News

Dosarul Mineriadei la Parchetul Militar, dubla 2. A început urmărirea penală in rem. Când am putea avea o soluție

A început urmărirea penală in rem în dosarul Mineriadei, a explicat pentru Adevărul procurorul Cătălin Ranco Piţu, şeful Secţiei Parchetelor Militare, acre spune că se va dispune o soluţie „într-un timp rezonabil”.
19.12.2021 | 14:12
Dosarul Mineriadei la Parchetul Militar dubla 2 A inceput urmarirea penala in rem Cand am putea avea o solutie
ADVERTISEMENT

Potrivit șefului Secţiei Parchetelor Militare (SPM), procurorii militari au reluat cercetările în dosarul Mineriadei, cauza fiind în acest moment în stadiul începerii urmăririi penale in rem.

A început urmărirea penală in rem în dosarul Mineriadei. Când am putea avea o soluție

Procurorul Cătălin Ranco Piţu a precizat pentru Adevărul„se lucrează într-un ritm susţinut, probele fiind readuse în proporţie de 99% la dosar prin procedurile impuse de lege”.

ADVERTISEMENT

„Probatoriul a fost recuperat, cu alte cuvinte a şi fost începută urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunii de crimă împotriva umanităţii, aceasta fiind, de altfel, graţie caracterului său imprescriptibil, singurul instrument de care putem uza în momentul de faţă, după 30 de ani de la producerea evenimentelor”, a explicat șeful SPM.

Cătălin Ranco Piţu a ținut să explice ce înseamnă readucerea probelor la dosar, precizând că a fost începută deja și audierea martorilor și subliniind că este convins că actuala echipă de procurori care instrumentează dosarul „va lucra şi bine şi repede prin raportare la complexitatea cauzei”.

ADVERTISEMENT

„Aş vrea să accentuez acest aspect legat de readucerea probelor la dosar, pentru a nu se înţelege din nou, în mod eronat, că acestea ar fi fost distruse. Nu.

Probele anulate anterior printr-o procedură în faţa instanţei au fost readuse la dosar cu respectarea normelor prevăzute în actualul Cod de Procedură Penală, astfel încât constituie probatoriu al noului dosar.

ADVERTISEMENT

Au fost anulate actele procedurale istorice, considerându-se că au fost întocmite diverse acte fără respectarea normelor de procedură şi, pe cale de consecinţă, tot ce a fost lucrat ulterior a fost lovit de nulitate.

Am început deja audierea martorilor în dosar şi dosarul va primi o soluţie într-un timp, vă asigur, rezonabil, aşa cum prevăd şi legislaţia internă şi CEDO”, a mai menţionat procurorul.

ADVERTISEMENT

În iunie 2017 procurorii SPM din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în dosarul „Mineriada din 13 – 15 iunie 1990”.

La acel moment, procurorii au dispus trimiterea în judecată a 14 persoane, printre care Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu.

Însă, doi ani mai târziu, dosarul a fost restituit procurorilor, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anulând, în mai 2019, ordinele de punere sub acuzare a inculpaţilor, dar şi toate probele din rechizitoriu.

Măsura a fost contestată la acel moment de Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) şi de procurorul general, însă ÎCCJ a respins toate contestaţiile, decizia de restituire a dosarului către Parchet, din decembrie 2020, fiind definitivă.

ADVERTISEMENT