News

Starea de alertă, prelungită. Care sunt restricțiile impuse de CNSU

Starea de alertă în România a fost prelungită printr-o nouă hotărâre a CNSU. Prin acest document au fost propuse noi restricții.
08.11.2021 | 17:05
Starea de alerta prelungita Care sunt restrictiile impuse de CNSU
ADVERTISEMENT

Menținerea stării de alertă presupune păstrarea obligației de a se purta masca de protecție în toate spațiile publice închise și deschise, dar și la locul de muncă și în transportul public.

Starea de alertă a fost prelungită de o hotărâre CNSU

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a emis luni, 8 noiembrie, Hotărârea cu numărul 101 referitoare la prelungirea pe o perioadă de 30 de zile a stării de alertă în România. În anexele hotărârii se poate regăsi și lista cu restricțiile.

ADVERTISEMENT

Se propune, de asemenea, să se mențină și interdicția de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei între orele 22.00 și 5.00, cu unele excepții.

Este propus ca restaurantele și cafenelele din interiorul clădirilor și de pe terase, ca și cele din interiorul hotelurilor, al pensiunilor sau al altor unități de cazare, să fie autorizate să funcționeze cu până la 50% din întreaga lor capacitate maximă în intervalul orar 5.00 – 21.00.

ADVERTISEMENT

Se prevede și ca accesul să fie permis doar persoanelor care sunt vaccinate contra SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la încheierea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele aflate între a 15-a și a 180-a zi de la data confirmării infecției cu SARS-CoV-2.

Se propune testarea săptămânală a personalului de îngrijire și asistență

S-a propus, de asemenea, ca direcțiile de sănătate publică să continue testarea săptămânală a personalului de îngrijire și asistență, a personalului specializat și auxiliar angajat în centrele rezidențiale de îngrijire și sprijin pentru persoanele vârstnice, în centrele rezidențiale pentru copii și adulți cu și fără dizabilități și în alte grupuri sociale de persoane în dificultate.

ADVERTISEMENT

Este propusă posibilitatea ca organizarea de competiții sportive pe teritoriul României, în spații închise sau în aer liber, să se realizeze fără prezența publicului spectator, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.

De asemenea, pentru organizarea și desfășurarea de activități în cinematografe, locuri de divertisment și/sau concerte în spații închise sau în spații deschise, este propusă participarea publicului în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea unei măști de protecție. Se propune și ca participarea să fie permisă numai persoanelor vaccinate împotriva SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, adică persoanele între a 15-a și a 180-a zi de la confirmarea infecției cu SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Slujbele religioase sunt condiționate

Desfășurarea activităților cultelor religioase, în special a slujbelor și rugăciunilor colective, se realizează în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, în conformitate cu normele de protecție a sănătății instituite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

De altfel, se recomandă să se mențină interdicția privind desfășurarea de activități recreative și sportive în aer liber, cu excepția celor la care sunt implicate cel mult 10 persoane care nu locuiesc în același loc.

Se intenționează să se autorizeze participarea numai a persoanelor vaccinate contra SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, și anume persoanele între a 15-a și a 180-a zi de la confirmarea infecției cu SARS-CoV-2, în condițiile prevăzute de un ordin comun al ministrului sănătății, după caz, cu ministrul tineretului și sportului, ministrul mediului, apelor și pădurilor sau ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

ADVERTISEMENT
Tags: