News

Starea de alertă va fi prelungită în România. Decizia Guvernului Orban

08.10.2020 | 19:56
Starea de alerta va fi prelungita in Romania Decizia Guvernului Orban
ADVERTISEMENT

Guvernul Orban va prelungi starea de alertă din România, după ce va aproba modificarea Anexei 3 la HG 782/2020.

Starea de alertă va fi prelungită începând cu data de 15 septembrie, în acord cu propunerile adoptate prin Hotărârea 47 aprobată luni în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

ADVERTISEMENT

Așadar, Guvernul Orban se asigură că are în continuare un cadru legal să impună restricții, dar și să penalizeze cetățenii care nu respectă regulile.

Guvernul Orban a decis să prelungească starea de alertă

Domnule prim-ministru, vă solicit includerea pe agenda de lucru a şedinţei Guvernului a proiectului de hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Anexei 3 la HG 782/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 15 septembrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19″, a cerut Raed Arafat, în mod oficial, în cadrul ședinței de guvern.

ADVERTISEMENT

Proiectul de hotărâre propus spre aprobare de Guvern vine ca urmare a unei decizii a CNSU, care a impus noi restricții cauzate de pandemia de Covid-19.

Așadar, prin Hotărârea 47/2020 a CNSU a fost aprobată lista ţărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în vigoare începând cu data de 7 octombrie, conform Stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Printre prevederile importante prevăzute de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se numără posibilitatea depunerii jurământului la distanţă de către cei aleşi la scrutinul din 27 septembrie, închiderea restaurantelor și barurilor în localitățile afectate grav de Covid-19 sau interzicerea slujbelor religioase cu un număr mare de enoriași.

De exemplu, pelerinajul din Iași a fost blocat în aceste zile din cauza situației epidemiologice, stârnind nemulțumirea credincioșilor care nu sunt din zonă și care, implicit, au interzis la acest ritual.

ADVERTISEMENT

Restricțiile vor fi analizate periodic, la 14 zile, astfel că situația s-ar putea îmbunătăți, dacă oamenii vor respecta regulile, sau se poate înrăutăți. Cert e că autoritățile impun restricții și carantină în acele localități unde incidența infectărilor depășește 1.5 cazuri la 1000 de locuitori.

ADVERTISEMENT