News

Start în programul “Rabla pentru electrocasnice”! Începe perioada de înscrieri

14.05.2021 | 09:01
Start in programul Rabla pentru electrocasnice Incepe perioada de inscrieri
ADVERTISEMENT

Programul “Rabla pentru electrocasnice” începe vineri, de la ora 10.00, cu perioada de înscrieri.

Pentru anul acesta,  Administrația Fondului pentru Mediu a adus unele modificări programului, “Rabla pentru electrocasnice”. Persoanele fizice care se înscriu pot obține unul sau mai multe vouchere.

ADVERTISEMENT

Potrivit primelor estimări, în 2021 peste 200.000 de persoane ar putea beneficia de acest program.

Programul “Rabla pentru electrocasnice”, 2021

Cei care doresc să se înscrie anul acesta în programul “Rabla pentru electrocasnice” au la dispoziție șapte zile. Noutatea constă în faptul că, doritorii trebuie mai întâi să-și facă un cont de utilizator. Acesta permite selecția voucherelor, dar și urmărirea statusului acestora.

“Se introduc următoarele date: nume, prenume, localitate și județ, cod numeric personal (CNP), adresa de e-mail și numărul de telefon valid. Beneficiarul are obligația de a încărca CI/BI și declarația pe proprie răspundere pusă la dispoziție de AFM până la momentul utilizării voucherului. Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat”, se arată în comunicatul Administrației Fondului pentru Mediu.

ADVERTISEMENT

Cum se desfășoară selecția voucherelor

În 2021, selecție a voucherelor se va face în mai multe etape.

Etapa I: Vizează selecția voucherelor pentru mașini de spălat rufe/vase și frigiderele/congelatoarele (21 mai – 3 iunie); Etapa II: Selecția voucherelor pentru televizoarele, laptopurile și tabletele (4 – 17 iunie); Etapa III: Voucherele aferente categoriei din care fac parte  aspiratoarele,  aparatele de aer condiționat și uscătoarele de rufe (18 iunie – 1 iulie).

“Perioada de derulare a unei etape de selecție a voucherelor dintr-o categorie este de 14 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective”, se arată în comunicatul AFM.

ADVERTISEMENT

Validarea comercianților care participă  la acest program se va face tot cu ajutorul aplicației informatice.

În 2021, au fost introduse mai multe elemente noi, care vin în ajutorul cumpărătorului.

Pentru laptopuri și tabletele se pot da la schimb calculatoare vechi de tip monitor și unitate centrală, sau un alt produs inclus în program (nu tablete sau laptopuri vechi). Și pentru uscătoarele de rufe sau mașini de spălat vase se pot da la schimb alte echipamente mai vechi incluse în program.

ADVERTISEMENT

Ce echipamente sunt incluse în program anul acesta

Lista echipamentelor incluse în 2021 în programul “Rabla pentru electrocasnice”: 400 de lei pentru mașini de spălat vase care au cel puțin noua clasa energetică D; 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, clasa energetică C, 400 lei pentru  frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare care au cel puțin noua clasă energetică E, 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, aparate de aer condiționat portabile,  A++, 400 lei pentru televizoare cu noua clasă energetică E, 400 lei pentru uscătoare de rufe cu clasa energetică  cel puțin A++, 500 de lei pentru laptopuri, 300 de lei pentru tablete, 200 de lei pentru aspiratoare.

Pentru anul în curs, bugetul alocat acestui program este de 75 milioane de lei. Listele cu numele beneficiarilor vor fi publicate pe site-ul instituției www.afm.ro.

ADVERTISEMENT