptă să primească sume mai mari din toamna lui 2024. Acest lucru se va întâmpla în cazul celor care nu au specificate sporuri cu caracter permanent în formula de recalculare.

ADVERTISEMENT

Mai exact, vârstnicii care nu pot dovedi aceste câștiguri sau prime se află în categoria celor care pot pierde sume de bani la pensie. Marius Budăi spune că sporurile pentru performanță și ore în plus nu se obțin foarte ușor.

În acest context, pensionarii vizați sunt sfătuiți să meargă la fostele locuri de muncă. Ei trebuie să ceară actele care dovedesc aceste sporuri. Ulterior, adeverințele vor trebui depuse la Casa de Pensii.

ADVERTISEMENT

„Au fost sporuri care nu au fost cu caracter permanent. Care nu făceau parte din Anexa 15, care nu făceau parte din legea 263. Nu erau cu caracter permanent și nu erau luate in calcul. Dar acele adeverințe sunt depuse acolo.

Majoritatea cetățenilor, cred că în proporție covârșitoare de 99%, au depus documentele de acord global. Doar dacă cineva știe că nu a depus la dosar documentul de acord global, a lucrat în acord global și are documentul, trebuie să meargă din proprie inițiativă să le depună”, a transmis fostul ministru al Muncii, la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Ce conține adeverința prin care se dovedesc sporurile

Marius Budăi precizează că recalcularea se va face cu toate documentele pentru toți cetățenii. „După, vom intra în etapa a doua, cu acele sporuri cu caracter nepermanent, unde putem introduce și acordul global care nu a fost luat în calcul”, a adăugat Marius Budăi.

Dacă adeverința referitoare la acordul global nu este luată în considerare de Casa de Pensii, cetățenii pot acționa în instanță instituția. Astfel, pensionarii pot obține drepturile cuvenite, pentru recalcularea indemnizațiilor.

ADVERTISEMENT

În actele care certifică aceste sporuri trebuie să se precizeze denumirea angajatorului, datele salariatului, perioada în care a muncit în cadrul firmei și funcția sau meseria acestuia. De asemenea, trebuie specificată denumirea sporurilor, procentul ori suma acordată și perioada în care au fost acordate.

ADVERTISEMENT