News

Statele europene își întăresc armatele. România și alte țări NATO vor cumpăra împreună până la 1.000 de rachete Patriot

Mai multe țări NATO din Europa vor să achiziționeze până la 1.000 de rachete Patriot, concomitent cu extinderea producției europene de rachete.
03.01.2024 | 19:17
Statele europene isi intaresc armatele Romania si alte tari NATO vor cumpara impreuna pana la 1000 de rachete Patriot
Țările europene vor să achiziționeze rachete Patriot/ Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

NATO a anunțat, miercuri, că divizia sa de achiziții va sprijini un grup de țări membre ale Alianței Nord-Atlantice, printre care au fost nominalizate Germania, Olanda, România și Spania, să încheie un contract de achiziție a unui număr de până la 1.000 de rachete Patriot, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Contractul de achiziție a rachetelor antieriene a fost atribuit companiei COMLOG, o societate mixtă constituită de către Raytheon şi MBDA, urmând ca producția europeană de rachete să fie extinsă pentru a face față cererii.

ADVERTISEMENT

Achiziţiile multinaţionale consolidate în spiritul Iniţiativei europene de scut aerian (ESSI) oferă economii de scară şi sprijină extinderea capacităţii de producţie a noilor rachete GEM-T pentru a satisface cererea în creştere”, se arată într-un comunicat al NATO.

România a demarat de mai mulți ani un program ambițios de înzestrarea a armatei, cea mai recentă decizie în acest sens fiind acordul Parlamentului pentru achiziția a 32 de avioane F-35, pentru suma de 6,5 miliarde de dolari, din toamna anului trecut.

ADVERTISEMENT

O altă serie de achiziții au fost demarate în anul 2022, după declanșarea războiului ruso-ucrainean: echipamente de comunicații, drone, precum și sisteme de doborâre a dronelor, la care se adaugă lansatoare portabile de grenade antitanc, precum Javelin sau NLAW, două elicoptere Airbus H125M ș.a.

Un raport realizat la finele anului trecut, valabil pentru anul 2022, de către Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) arăta că, în pofida unei creșteri a comenzilor, vânzările principalilor producători de armament au scăzut.

ADVERTISEMENT

În cursa înarmărilor în războiul din Ucraina, SUA stagnează în timp ce Israelul, Turcia și Coreea de Sud înregistrează noi comenzi, de obicei pentru că au termene de livrare mai scurte. Occidentul s-a angajat să facă tot ceea ce este necesar pentru a sprijini Ucraina, readucând în același timp armatele la un statut de pregătire de război, dar contractorii din domeniul apărării din Coreea de Sud, Turcia și Israel au profitat, lucru arătat de creșterile valorice ale comenzilor

În timp ce titanii americani ai armamentului precum Lockheed Martin, Raytheon și Boeing, rămân în fruntea listei SIPRI, veniturile din armament pentru toți trei au scăzut în 2022, iar pentru Northrup și BAE Systems, cu sediul în Marea Britanie, au crescut doar puțin. Veniturile din armament ale celor mai mari 42 de companii americane din domeniul apărării au scăzut cu 7,9%, ajungând la 302 miliarde de dolari în 2022.

ADVERTISEMENT

Producătorii de arme din SUA și Europa au primit o mulțime de comenzi noi, dar nu au reușit să își mărească semnificativ capacitatea de producție din cauza lipsei de forță de muncă, a costurilor în creștere și a dificultăților din lanțurile de aprovizionare.

ADVERTISEMENT