Sporturi

Sprinterul elvețian cu orientări naziste revine. Îi comparase pe Pogba și Mbappe cu niște maimuțe

24.02.2021 | 22:21
Sprinterul elvetian cu orientari naziste revine Ii comparase pe Pogba si Mbappe cu niste maimute
ADVERTISEMENT

În 2018, sprinterul elvețian Pascal Mancini a provocat furia opiniei publice din Europa, după ce a folosit jigniri rasiste la adresa fotbaliștilor Franței. Acesta a fost suspendat, dar acum urmează să revină pe pistă. 

Elvețianul a fost suspendat de Federația de Atletism din Elveția pe o perioadă nedeterminată din cauza atitudinii pe care a abordat-o în mediul online după succesul naționalei de fotbal a francezilor.

ADVERTISEMENT

Nu au fost singurele probleme ale lui Mancini, care s-a confruntat în trecut și cu alte acuze de rasism, dar și cu probleme legate de dopaj. El s-a întors pe pistă și va reprezenta Elveția la Europenele din Polonia.

Sprinterul elvețian cu orientări naziste revine. Îi făcuse maimuțe pe jucătorii din naționala Franței!

În vârstă de 31 de ani, Pascal Mancini a fost suspendat în iulie 2018 de Federația de Atletism din Elveția. Problemele i s-au tras sprinterului după ce a postat pe Facebook un videoclip cu maimuțe care dansau.

ADVERTISEMENT

Clipul a fost însoțit de descrierea „Naționala Franței și prietenii săi!”, iar Mancini a permis adăugarea mai multor comentarii rasiste la postare. Oficialii elvețieni au considerat inacceptabilă atitudinea sportivului și i-au interzis să mai concureze.

Aceasta nu fusese singura problemă a lui Mancini, care înainte de acel incident a avut și alte ieșiri în decor. El a folosit salutul „Quenelle”, simbol anti-semit, ceea ce a stârnit controverse și a contribuit la decizia ferației.

ADVERTISEMENT

Mancini s-a apărat susținând că nu cunoștea semnificația acelui gest și nici faptul că Leon Degrelle, autorul belgian al unor citate pe care le publica pe Facebook și Instagram, fusese colaborator al naziștilor.

În 2012 s-a dopat fără să vrea. Nu îl mai interesează decât sportul

Recordul personal al lui Pascal Mancini la proba de 100 de metri este de 10,41 secunde. Prin comparație, recordul mondial al lui Usain Bolt este de 9,58 secunde. Cifrele elvețianului, deși decente, sunt umbrite de atitudinea sa din viața personală.

ADVERTISEMENT

În 2012, el a fost suspendat după ce a fost prins dopat. Elvețianul l-a acuzat pe medicul său că i-a prescris medicamente pentru niște dureri ale articulațiilor, iar aceste tratamente conțineau substanțe interzise.

Revenit după doi ani și jumătate în care nu a putut concura, Pascal Mancini nu vrea să mai iasă în evidență cu altceva în afara rezultatelor sportive, anunță Marca.

Sprinterul va reprezenta Elveția, alături de alte 23 de persoane, la Europenele din Polonia, programate pentru perioada 5-7 martie, la Torun.

 

ADVERTISEMENT