News

Spre disperarea fermierilor, UE lasă cerealele ucrainene să intre fără restricțiii pe piața europeană. Eliminarea taxelor a fost prelungită încă un an

UE lasă cerealele ucrainene să intre fără restricții pe piața europeană: eliminarea taxelor a fost prelungită până în 2024. Decizia luată de Consiliul Uniunii.
28.04.2023 | 17:19
Spre disperarea fermierilor UE lasa cerealele ucrainene sa intre fara restrictiii pe piata europeana Eliminarea taxelor a fost prelungita inca un an
UE lasă cerealele ucrainene să intre fără restricții pe piața europeană: eliminarea taxelor, prelungită până în 2024. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Veste proastă pentru fermierii din statele Uniunii Europene. Bruxelles-ul lasă cerealele ucrainene să intre fără restricții pe piața europeană pentru încă un an. Decizia, luată vineri de Consiliul Uniunii Europene.

UE lasă cerealele ucrainene să intre fără restricții pe piața europeană: eliminarea taxelor, prelungită până în 2024

Criza provocată de importul de cereale din Ucraina este departe de final. Vineri, 28 aprilie, de la Bruxelles a venit o nouă lovitură pentru fermierii din România, Polonia, Bulgaria, Slovacia și Ungaria.

ADVERTISEMENT

Consiliul Uniunii Europene a aprobat prelungirea cu încă un an, până în iunie 2024, a suspendării taxelor vamale şi a cotelor pentru produsele agroalimentare ucrainene importate în UE, scrie Agerpres.

Interesant este faptul că votul de vineri a fost unul în unanimitate. El a fost dat de ambasadorii statelor membre. Pentru ca decizia să se aplice, mai este nevoie doar de aprobarea Parlamentului European.

ADVERTISEMENT

În 2022, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale. În plus, Bruxellesul nu a impus acestor produse nici respectarea standardelor europene de calitate.

Sprijinul UE pentru Ucraina s-a transformat într-o povară pentru fermierii din statele vecine țării invadate. În ultimele luni, cantităţi de cereale ucrainene destinate statelor terţe şi transportate prin “coridoarele de solidaritate” au rămas pe pieţele ţărilor central şi est-europene.

ADVERTISEMENT

Drept urmare, oficialii din Polonia, România, Slovacia, Ungaria şi Bulgariei au sesizat la Comisia Europeană problemele provocate pe pieţele din ţările lor prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor.

Decizia de vineri a UE, în contradicție cu cererile României, Bulgariei, Poloniei, Slovaciei și Ungariei

Votul ”unanim” din Consiliul UE de vineri este în opoziție cu o cerere a vecinilor Ucrainei. Pe 3 aprilie, Nicolae Ciucă anunța că a semnat împreună cu omologii din Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi Polonia o scrisoare comună. Aceasta era adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

ADVERTISEMENT

Liderii acestor state enumerate cereau un set de măsuri prin care să se reducă semnificativ dezechilibrele create de importurile de cereale ucrainene. În fruntea acestor cereri era exact măsură luată de Bruxelles vineri, dar în sens opus.

Vorbim de reintroducerea taxelor vamale pentru importurile din Ucraina. ”Comisia Europeană să ia în calcul reintroducerea taxelor vamale pentru importurile din Ucraina, care beneficiază acum de scutire”, se arăta în scrisoare.

ADVERTISEMENT